Asgari ücret talebi kağıt üstünde kaldı: DİSK, Türk-İş ve Hak-İş’ten ses yok

9 Temmuz’da bir araya gelip asgari ücretin acilen artırılmasını isteyen DİSK, Türk-İş ve Hak-İş açıkladıkları 10 talebin takipçisi olmadı.

Haber Merkezi

Emekçiler yılın ikinci yarısına artan enflasyon ve açlık sınırının altındaki asgari ücretle girdi. Emekli maaşlarıysa açlık sınırının neredeyse yarısına gerilemiş durumda.

Ülkenin en büyük üç işçi konfederasyonu DİSK, Türk-İş ve Hak-İş 9 Temmuz’da Türk-İş Genel Merkezi’nde bir araya gelerek ortak bir açıklama yapmış ve asgari ücretin Temmuz ayında acilen artırılmasını istemişti.

Yapılan ortak açıklamada “İşçiler enflasyonun sebebi değil mağdurudur. Açlık sınırı altında kalan asgari ücrete Temmuz ayından geçerli olmak üzere zam yapılması gerekmektedir” denilmişti.

Bu açıklamanın üzerinden yaklaşık bir ay geçti, asgari ücrete zam yapılmadı. Üç konfederasyon ise sessizliğini koruyor.

DİSK Başkanı Arzu Çerkezoğlu, Türk-İş Başkanı Ergün Atalay, Hak-İş Başkanı Mahmut Arslan o gün düzenledikleri basın toplantısında “İnsan onuruna yaraşır bir yaşam talep ediyoruz” başlıklı ortak açıklamayı kamuoyuna duyurmuştu.

Türk-İş Başkanı Atalay 'Bir önümüzü görelim' demişti

Basın toplantısında konuşan Türk-İş Başkanı Atalay “Ülkeyi yönetenler aklını başına alsın” demiş, bir gazetecinin “Akıllarını başlarına almazlarsa ne olacak?” sorusuna şöyle yanıt vermişti:

“Bizim arkadaşlarımızın yürüttüğü bir süreç var. Üç konfederasyon bölgelerde, ilçelerde çalışıyorlar. Oturur konuşuruz, bir önümüzü görelim. DİSK’le mi Hak-İş’le mi yapacağız, almazlarsa ne yapılacak anlatırız.”

Havada kalan 10 talep

O gün DİSK Başkanı Çerkezoğlu tarafından okunan, üç işçi konfederasyonunun üzerinde uzlaştığı 10 maddelik listede şu talepler sıralanmıştı:

1) Vergide adalet istiyoruz
2) Enflasyonla mücadele ücretleri düşük tutarak sağlanamaz
3) Asgari ücret acilen artırılmalıdır
4) Kamuda ücret dengesizliği sona erdirilmelidir
5) En düşük emekli aylığı asgari ücret tutarında olmalıdır
6) Sendikal örgütlenmenin önündeki engeller kaldırılmalıdır
7) 696 KHK'nin kapsamı dışında kalan kamu taşeron işçiler daimi kadroya geçirilsin
8) Tasarruf tedbirleri gerekçesiyle çalışanların hakları aşındırılmasın
9) İnsan onuruna yakışan bir çalışma için ölümlü iş kazalarını ve mesleki hastalıklarını azaltan ve çalışma şartlarını iyileştiren bir sistem yaratılmalıdır. Bunun için kamusal bir işçi sağlığı ve iş güvenliği alanı yaratmak için bütünlüklü bir sistem gerekmektedir.
10) Çalışma hayatında ayrımcılık son bulmalıdır.