Sayfa yolu
Ankara’da İran’a savaş ilan eden Trump, ABD cephesinde de komünizme savaş açmaya hazırlanıyor
Haber Merkezi
Yayın Tarihi: 08.07.2026 , 13:46
ABD’de Kasım ayında ara seçimler var.
ABD Başkanı Donald Trump’ın Amerikan halkından gördüğü destek epey düşük ve giderek azalıyor.
Reuters’ta yayımlanan analize göre Trump’ın ekibi, seçim sürecinde yürütülecek kampanyanın merkezine komünizm karşıtı söylemi yerleştirmek niyetinde.
Ara seçime giden süreçte Demokrat Parti’nin çeşitli eyaletlerdeki ön seçimlerinde ilerici söylemlere sahip aday adaylarının kazandığı başarı, Trump ekibince bir kez daha Soğuk Savaş dönemindekine benzer bir “komünizme saldırı” çizgisinin başarı getirebileceği fikri yaratmış durumda.
SALDIRI ALTINDAYIZ. soL'un X hesabı, "kamu düzeni" bahanesiyle yasaklandı. İletişim Başkanlığı, soL Haber hakkında "soruşturma başlatıldığını" duyurdu. Gerçeğin sesini kısamayacaklar. Susmayacağız. Ama bu saldırıyı püskürtmek için desteğinize ihtiyacımız var. Hep birlikte.
Bu yaklaşım şimdiden uygulamaya sokuldu.
Reuters’ın analizine göre 23 Haziran’dan 6 Temmuz’a, yani NATO Zirvesi nedeniyle ABD Başkanı’nın Ankara’ya gelmesine kadar geçen süreçte Trump yaptığı konuşmalarda tam 81 kez komünizme saldırdı.
Trump, bu saldırıların bazılarında Soğuk Savaş döneminin pespaye dilini tümüyle benimseyerek Demokrat Parti’deki ilerici adaylar için “allahsız komünistler” ifadesini de kullanmaktan çekinmedi.
4 Temmuz’daki Bağımsızlık Günü konuşmasında Trump, komünizmi “kanserli hücreye” benzeterek “Söküp atmak lazım, hızla söküp atmak lazım” dedi.
Bu komünizm karşıtı söylemle bir yandan ABD’deki muazzam sınıfsal eşitsizlik karşısında zenginlerin vergi vermemesine yönelik eleştirilerin göğüslenmesi hedefleniyor. Öte yandan, bu çizgi, dış politikada İsrail’e destek ve Çin ile (geçmişten kalan algıları çarpıtarak) Rusya’ya karşı düşmanlığı körüklemek amacıyla da gündeme geldi.
Reuters, komünizm karşıtı söylemin Cumhuriyetçi Parti’nin geleneksel ve ileri yaştaki tabanında özellikle karşılık bulduğuna işaret etti. Burada dikkat çekilen kesimlerden biri, Florida’da özel ağırlığı bulunan Latin asıllı seçmenler.
Seçim sürecinde bu antikomünist söyleme yaslanılması, karşıdevrimci Latin seçmenin suyuna gitmek için Küba’ya karşı daha saldırgan adımlar atılmasını da tetikleyebilir.
soL Haber'i WhatsApp ve Telegram kanallarından takip edin, önemli gelişmeleri kaçırmayın.
soL YZ Beta, soL’un geliştirdiği ve soL arşiviyle çalışan bir yapay zeka robotudur. Kullanımı, soL abonelerine açıktır.