Ankara ve İstanbul'da Filistin'le dayanışma eylemleri

Ankara ve İstanbul'da bugün DİSK, KESK, TMMOB ve TTB'nin çağrısıyla Filistin halkına destek eylemleri yapıldı.

Haber Merkezi

İsrail'in Filistin halkına yönelik saldırıları bugün İstanbul ve Ankara'da yapılan eylemlerle protesto edildi.

Ankara'da DİSK, KESK, TMMOB, Ankara Tabip Odası ve Ankara Serbest Muhasebeci ve Mali Müşavirler Odası'nın çağrısıyla bugün saat 17.00'de Sakarya Meydanı'nda yapılmak istenen basın açıklamasını polis engelledi. Polisin Sakarya'da toplanmaları engellenmesi üzerine basın açıklaması Selanik Caddesi'nde yapıldı.

TKP'nin de destek verdiği eylemde "Filistin halkının yanındayız, yaşasın halkların kardeşliği" yazılı pankart açıldı.

Basın açıklamasını okuyan KESK Ankara Şubeler Platformu Dönem Sözcüsü Hüseyin Köklü, İsrail'in Doğu Kudüs ve Gazze'ye dönük saldırılarının devam ettiğini belirterek "Çocuklar, kadınlar, gençler ait oldukları topraklara sahip çıkmak için her türlü baskıya ve zorbalığa karşı direnen Filistin halkı aralıksız bombalanıyor, evlatlarını yitiriyor" dedi.

'Emekçiler dayanışmanın nasıl olması gerektiğini gösteriyor'

Emperyalistler ve işbirlikçilerinin bölge halkları için acı, gözyaşı, yoksulluk ve savaş dışında bir şey üretmediğini dile getiren Köklü, "Emekçiler dünyanın her yerinde süslü cümlelerle hiçbir şey söylememeyi becerenlere yol gösteriyor. İtalya'da Livorno liman işçileri İsrail'e gidecek gemiye silahların yüklenmesini engelleyerek direnen Filistin halkı ile dayanışmanın nasıl olması gerektiğini ortaya koydu. 'Livorno limanı Filistin halkına yönelik katliamın suç ortağı değil' diyen emekçileri Ankara'dan emek ve meslek örgütleri olarak selamlıyoruz. Yaşasın emekçilerin uluslararası dayanışması" diye konuştu.

AKP iktidarının Filistin meselesine pragmatist ve siyasal İslamcı ideoloji penceresinden yaklaştığını, İsrail ile geçmiş iktidarların yürüttüğü geleneksel devlet politikalarını derinleştirerek yürütmeye devam ettiğini vurgulayan "Şimdi emperyalizme ve onun Ortadoğu'daki taşeronlarına, işgalci İsrail yönetimine karşı ayağa kalkma ve mücadele etme zamanıdır" dedi.

'İsrail'le anlaşmalar iptal edilsin'

İstanbul’da ise Emek, Barış ve Demokrasi Güçleri'nin yaptığı çağrıyla Filistin halkına destek için İsrail Başkonsolosluğu önünde bir basın açıklaması yapıldı. Eylemde “İsrail’le tüm anlaşmalar iptal edilsin”, “Katil İsrail, Filistin’den defol”, “Filistin için İsrail’e boykot” yazılı dövizler taşınırken “Siyonist İsrail işgaline son, tüm anlaşmalar iptal edilsin; direnen Filistin halkı kazanacak” yazılı pankart açıldı.

DİSK: Türkiye işçi sınıfı Filistinli kardeşlerinin yanında olacaktır

Bugün öğle saatlerinde de DİSK tarafından İstanbul'daki İsrail Başkonsolosluğu önünde bir eylem yapıldı. “Filistin’e özgürlük! Filistin halkı yalnız değildir” pankartının açıldığı eylemde, “Katil İsrail, Ortadoğu’dan defol”, “Filistin için İsrail’e boykot” ve “Filistin halkı yalnız değildir” sloganları atıldı.

Burada bir açıklama yapan DİSK Genel Başkanı Arzu Çerkezoğlu "Filistin davası bizim davamızdır. Filistin’in kurtuluşu bizim kurtuluşumuzdur. Türkiye işçi sınıfı emperyalizme ve siyonizme karşı direnen Filistin halkının hep yanında olmuştur ve yanında olmaya devam edecektir” dedi.

Bugün iktidara yakın çok sayıda Türkiyeli şirketin İsrail’de yatırım yaptığını ve işgalcilerle ticarete devam ettiğini belirten Çerkezoğlu "Dahası bazı Türkiyeli firmalar çalıştırdıkları Filistinli işçilerin haklarını gasp etmekte ve onlara çifte mağduriyet yaşatmaktadır. Türkiye işçi sınıfı hem işgalcilere hem de patronlara karşı Filistinli kardeşlerinin yanında olacaktır. Hükümeti ve sermaye çevrelerini bu riyakarlıktan vazgeçmeye, İsrail ile bütün siyasi, askeri ve ticari ilişkileri kesmeye çağırıyoruz. Hamasi nutukları bırakın, gereğini yapın: İsrail’i boykot edin, yatırımları geri çekin, İsrail’e ve yandaşlarına yaptırımlar uygulayın" diye konuştu.