Ankara Büyükşehir Belediyesi metro inşaatında çalışan işçiler aylardır yevmiyelerini alamıyor

Ankara Büyükşehir Belediyesi'nin metro inşaatında çalışan işçiler taşeron firmadan yevmiyelerini alamadı. Aylardır muhatap bulamadıklarını belirten işçiler soL'a konuştu.

Özkan Öztaş

Ankara Büyükşehir Belediyesi için çalışan taşeron firma, çalıştırdığı işçileri mağdur etti. Aylardır ücretlerini alamayan işçiler yaşadıkları sorunun hızlıca çözülmesini talep ediyor.

Ankara'da benzer durumda birçok işçi olduğunu belirten inşaat işçileri yaşadıkları sorunları soL'a anlattı. 

'Her hafta ödeyeceğiz dediler ama paramızı alamadık'

Ankara Büyükşehir Belediyesi'nin açtığı ihaleyi kazanan Göçmen İnşaat, Kolej ve Keçiören Meteoroloji metro duraklarının tadilatı işini üstlendi. Her iki şantiyede de duvar ve alçı ustaları başta olmak üzere çok sayıda işçi bir süredir ücretlerini alamıyor.

Taşeron şirketin kendilerine her hafta ödemeye yapacağını söylediğini ifade eden işçiler, "Biz onlara güvenerek bizimle çalışan arkadaşlarımıza cebimizden yevmiyelerini verdik. Ama aradan yaklaşık 6 ay geçmesine rağmen alacaklarımızı alamadık. Hiçbir açıklama yapmıyorlar. Her konuştuğumuzda bugün yarın vereceğiz diyorlar. Ankara Büyükşehir Belediyesi'nin bu işe el atması lazım. Bizi mağdur eden aracı firmaların denetlenmesi lazım. Böyle olmaz" dediler. 

İş kazasını 'evde düştü' diyerek gizlediler  

Kolej metro durağında çalışırken iskeleden düşüp kalçasını kıran bir işçinin hastane kayıtlarına "Evinde düşerek yaralandı" yazıldığını aktaran işçiler, firmanın ihmal ve sorumsuzluğunu şu sözlerle anlattı:

 "Her şey kayıtta. Sonuçta burası faal metro durağı. İçine kütüphane falan yapılıyor, yenilenme çalışmaları yapılıyor. Ben kendim düşen işçiyi kucağımda kaldırarak götürdüm dışarı. Kamera kayıtları var. Gerekirse gününü söyleriz. Zaten aynı gün hastane girişi de var. Normalde öyle bir işçiyi hassas şekilde taşımak lazım. Ama ilgilenmediler. Biz ilgilendik."

İşçilere hem tehdit hem hakaret

Göçmen İnşaat yetkilileri tarafından kendilerine hakaret edildiğini belirten işçiler, yaşadıkları soruna hızlıca çözüm talep ediyor. İlerleyen günlerde ücretlerini alamadıkları takdirde bir basın açıklaması gerçekleştireceklerini söyleyen işçiler şöyle konuştu:

"Firmanın sahipleri ya da ona yakın akrabaları, çalışanları zaman zaman bizi arayarak tehdit ediyor. Neymiş efendim falancanın kırk tane yeğeni varmış gerekirse birini kurban ederlermiş ama işçileri sustururmuş. Çoğu ifadenin yazışmaları duruyor. Bazılarını da yüz yüze söylediler. Ama hukuki olarak hakkımızı arayacağız. Ankara Büyükşehir Belediyesi sonuç olarak tüm bu sürecin ana sorumlusu. Taşeronlarını denetlemeli. İhaleyi alan firmalar bir sürü kamu kurumuna çalışıyorlar. Bir sürü benzer sorun yaşayan işçi var. Biz artık sorunlarımıza çözüm istiyoruz."

Yaklaşık 6 aydır mağdur edildiklerini belirten işçiler Ankara Büyükşehir Belediyesi'ni göreve çağırarak kısa sürede sorunlarının çözülmesini talep ediyor.