Almanya göçmenlere karşı sınır kontrollerini genişletti: AB'den 'Schengen'i bozma' tepkisi

Almanya, göçmen girişlerine karşı sınır kontrollerini genişletti. Sınır kontrolü yapılan komşu ülke sayısı 4'ten 9'a çıktı. Uygulama, Schengen Anlaşmasını bozduğu gerekçesiyle AB'den tepki görüyor.

Dış Haberler

Almanya, ülkeye göçmen girişini engellemek amacıyla sınır kontrol önlemlerini genişletmeye başladı. Bu kapsamda, şu anda dokuz komşu ülkesine yapılan geçişler kontrol ediliyor.

Hükümetin belgesiz göçmenlerin girişini engellemek için geçtiğimiz hafta uygulamaya koyduğu sınır kontrollerinin altı ay sürmesi bekleniyor.

AFP haber ajansına göre, uygulama kara sınır kapılarında geçici yapılar ve federal polis tarafından yapılan nokta kontrollerini içeriyor.

AB üyesi ülkelerden uygulamaya tepki

Bu hareket, bloğun sınırsız Schengen bölgesini bozduğu gerekçesiyle diğer Avrupa Birliği üyesi ülkeler, hak grupları ve Brüksel tarafından eleştirildi.

Polonya ve Avusturya, Berlin'in bu uygulamasına ilişkin endişelerini dile getirdi. Avrupa Komisyonu'ysa, AB üyelerinin bu tür adımları yalnızca istisnai durumlarda uyguladığı konusunda Almanya'yı uyardı.

Sınırında kontrol yapılacak komşu ülke sayısı 4'ten 9'a çıktı

Almanya'nın Polonya, Çek Cumhuriyeti, Avusturya ve İsviçre ile sınır kontrolleri, uygulamanın genişletildiği duyurulmadan önce zaten yürürlükteydi. Kontroller artık Almanya'nın Fransa, Lüksemburg, Hollanda, Belçika ve Danimarka ile olan sınırlarını da kapsıyor.

Almanya İçişleri Bakanı Nancy Faeser, dün yaptığı açıklamada, bu adımın yasadışı göçü sınırlamayı ve "suçluları ve İslamcıları erken bir aşamada tespit edip durdurmayı" amaçladığını söyledi.

Faeser, uygulama boyunca "komşu ülkelerle koordinasyon" sağlayarak, sınır bölgelerinde yaşayan ve çalışan insanlar üzerindeki kısıtlamaların etkisini en aza indirme sözü verdi.

İçişleri Bakanlığı, ayrı olarak yaptığı açıklamada, yolculara sınırı geçerken kimliklerini yanlarında bulundurmalarını tavsiye etti.

Faşist partilerden hükümete basınç

Diğer yandan, ülkede gelecek yıl yapılacak ulusal seçimler öncesi Başbakan Olaf Scholz'un hükümeti, geçtiğimiz yılki bıçaklı saldırının ardından göç konusundaki duruşunu sertleştirmesi için aşırı sağcı siyasi gruplardan baskı görüyor.

Almanya'da yabancı uyruklu bir kişinin bıçak saldırısında bulunması da dahil olmak üzere son zamanlarda yaşanan bir dizi olay faşist partilerin sınır kontrolü taleplerini körükledi.

Almanya'da son zamanlarda artan göçmen karşıtlığı, faşist siyasi güçlerin destek kazanmasına yardımcı oldu. Geçtiğimiz ay, göçmen karşıtı faşist Almanya İçin Alternatif (AfD) Partisi Thüringen'deki eyalet seçimlerini kazandı, Saksonya'da da ikinci oldu.

AfD ayrıca Brandenburg'da yaklaşan eyalet seçimleri öncesinde anketlerde önde gidiyor. Brandenburg'u Faeser'in üyesi olduğu Sosyal Demokrat Parti şu anda Yeşiller ve Hristiyan Demokratlarla koalisyon halinde yönetiyor.

İçişleri Bakanlığı'ndan bir sözcü, bugün gazetecilere verdiği demeçte sınırlarda ırkçı uygulamalara izin verilmeyeceğini ifade etti.

Sözcü, "Sınır kontrollerinde ırkçılık kesinlikle söz konusu olamaz. Bunu burada tekrar vurgulamak istiyorum ki, ırksal motivasyonlu polis eylemi tamamen kabul edilemez ve yasadışıdır" dedi.

Diğer yandan, Almanya Federal Polis Sendikası, personel sorunları ve kısa bir hazırlık süresi olduğunu belirterek yeni tedbirlerin uygulanabilirliğini sorguladı.