AKP seçmene para dağıtıyor: 'Adınıza 2500 lira yatırdık, PTT'den çekebilirsiniz'

Seçimlere iki haftadan az süre kala AKP para dağıtmaya başladı. Teşkilatlar seçmenleri arıyor, "İsminiz listede" diyor, para karşılığında oy istiyor.

Özkan Öztaş

Yerel seçimlere günler kala AKP, seçmenleri tek tek arayıp para dağıtıyor. AKP il ya da ilçe binalarından aranan yurttaşlara para teklif ediliyor. Paralar PTT üzerinden TC kimlik numarasına veya banka hesaplarına havale ediliyor. 

soL Türkiye'nin çeşitli yerelliklerinden benzer ihbarlar aldı. Osmaniye ve Yozgat'ta yaşanan örnekleri inceledi.

'Osmaniye AKP Merkez İlçe yönetiminden aradılar para teklif ettiler'

Konuya dair soL'a ulaşan bir seçmene, AKP Osmaniye İl Teşkilatı adına arandı. Seçmene oy karşılığında para teklif edildi. Seçmen, telefon görüşmesini kaydetti.

soL'un dinlediği görüşmede arayan kişi kendisinin Osmaniye AKP İl Teşkilatı'ndan aradığını belirterek, "Ziraat veya PTT hesabınız varsa ayın 20'sine kadar 2500 lira para yatacak hesabınıza" diyor. Seçmenin "Ne parası bu ağabey" sorusuna telefondaki kişi, "Detayını bilmiyorum, bana liste verildi il binamızdan, bu şekilde aramamızı, bilgi vermemizi istediler" yanıtı veriyor. Seçmen "Yok, kalsın, biz bir şey istemiyoruz" diyor. 

soL, arayan numaranın AKP Osmaniye Merkez İlçe Yönetimi'nden Mehmet Gümüş adına kayıtlı olduğunu tespit etti.

'Cumhurbaşkanımızın sizlere hediyesi, desteklerinizi bekliyoruz'

Yozgat'taki örnekte seçmenleri arayan kişiler, aradıkları kişilerin TC kimlik numaralarına PTT'den çekilmek üzere bir "sosyal destek parası yatırıldığını" söylüyor. soL bu örnekte de hem vatandaşların ses kayıtlarını dinledi hem de ilgili numaraları arayarak durumu teyit etti.

Seçmenlerin soL'a ilettikleri kayıtlarda telefondaki kişi parayı yatırdıklarını söyledikten sonra "Cumhurbaşkanımızın sizlere küçük bir hediyesi. Seçimlerde de Genel Başkanımıza ve Merkez İlçe Başkanımıza dua ve desteklerinizi bekliyoruz" diyor. 

Yozgat'taki bir başka aramada arayan kişi seçmene "AKP Yozgat Merkez İlçe Başkanlığı'ndan aradığını" belirtiyor ve "seçimlerde AKP'nin Yozgat adayı Celal Köse'ye destek beklediklerini" söylüyor.

AKP'nin seçim kaynağı: Bütçede kalem oyunları, kapı kapı gezen memurlar

Aralık ayında bütçe açığı tarihte ilk kez nakit açığının 2,2 oldu. Bunun yanında yılın 11 ayında oluşan bütçe açığının toplamından çok daha fazlası bir ayda verildi. Bir önceki yılın 89 katına tekabül eden 623 milyar liralık bu tutar, iktisatçılar ve maliyeciler tarafından 2024'ün "nakit açığına aktarılacağı" şeklinde yorumlandı.

Ancak bütçe açığı patlaması "sınıflandırmaya girmeyen" kalemlerden yapıldığı için harcama artışının detayı kamuoyu tarafından öğrenilemedi. Dev açığı "seçim harcamaları için" kullanılabileceği öne sürüldü. Dezenformasyonla Mücadele Merkezi ise bu tutarın tamamının AFAD'a aktarıldığını ima etti.

Kamu kaynakları 2023'teki Cumhurbaşkanlığı seçimi öncesinde de Erdoğan için harcanmıştı.

Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı, Ulusal Hane Ziyaretleri Projesi adı altında milyonlarca haneye ulaşmış, Erdoğan'ın mektubuyla birlikte sosyal yardımları iletmişti. Proje için öngörülen bütçe 54 milyon liraydı. Ancak 7 milyar lira yani öngörülenin 138 katı harcandı.

Proje 14 Mayıs'taki seçimlerden bir sonra sonlandırılmıştı.