AKP iktidarları döneminde yaşlı nüfus yoksullaştırıldı

Yaşlı nüfusun yoksulluk oranı 2019 yılında yüzde 14,2 oranında iken 2023 yılında yüzde 21,7 ye çıkmış durumda.

Haber Merkezi

AKP iktidarları döneminde emeklilikle ilgili düzenlemelerle düşük emekli maaşları ve ekonomik krizle oluşan enflasyon yaşlıların yaşamını doğrudan etkilemeye devam ediyor.

Niğde'de yerel seçim çalışmaları sırasında açıklama yapan CHP Niğde Milletvekili Ömer Fethi Gürer de emeklilerin sorunlarına işaret etti.

Gürer, “EYT sonrası emekli sayısı 16 milyona çıktı. Bir emekliye verilen maaş 10 bin lira. Büyük kentlerde ev kirası. Emekliye bu para ile yaşa demek bu ülkede yoksulluğu körüklemek demek” diye konuştu.

Yaşlanan nüfusun yoksullaştı

TÜİK verilerine göre yaşlanan nüfusun yoksullaştığına dikkat çeken Gürer, yaşlı nüfusun yoksullaşmasında en önemli etkenin gelir düzeyinde düşme olduğuna işaret etti.

Ömer Fethi Gürer, "Yaşlı nüfusun yoksulluk oranı 2019 yılında yüzde 14,2 oranında iken 2023 yılında yüzde 21,7 ye çıkmış durumda. Yaşlı kesimde de ciddi bir yoksullaşma var. Gelir gider dengesi bozulması enflasyon karşısında emekli korunamaması yaşlı nüfusun yoksullaşmasına yol açmıştır" diye konuştu.

Verilere göre 65 ve daha yukarı yaştaki nüfus 2014 yılında 6 milyon 192 iken son on yılda yüzde 40,9 artarak 2023 yılında 8 milyon 722 bin kişi oldu. Yaşlı nüfus toplam nüfus içinde oranı 2014 yılında yüzde 8 iken, 2023 yılında yüzde 10,2'ye yükseldi. Yaşlı nüfusun yüzde 64'ü 65-75 yaş aralığında bulunuyor.

'Harçlıklar, iş bulursa torundan dedeye dönüştü'

CHP Niğde Milletvekili Ömer Fethi Gürer, AKP iktidarlarının uyguladığı yanlış ekonomik politikaların her kesimi yoksullaştırdığını ve bu bağlamda yaşlıların yoksullaşmasında verilere göre ciddi artış olduğuna işaret eden Gürer, “Dededen toruna harçlık dönemi bitti. Harçlıklar, iş bulursa torundan dedeye dönüştü. Torununa bayramda dahi harçlık veremez duruma gelen dedeler, geçinebilmek için çocukların ve torunları desteğine ihtiyaç duyar duruma düşürüldüler. Emekli maaşlarının açlık sınırının altında kalması, emeklinin temel ihtiyaçlarını karşılamasını dahi sorunlu kıldı. Konuştuğumuz emekliler hiç böyle bir dönem görmedik diyorlar. Emekliliğe erişmek zorlaştığı gibi emekli maaşı ile yaşamakta açlıkla mücadeleye dönüştü” dedi.