Akkuyu Nükleer Santrali inşaatında menenjit salgını gizleniyor: '5 işçi öldü' iddiası

Akkuyu Nükleer Santrali inşaatında menenjit salgınının baş gösterdiği ve 5 işçinin hayatını kaybettiği öne sürüldü. Firmanın, işçilere attığı mesajda menenjit vakasının tespit edildiği belirtildi.

Yalçın Cuğ

İş cinayetleri, zehirlenme vakaları, kötü çalışma koşullarıyla sıkça gündeme gelen Akkuyu Nükleer Santrali inşaatı şimdi de menenjit salgın iddialarıyla gündeme geldi.

soL, çeşitli kaynaklardan salgına dair veriler elde etti.

Yaklaşık bir haftadır sürekli olarak ambulansların girdiği inşaat alanından gelen haberler, işçilerin menenjit salgını nedeniyle hastaneye kaldırıldığına işaret ediyor. Bugüne kadar 5 işçinin menenjit nedeniyle hayatını kaybettiği öne sürülüyor.

İşçiler ve sağlık personeli ölümleri doğruluyor

soL'a konuşan Akkuyu Nükleer Santral inşaatında çalışan işçiler, 5 çalışma arkadaşlarının menenjit nedeniyle kaldırıldıkları Silifke Devlet Hastanesi'nde hayatını kaybettiğini söyledi. Silifke Devlet Hastanesi'nde çalışan bir sağlık emekçisi, işçilerin iddialarını doğruladı.

Yaşamını yitiren işçilerden Mustafa Avşar'ın bir yakını tarafından dün sosyal medyadan taziye mesajı paylaşıldı. Yaşamını yitiren işçinin bir akrabası, Avşar'ın yaklaşık bir hafta hastanede tedavi gördüğü ve ölüm nedeninin net olarak bildirilmediğini aktardı. 

Hastanede önlem alınmaya başlandı

Silifke Devlet Hastanesi'nde maske ve koruyucu ekipman zorunluluğu getirildi. Bu önlemin, salgının artması ihtimaline karşı alındığı düşünülüyor.

Hastanede çalışan sağlık emekçilerinden edinilen bilgiye göre, salgına karşı sağlık personeline aşı yapılmaya başlandı.

Hastanedeki yoğunluğun artması durumunda da işçilerin Mersin Şehir Hastanesi'ne sevk edilebileceği belirtiliyor.

Santral çok sayıda antibiyotik sipariş etti

soL'un edindiği bilgiye göre, Silifke’deki eczanelerden çok sayıda siprofloksasin etken maddeli antibiyotiğin şirket tarafından istendiği belirtildi.

"Siprofloksasin"in, akut menenjit tedavi protokolünde hastayla teması olabilecek yetişkinlere profilaktik (önleme) amaçlı verildiği bilinmekte.

İnşaatta maske dağıtımı ve izolasyon uygulaması

Hastane yetkililerinin ve Mersin İl Sağlık Müdürlüğü'nün, işçilerin ölüm nedenini ve ölen işçilere dair bilgileri vermediği, bilgilerin özellikle kamuoyundan gizlendiği belirtiliyor.

Akkuyu Nükleer Santral inşaatında çalışan işçilerden alınan bilgilere göre salgının ciddi boyutta olduğu, maske dağıtımının yapıldığı ve bazı işçilerin izolasyona tabi tutulduğu da öğrenildi.

İşçiler rahatsızlanmalarının ardından revirde tedavi altına alınırken, işçilerin durumu kötüleşmeden ambulans çağrılmadığı da gelen iddialar arasında.

İşçilere mesaj: 'Sahada menenjit hastalığı tespit edilmiştir'

soL, inşaat firmasının, işçilere attığı bilgilendirme mesajına da ulaştı. Söz konusu mesajda, inşaat sahasında menenjit vakasının tespit edildiği belirtildi.

Hastalığa karşı önlem alınmasına yönelik çağrıda bulunulan mesaj şöyle:

"Sayın formenler, ustabaşları ve çalışma arkadaşlarım. Sahada yüksek ateşi, halsizliği boyun sertleşmesi, şiddetli baş ağrısı, vücudunda kasılma olan, yüksek ateşle birlikte kendini iyi hissetmeyen personellerimiz var ise hemen hastaneye gönderelim. Sebebi ise sahada menenjit hastalığı tespit edilmiştir.

Bize de yayılma ve bulaşma riski var, durum ciddi. Ekiplerimize soralım bu tür şikayetleri olan varsa derhal hastaneye gönderelim. Kamplarda yatan, işe çıkmayan arkadaşlara da soralım ve bilgisini verelim. Kimse ile tokalaşmayın, temas etmeyin. Korona virüs zamanındaki gibi aranıza mesafe koyun, bol bol elinizi sabunla yıkayın. Dikkat edin kendinize. Herkesin bilgisine."