Afganistan'ın BM elçisi: Taliban kadın hakları taahhütünü şimdiden bozdu

Afganistan'ın düşen hükümetinin BM elçisi, Taliban'ın kadınları ve insan haklarını korumaya dönük taahhütlerini şimdiden yerine getirmemeye başladığını söyledi.

Dış Haberler

Afganistan'ın düşen hükümetinin Birleşmiş Milletler (BM) elçisi Nasir Ahmed Endişa, Taliban'ın kadınları ve insan haklarını korumaya dönük taahhütlerini şimdiden yerine getirmemeye başladığını ve uluslararası toplumun bunun göz önüne bulundurması gerektiğini söyledi.

Hükümetin düşmesine rağmen BM'deki görevinden henüz ayrılmayan Endişa, İsviçre'nin Cenevre kentinde bulundan İnsan Hakları Konseyi'ne yaptığı açıklamada, "Taliban kadın haklarını koruma taahhütünde bulunmuştu, ancak kadın hakları görüş alanından kayboluyor" dedi.

Taliban'ı Pençşir Vadisi'nde "geniş çaplı zulüm" uygulamakla suçlayan Endişa, örgütün burada aralarında gençlerin de bulunduğu insanlara dönük hedefli saldırılar ve yargısız infazlar gerçekleştirdiğini söyledi.

Endişa, "Taliban'ın geçiş hükümeti ataması, Afganistan'ın ulusal birliğini siyasi ve toplumsal olarak parçalıyor. Bu kritik anlarda dünya sessiz kalamaz. Afganistan halkının, uluslararası toplumun harekete geçmesine her zamandan çok ihtiyacı var" diye konuştu.

Endişa, Taliban'ın faaliyetlerinin gözlemlenmesini sağlayacak bir misyonun oluşturulması yönünde İnsan Hakları Konseyi'ne çağrıda bulundu.

BM İnsan Hakları Yüksek Komiseri Michelle Bachelet de, dün yaptığı açıklamada, Taliban'ı insan ve kadın haklarını koruma sözüyle çelişkili hareketlerde bulunmakla suçlamıştı.