Acıbadem Hastanesi’nde mobbing: 'İşten çıkartılacak kişiler istifaya zorlanıyor'

Acıbadem Eskişehir Hastanesi’nde çalışan hemşireler mobbingden şikayetçi. Daha önce Acıbadem’de çalışan bir hemşire, konuyla ilgili soL’a konuştu.
 

Yekta Armanc Hatipoğlu

Acıbadem Eskişehir Hastanesi’nde çalışan hemşireler, idarenin kendilerine pek çok başlıkta mobbing uygulamasından şikayetçi.

Özel hayatları üzerinde baskı kurulduğunu söyleyen hemşireler, gebe kalmak isteyenlerin idareye önceden sorması gerektiğini belirtti.

İdarenin personelin özel hayatında içki içmesine, siyasette aktif olmasına karıştığını da belirten hemşireler pek çok kişinin istifa baskısı ve düşük ücret nedeniyle işten ayrıldığını söyledi.

‘Acıbadem’de seni işten çıkartmazlar, tazminat ödemesinler diye seni istifaya zorlarlar’

Mobbingi yaşayan eski Acıbadem hemşiresi Elif*, konuyla ilgili soL’a konuştu.

Uzun süre “İstifa et” baskısı gördükten sonra istifa ettiğini söyleyen Elif, Acıbadem’in tazminat ödememek için personelleri istifaya zorladığını söyledi:

“Bir süredir istifa baskısı görüyordum. İstifa ettim. Acıbadem’de seni işten çıkartmazlar, tazminat ödemesinler diye seni istifaya zorlarlar. Benim bir süre işi öğrenmem gerekti, bunun için altı ay gerekti. Bu süreci tamamladım. Tamamladıktan sonra, işi öğrendikten sonra istifaya zorlandım. İşimizi ne kadar ahlaklı, dürüst yaparsak yapalım idare tarafından sevilmezsek, yalakalık yapmazsak istifaya zorlanırız.”

Asılsız ithamlarla istifaya zorlandığını belirten Elif, sorumlu hemşirenin kendisine “Sen iş bak, CV’ye de benim adımı yaz, kimseye de benim seni çıkardığımı söyleme” dediğini söyledi. Elif, istifa baskısından dolayı geceleri uyuyamadığını söyleyerek şunları kaydetti:

“Onlara göre ben hasta bakamadığım için istifa etmeliydim ama böyle bir şey yok. Şimdiye kadar hiçbir hastaya zarar vermedim. Bu baskıdan dolayı uzun süre uyuyamadım. Bölüm değişikliği istedim ama sorumlu hemşire benim istifa etmem gerektiğini söyledi. ‘Sen iş bak, CV’ye de benim adımı yaz, kimseye de benim seni çıkardığımı söyleme’ dedi sorumlu hemşire. Hekimler ve diğer personeller bana ‘Neden bu işi tam olarak öğrenmişken gidiyorsun?’ diye sordu.”

İçki içmek, siyaset yapmak yasak; çalışanlar gebe kalmak için bile izin alıyor!

Elif, hastane idaresinin özel hayatın her alanına müdahale ettiğini söyledi. İdarenin hastane dışında siyaset yapmaya, içki içmeye karıştığını belirten Elif, "Seçim döneminde siyasi paylaşım yapan bir arkadaşım idarenin tepkisini çekti" dedi.

Hemşirelerin gebe kalmak için bile sorumlu hemşirelerden izin almak zorunda bırakıldığını söyleyen Elif şunları kaydetti:

Özel hayata inanılmaz bir müdahale var. Ben siyasetle ilgileniyorum, böyle paylaşımlar yapıyorum. İstifa eden bir arkadaşım vardı. O da seçim döneminde siyasi paylaşım yaptığı için baskı görüyordu, bunun sonucunda istifaya zorlandı. Özel hayatımda içki içiyorum, ‘İçki içmeni istemiyoruz’ dediler. Çalışanlar gebe kalmak için bile sorumlu hemşireye soruyordu.”

‘150 saat ek mesai yapıyorduk, 5-10 saat gösteriliyordu’

Ek mesailerin eksik gösterildiğini kaydeden Elif, alınan izinlerde hemşirelerden nerede olduklarını ispatlamaları istendiğini söyledi. Elif, örnek olarak bir hemşirenin kendi kızının düğününe gittiğinde, idarenin ondan video istediğini belirtti. Fazla mesailerin de eksik girildiğini kaydeden Elif, şunları söyledi:

“İzin istediğimizde bahaneler uyduruluyordu, yıllık izinden kesinti yapılıyordu. Mesela bir hemşire kızının düğününe gittiğinde, ondan orada olduğunun kanıtı olarak video istiyorlardı. Hemşire bunu ispatlamadığı, idareyle ters düştüğü durumda daha fazla mobbinge maruz kalıyordu.

Diğer bir problem ise ek mesai sürelerinin eksik yazılması, ek mesai ücretlerinin yatırılmaması. Örnek olsun, 150 saat ek mesai yaptığımızda 5-10 saat olarak gösteriliyordu, biz bunun ücretini alıyorduk.”

*Hemşirenin ismi, şu an çalıştığı kurumda sorun olmaması adına değiştirilmiştir.