ABD'li yayın kuruluşu Sovyetleri unuttu: ABD'yi Mars'a inen ilk ülke ilan etti

Çin'in Mars'a iniş yapmasını haberleştiren ABD'li Ars Technica, Sovyetler'in Mars'a iniş yapan ilk ülke olduğu gerçeğini 'unutarak' kendi ülkesini ilk ilan etti.

Dış Haberler

Çin Ulusal Uzay İdaresi'nin Tyanven-1 sondasının aya inmesini haberleştiren ABD menşeli medya kuruluşu Ars Technica, Sovyet Sosyalist Cumhuriyetler Birliği'nin Mars'a yaptığı misyonları görmezden gelerek, Çin'i "ABD'den sonra Mars'a yumuşak iniş yapan ikinci ülke" olarak kabul etti.

Sovyet Mars programını "unutan" basın kurumu yanlış bir şekilde, Kızıl Gezegen'e yapılan ilk yumuşak inişin 1976'da Viking 2’nin "Mars'ın orta enlemlerindeki bölgeye nispeten yumuşak inişi" olduğunu söylese de SSCB’nin Mars 3 sondasının 1971’de gerçekleştirdiği yumuşak inişten yazıda bahsedilmedi.

Mars 3'ün iniş modülünün resmini taşıyan 1972 basımı pul

SSCB'nin Mars 3 iniş aracı 1971'de Mars'a yumuşak iniş yapan ilk sonda olarak tarihe geçerken 20 saniye boyunca veri aktarmıştı.

2 Aralık 1971'de Mars'a yumuşak iniş yapan ilk uzay aracı da dahil olmak üzere birden fazla Mars seferi bulunan Sovyetlerin Kızıl Gezegen'e yönelik çalışmaları 1960'lara dayanıyor.

Mars 3 iniş modülünün gezegen yüzeyine varış şeması

SSCB, 1960'ların başından itibaren gezegene doğru düzinelerce sonda fırlatma denemesi gerçekleşirdi ve Kasım 1971'de Mars 2 yörünge aracı başarılı bir şekilde yörüngeye girdi. 362 yörüngede çalışır durumda kalan Mars 2, iniş yapmadı ve görevi sonunda kayboldu.

Mars 3 yörünge aracı da başarılı olurken, sondasıysa Mars yüzeyine başarılı bir yumuşak iniş yapan ilk araç oldu. Araç aynı zamanda 104 saniye sonra temas kesilmeden önce Dünya'ya Mars'tan çekilen ilk görüntüyü yolladı. O dönem, iniş sırasında meydana gelen güçlü bir toz fırtınasının iletişim sistemine geri dönülmez bir şekilde zarar vermiş olabileceği ihtimali gündeme getirilmiş olsa da iletişim kaybına neyin neden olduğu hâlâ bilinmemektedir.

Ancak yörünge aracı, Mars atmosferinin bileşimi, gezegenin manyetik alanı ve daha fazlası hakkında veri sağlayarak çalışmalarına devam etti.

Mars 3'ün iniş modülünün bir replikası.

Mars 3'ün keşif aracı

4,5 kilo ağırlığındaki PROP-M adlı keşif aracı, tarihte ilk defa Mars yüzeyine basan ve onu fotoğraflayan araç olmuştu.

Mars 3'ün gezegenimize yolladığı ilk fotoğraf

PROP M'nin çekiği fotoğraf yollanmaya başladıktan 20 saniye sonra bağlantı kesilmiş ve sadece bir kısmı yollanabilmişti.

SSCB 2000'li yıllarda Mars'a insan yollamış olmayı hedefliyordu

SSCB, 1970'ler ve 1980'ler boyunca Mars'a birkaç sonda daha göndermeye devam etti ancak hiçbir iniş sondası başarılı bir şekilde inemedi. Sovyetlerin, 2000 yılından sonra gerçekleşmesi planlanan insanlı bir görev de dahil olmak üzere Mars için iddialı planları vardı.

Fakat 1991'deki karşı devrimin ardından bu planlar hiçbir zaman gerçekleştirilemedi.

"Uzaydaki zaferimiz Sovyet topraklarının marşıdır!"