Çin'in Tyanven-1 aracı Mars'a indi

Tyanven-1 sondası ilk defa Mars yüzeyine iniş yapan Çin menşeli keşif aracı oldu.

Haber Merkezi

Çin devlet medyası, Çin Ulusal Uzay İdaresi kaynaklarına dayanarak, Tyanven-1 sondasının 15 Mayıs'ta Kızıl Gezegen'in "Ütopya Planitia" alanına başarılı bir şekilde iniş yaptığını doğruladı. Ütopya Planitia Mars'ın yaklaşık 3 bin 300 kilometre (2050 mil) çapıyla en büyük bilinen çarpışma havzası olma özelliğine sahip.

Çin Ulusal Uzay İdaresi'nin Tyanven-1 sondası, 23 Temmuz 2020'de Vençang Uzay Aracı Fırlatma Alanı'ndan başarıyla fırlatıldı ve 10 Şubat'tan beri Mars'ın yörüngesinde dönüyor. 

Tarihi olayın haberleri Çin uzay ajansı sondanın geçici inişini açıklamasından saatler sonra geldi. Söz konusu 5 bin kiloluk uzay aracı, bir yörünge aracı, konuşlandırılabilir kamera, iniş aracı ve Mars gezgini Zhurong'dan oluşuyor.

Çin Ulusal Uzay İdaresi Cuma sabahı yaptığı açıklamada, "Tyanven-1 keşif aracı 23 Temmuz 2020'deki başarılı fırlatmadan bu yana normal şekilde çalışmaktadır" dedi.

15 Mayıs inişinden önce Çin Ulusal Uzay İdaresi, Mars yörüngesinde dolaşırken "büyük miktarda" bilimsel veri topladığını duyurdu.