Sayfa yolu
ABD'den Ukrayna'ya '5. madde' vaadi: Rusya'yla anlaşmaya varıldı, Avrupa Birliği memnun
soL'a güvenin, algoritmaya müdahale edin. Tek tıkla soL Haber'i Google'da tercih edilen kaynağınız olarak belirleyin.
Haber Merkezi
Yayın Tarihi: 17.08.2025 , 21:34 Güncelleme Tarihi: 17.08.2025 , 22:26
ABD Başkanı Donald Trump, Alaska’da Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin ile yaptığı zirvenin ardından, Washington’da Ukrayna Devlet Başkanı Volodimir Zelenskiy ve Avrupa liderlerini ağırlamaya hazırlanıyor. Kritik toplantı öncesinde ABD ve Avrupa'dan üst üste dikkat çeken açıklamalar geldi.
CNN International'a konuşan Trump'ın Orta Doğu Özel Temsilcisi Steve Witkoff, Rusya ve ABD'nin Alaska Zirvesi'nde Ukrayna'ya yönelik güvenlik garantileri üzerinde anlaştığını, “Ulaştığımız güvenlik garantileri, oyunun kurallarını değiştirecek türden” diyerek duyurdu. Bu garantiyi saldırıya uğrayan üyelere diğerlerinin destek vermesi anlamına gelen NATO’nun 5. maddesine benzer şekilde, Rusya’nın olası taarruzuna karşı bir koruma olarak tanımladı.
"ABD ve diğer Avrupa ülkeleri, (Ukrayna'ya) güvenlik garantilerini kapsayacak şekilde 5. maddeye benzer bir madde sunabilecekleri konusunda bir anlaşmaya vardık. Putin, NATO üyeliğinin kırmızı bayrak olduğunu söyledi. Dolayısıyla tartıştığımız şey, bunun geçerli olduğunu varsaymak. Ukraynalıların da bunu kabul edebileceğini düşünüyoruz. Bu durumda, ABD'nin 5. maddeye benzer bir koruma sunabileceği konusunda bu tavizi elde edebildik."
'Rusya 5 bölgede taviz verdi, Donetsk konusunda tartışma var'
Witkoff ayrıca, Putin’in Rusya’nın Ukrayna veya Avrupa’nın başka bir bölgesine girmemesine yönelik “yasal güvence”yi kabul ettiğini de belirtti.
Witkoff, barış anlaşmasına böyle bir hükmün dahil edilmesini "Rusların ilk kez kabul ettiğini" ve bunun barış anlaşmasına giden yolda çok önemli bir gelişme olduğunu belirtti.
ABD’nin özel temsilcisi, yarın Washington'da ABD Başkanı Donald Trump ile Ukrayna Devlet Başkanı Vladimir Zelenskiy arasında yapılacak görüşmede toprak meselesinin ele alınacağını bilgisini de paylaştı. Witkoff, Rusya’nın beş bölgeye ilişkin masada bazı tavizler verdiğini belirterek, “Donetsk konusunda önemli bir tartışma var. Burada ne olacağına dair görüşmeler özellikle Pazartesi günü ayrıntılandırılacak” dedi. Witkoff, bu konunun artık Kiev'in tutumuna bağlı olduğunu vurguladı.
Trump: Büyük ilerleme kaydettik
Witkoff'un açıklamalarının hemen ardından Trump'tan da sosyal medya platformu Truth Social üzerinden dikkat çeken bir açıklama geldi. Trump mesajında "Rusya konusunda büyük ilerleme. Takipte kalın!" ifadelerini kullandı.
ABD Başkanı, diğer paylaşımlarında ABD medyasını hedef aldı. Trump, bazı medya kuruluşlarının "sahte haberler" yaptığını ve kendisiyle ilgili haberlerde gerçeği çarpıttığını savunduğu paylaşımda, Rusya-Ukrayna savaşından eski ABD Başkanı Joe Biden'ın "aptal savaşı" diye bahsetti.
ABD Başkanı Trump, "Alaska'da, Biden'ın asla yaşanmaması gereken aptal savaşına ilişkin harika bir toplantı yaptık" değerlendirmesinde bulundu.
Bir diğer paylaşımında Trump, "Anlaşmanın parçası olarak Rusya'nın Moskova'dan vazgeçmesini sağlasaydım sahte haberler ve ortakları radikal solcu demokratlar, korkunç bir hata ve çok kötü bir anlaşma yaptığımı söylerdi. Bu yüzden onlar sahte haberler." ifadelerini kullanarak medyanın, "durdurduğu diğer çatışmalar hakkında" konuşması gerektiğini savundu.
ABD Dışişleri Bakanı Marco Rubio, NBC’ye yaptığı açıklamada ateşkesin “masadan kalkmadığını” ancak “nihai hedefin bu savaşı bitirmek” olduğunu söyledi.
Avrupa Birliği: Memnuniyetle karşılıyoruz
Avrupa Komisyonu Başkanı Ursula von der Leyen ise Brüksel’de Ukrayna Devlet Başkanı Volodimir Zelenskiy ile düzenlediği basın toplantısında, “Başkan Trump’ın Ukrayna için 5. Madde benzeri güvenlik garantilerine katkı sağlama isteğini memnuniyetle karşılıyoruz. Avrupa Birliği de dahil olmak üzere ‘Gönüllüler Koalisyonu’ üzerine düşeni yapmaya hazırdır” ifadelerini kullandı.
Guardian'da yer alan habere göre, Fransa Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron, Almanya Şansölyesi Fredrich Merz, Avrupa Komisyonu Başkanı Ursula von der Leyen ve Finlandiya Cumhurbaşkanı Alexander Stubb, Zelenskiy’e Oval Ofis’te eşlik edecek. İtalya Başbakanı Giorgia Meloni de toplantıya katılacak. İngiltere Başbakanı Keir Starmer’ın da görüşmeye katılacağı onaylandı.
Almanya hükümeti, “Görüşmelerde, diğerlerinin yanı sıra, güvenlik garantileri, toprakla ilgili meseleler ve Ukrayna’nın Rus saldırganlığına karşı savunmasına verilen desteğin sürdürülmesi ele alınacak. Buna yaptırım baskısının korunması da dahildir” açıklamasını yaptı.
Fransız Cumhurbaşkanlığı ise seyahatin amacının “Ukrayna’nın hayati çıkarlarını ve Avrupa’nın güvenliğini koruyan adil ve kalıcı bir barışa ulaşmak” olduğunu belirtti.
| Zelenskiy yine ABD yolunda: Ukrayna'ya 'NATO'nun 5. maddesi' mi uygulanacak? |
|
soL YZ Beta, soL’un geliştirdiği ve soL arşiviyle çalışan bir yapay zeka robotudur. Kullanımı, soL abonelerine açıktır.