Sayfa yolu
ABD-Ukrayna görüşmesi: ‘Mesafe kat ettik ama yapılacak çok iş var’
soL'a güvenin, algoritmaya müdahale edin. Tek tıkla soL Haber'i Google'da tercih edilen kaynağınız olarak belirleyin.
Dış Haberler
Yayın Tarihi: 01.12.2025 , 00:50
ABD Dışişleri Bakanı Marco Rubio, ABD Başkanı Donald Trump’ın Rusya-Ukrayna savaşını sonlandırmak iddiasıyla hazırladığı “barış planı” üzerindeki müzakereler için Florida'da Ukrayna heyeti ile bir araya geldi.
Toplantı sonrası Ukrayna Ulusal Güvenlik ve Savunma Konseyi Sekreteri Rüstem Umerov ile birlikte basına açıklama yapan Rubio, çok verimli bir görüşme gerçekleştirdiklerini belirterek, “Sadece savaşı bitirmek istemiyoruz, Ukrayna’nın bir daha işgal ile karşılaşmayacak şekilde güvende olmasını ve gerçek bir refaha kavuşmasını istiyoruz” dedi.
ABD’nin önerdiği barış planı üzerinde epey mesafe katettiklerini vurgulayan Rubio, "Ancak bu hassas ve karmaşık bir konu, bu nedenle daha yapacak çok işimiz var" diye konuştu.
Witkoff Moskova'ya gidecek
Trump’ın Ortadoğu Özel Temsilcisi Steve Witkoff’un bu hafta Moskova’ya gideceğini ifade eden Rubio, “Bu (görüşmelerin) ne kadar zor olduğu konusunda gerçekçiyiz, ancak diğer yandan da umutluyuz” açıklamasını yaptı.
Ukrayna heyetine başkanlık eden Rüstem Umerov da ABD’nin barış görüşmeleri konusundaki liderliği için teşekkür etti.
Umerov, “Ukrayna’nın geleceğini, halkı için önemli olan konuları konuştuk, refah içinde güçlü bir Ukrayna temel amacımız. ABD bu konuda çok destek oluyor. Cenevre’deki görüşmelerin üstüne faydalı ve üretken bir toplantı daha gerçekleştirdik” dedi.
ABD ve Ukrayna heyetleri, İsviçre’nin Cenevre kentinde 23 Kasım’da bir araya gelerek Trump'ın sunduğu 28 maddelik barış planını ele almıştı.
Beyaz Saray, Cenevre’de yapılan görüşmelerin çok olumlu geçtiğini ve maddelerin büyük çoğunluğu üzerinde bir uzlaşmaya varıldığını belirtmişti.
İLGİLİ HABER
soL YZ Beta, soL’un geliştirdiği ve soL arşiviyle çalışan bir yapay zeka robotudur. Kullanımı, soL abonelerine açıktır.