Skip to main content
  • soltv-logosoltv-light-logo
  • soltv-logosoltv-dark-logo
  • soltv-logosoltv-dark-logo
  • gelenek-logo

Home

soL Haber'de reklam yok, sadece haber var. Bunu birlikte sürdürüyoruz. Abone olarak desteğinizi gösterin.

CANLI

ABD-İsrail saldırılarında 74. gün: Trump'ın tehditlerine İran'dan 'tüm seçeneklere hazırız' yanıtı

İran Meclis Başkanı Kalibaf, Tahran'ın 'herhangi bir saldırıya' karşılık vermeye hazır olduğunu belirtti.

ABD'den İran petrolünün Çin'e satışındaki rolü nedeniyle 12 kişi ve kuruluşa yaptırım.

Ateşkesi tanımayan işgalci İsrail, Lübnan'ın güneyindeki beldelere yönelik saldırılara ve işgale devam ediyor.

Fotoğraf: Anadolu Ajansı

Haber Merkezi

Yayın Tarihi: 12.05.2026 , 08:42 Güncelleme Tarihi: 12.05.2026 , 13:46

28 Şubat'ta İran'a saldıran ABD ve İsrail'in haydutluğu sürüyor.

Ateşkes devam ederken, İran'ın ABD'nin önerisine yönelik yanıtını arabulucu Pakistan'a ilettiğini öğrenildi. ABD Başkanı Donald Trump İran'ın ABD teklifine verdiği yanıt için "bütünüyle kabul edilemez" olarak nitelendirerek reddetti ve İran'la yapılan ateşkesin "en zayıf anında" olduğunu savundu. ABD Basını, Trump'ın yeni askeri operasyonlar düzenlemeyi düşündüğünü öne sürdü.

İran, ABD'nin savaşı sona erdirmek için mantıksız taleplerde bulunduğunu duyururken, Meclis Başkanı Kalibaf ise Tahran'ın "herhangi bir saldırıya" karşılık vermeye hazır olduğunu ve bunun ABD'yi "şaşırtacağını" ifade etti.

17 Nisan'da yürürlüğe giren ateşkesi tanımayan işgalci İsrail ise Lübnan'ın güneyindeki beldelere yönelik saldırılara ve işgale devam ediyor. Hizbullah da İsrail ordusuna karşı direnişi sürdürüyor.


soL, ABD ve İsrail’in İran’a ve Lübnan'a yönelik başlattığı haydutça saldırıyı ilk günden bu yana tüm detaylarıyla takip ediyor.

Gün gün ABD-İsrail saldırılarını okumak için haberimize tıklayın.

13:46,

'BAE, İran'a gizlice saldırılar düzenledi' iddiası

The Wall Street Journal (WSJ) gazetesinin ismini belirtmek istemeyen kaynaklara dayandırdığı haberinde, ABD ve İsrail'in İran'a yönelik saldırılarıyla başlayan savaşta, Birleşik Arap Emirlikleri'nin (BAE) İran'a doğrudan gizli askeri saldırılar düzenlediği öne sürüldü.

BAE'nin Nisan ayında ateşkes sırasında İran'ın Basra Körfezi'ndeki Lavan Adası'nda bulunan bir rafineriyi hedef aldığı iddiasına yer verilen haberde, söz konusu saldırının büyük bir yangına yol açarak rafinerinin kapasitesinin büyük bölümünü aylarca devre dışı bıraktığı belirtildi.

Habere göre, kaynaklar o tarihte ateşkes henüz tam olarak yürürlüğe girmediği için "ABD'nin saldırıya tepki göstermediğini ve BAE dahil savaşa katılmak isteyen diğer Körfez ülkelerinin katılımını memnuniyetle karşıladığını" aktardı.

BAE'nin İran'ın misilleme saldırılarından sonra Körfez bölgesinde "çatışmacı tutum sergilediğine" işaret eden kaynaklar, savaş boyunca ABD ile BAE'nin güçlü askeri işbirliği sürdürdüğünü belirtti.

ABD Savunma Bakanlığı (Pentagon) ve BAE Dışişleri Bakanlığı saldırılar hakkında herhangi bir yorum yapmadı.

13:40,

İran Cumhurbaşkanı Pezeşkiyan: Düşmanın en önemli hedeflerinden biri ekonomiyi bozmak

İran resmi haber ajansı IRNA’ya göre İran Cumhurbaşkanı Mesud Pezeşkiyan, başkent Tahran'da ilgili bakanlar ve esnaf birliklerinin katılımıyla düzenlenen ekonomi konulu toplantıya katıldı. Pezeşkiyan "düşmanların ülke ekonomisi üzerinde baskıyı artırarak kamuoyunda hoşnutsuzluk oluşturmak istediğini" belirterek, "üretici ve tüketiciyi koruyacak politikalar izlenmesi gerektiğini" ifade etti. Ve ekledi:

Savaş koşullarında stokçuluğu, dağıtım ağının aksamasını ve kontrolsüz fiyat artışını önlemek için, üretimden tüketime kadar zincirin tüm halkalarının sürekli izlenmesi ve denetlenmesi gerekiyor.

Mevcut durumda düşmanın en önemli hedeflerinden biri ekonomiyi bozmak ve insanların geçim kaynaklarına baskı uygulamaktır. Biz de toplumun gerçek ihtiyaçlarını karşılarken, üreticilerin kârını ve tüketici memnuniyetinin korunmasını sağlayacak şekilde hareket etmeliyiz.

13:33,

Hürmüz Boğazı'nda son 9 günün en yüksek gemi geçişi kaydedildi

Hürmüz Boğazı'nda 11 Mayıs'ta son 9 gündeki en yüksek ticari gemi geçişi görüldü.

Anadolu Ajansı'nın veri analitik şirketi Kpler'in verilerinden derlediği bilgilere göre, Hürmüz Boğazı'ndan dün kuru yük, LPG, petrol ürünleri ve tahıl taşıyan 10 ticari gemi geçiş yaptı.

Bu sayı, 2 Mayıs'ta Hürmüz Boğazı'ndan 14 gemi geçişinin ardından kaydedilen en yüksek geçiş oldu.

Boğaz'dan dün geçen 10 geminin 5'i Körfez'den çıkarken diğer 5'i de Körfez'e giriş yaptı. Söz konusu gemilerin 7'si kuru yük, LPG, temiz petrol ürünleri ve tahıl yüklü halde Boğaz'ı geçti.

Gemilerin çoğu İran, Irak, Birleşik Arap Emirlikleri ve Umman arasında hareket ederken Arjantin'den gelen Star Nasia ve Kanada'dan gelen Star Despoina İran'a tahıl taşıdı.

11:41,

İran'dan ABD'ye 'yüzde 90 oranında uranyum zenginleştirme' uyarısı

İran Meclisi Ulusal Güvenlik ve Dış Politika Komisyonu Sözcüsü İbrahim Rızai, ülkesinin tekrar saldırıya uğraması durumunda uranyumu yüzde 90 zenginleştirmenin seçenekleri arasında olduğunu söyledi.

X hesabından yaptığı açıklamada Rızai bu konunun Mecliste ele alınacağını belirtti.

Yüzde 90 saflıkta uranyum nükleer silah yapımında kullanılan seviye olarak kabul ediliyor. ​​​​​​​

11:29,

İran'a saldırılar ABD'lilere 37,6 milyar doları aşkın ek enerji maliyeti getirdi

ABD'deki Brown Üniversitesi bünyesindeki Watson School of International and Public Affairs tarafından oluşturulan "İran Savaşı Enerji Maliyeti Takipçisi", 28 Şubat'ta başlayan savaşın ABD'li tüketicilere günlük maliyeti artırdığını buldu.

Gerçek zamanlı takip edilen verilere göre, ABD ve İsrail'in İran'a saldırıları ABD halkına 37,6 milyar doları aşkın ek maliyete yol açtı.

Ek maliyetlerin büyük kısmını yaklaşık 20,5 milyar dolarla petrol fiyatlarındaki artış oluştururken, dizel yakıt kaynaklı ek maliyetler ise yaklaşık 17 milyar dolara ulaştı.

ABD'de ortalama bir hane, benzin ve dizel fiyatlarındaki yükseliş nedeniyle aylık yaklaşık 286 dolar fazla ödeme yaptı.

ABD ile İsrail'in İran'a yönelik saldırılarına başlamasından bu yana petrol fiyatlarındaki yükselişle ABD'de benzin fiyatları da artmıştı. Amerikan Otomobil Birliği (AAA) verilerine göre, ABD'de 11 Mayıs itibarıyla normal benzinin ulusal ortalama fiyatı galon başına 4,52 dolar olarak ölçüldü. Bu rakam, bir yıl önce 3,14 dolar seviyesindeydi.

ÖNE ÇIKAN GELİŞME

12.05.2026, 11:18

ABD'li büyükelçi: BAE, İsrail tarafından sağlanan Demir Kubbe'yi kullandı

Israel Hayom gazetesinin haberine göre, ABD'nin Birleşmiş Milletler Daimi Temsilcisi Mike Waltz, İsrail’in New York’taki BM Misyonu tarafından düzenlenen bir etkinlikte konuştu.

Konuşmasında Waltz, "BAE'nin, İsrail tarafından kendisine sağlanan Demir Kubbe'yi kullandığını gördük" ifadelerini kullandı.

Waltz, ABD-İsrail'in İran'a saldırılarıyla başlayan savaş sırasında İsrail'in BAE'ye Demir Kubbe hava savunma sistemleri gönderdiğini teyit eden ilk yetkili oldu.

ABD merkezli Axios haber platformunun adı açıklanmayan iki İsrailli ve bir ABD'li yetkiliye dayandırdığı 26 Nisan tarihli haberinde, "İsrail ile BAE arasında askeri, güvenlik ve istihbarat işbirliğinin savaş sırasında üst düzeye çıktığı" ileri sürülmüştü.

Axios’a konuşan yetkililer, İsrail Başbakanı Binyamin Netanyahu'nun, BAE Devlet Başkanı Muhammed bin Zayid Al Nahyan ile savaşın ilk günlerinde gerçekleştirdiği görüşmenin ardından İsrail ordusuna ait bir Demir Kubbe bataryası ve kullanımından sorumlu onlarca İsrail askerinin BAE'ye gönderilmesi talimatını verdiğini iddia etmişti.

BAE'nin ABD ve İsrail'den sonra Demir Kubbe hava savunma sisteminin kullanıldığı ilk ülke olduğunun altını çizen yetkililer, Demir Kubbe'nin BAE’ye atılan düzinelerce İran füzesini engellediğini savunmuştu.

d
İsrail'in çok katmanlı hava savunma ağının en alt ve en sık kullanılan basamağını oluşturan 'Demir Kubbe' özellikle kısa menzilli roketlere ve top mermilerine karşı geliştirilmiş, aktif bir sistem. 'Aşılmaz' denilen bu sistem İran'ın saldırıları sırasında delik deşik olmuştu.

10:55,

İran Devrim Muhafızları: Sularımıza ve çıkarlarımıza yönelik saldırılara izin vermeyiz

İran Devrim Muhafızları Ordusu Deniz Kuvvetleri Komutan Yardımcısı Muhammed Ekberzade, katıldığı bir televizyon programında gündeme ilişkin değerlendirmelerde bulundu.

İranlı askeri yetkilli Ekberzade, ülkesinin Hürmüz Boğazı’na bakışının stratejik olduğuna vurgu yaparak, "Hürmüz Boğazı’nın alanı bizim için daha büyük hale geldi. Bir diğer ifadeyle Hürmüz Boğazı genişledi ve operasyonel alan haline dönüştü. Sularımıza ve çıkarlarımıza yönelik saldırılara hiçbir şekilde izin vermeyiz" ifadelerini kullandı.

Ekberzade, ABD’nin İran Deniz Kuvvetleri’nin zayıfladığı yönündeki açıklamalarının gerçeği yansıtmadığını ve mevcut durumda yaşanan gelişmelerin bu iddianın aksini ortaya koyduğunu belirtti.

ABD’nin Hürmüz Boğazı çevresindeki "kışkırtıcı" eylemelerine anında cevap verildiğini ve bu yolla mesaj iletildiğini söyleyen Ekberzade, bölgedeki tüm hareketleri yakından takip ettiklerini dile getirdi.

20'den fazla ABD savaş gemisi, İran'a karşı 'abluka' uyguluyor. Fotoğraf: CENTCOM

10:47,

Pakistan, İran'ın ülkedeki Nur Han Hava Üssü'ne askeri uçaklar sevk ettiği iddiasını reddetti

Pakistan Dışişleri Bakanlığından, İran'a ait uçakların ülkedeki Nur Han Hava Üssü'ne ulaştığı iddiasını içeren CBS News kanalının haberine ilişkin açıklama yapıldı.

İran ile ABD arasında ilan edilen geçici ateşkesin ardından Tahran yönetiminin, Nur Han Hava Üssü'ne çok sayıda uçak sevk ettiğine dair haberin "yanıltıcı ve sansasyonel" olduğu ve kesin bir dille reddedildiği açıklamada, "Bu tür spekülatif söylemler, bölgesel istikrar ve barışa yönelik devam eden çabaları baltalamayı amaçlıyor gibi görünüyor" ifadesi kullanıldı.

Açıklamada, taraflar arasında Pakistan'ın başkenti İslamabad'da yapılan birinci tur müzakere sürecinde diplomatik ve idari personel ile güvenlik ekiplerinin hareketini kolaylaştırmak amacıyla "İran ve ABD'den bir dizi uçağın Pakistan'a iniş yaptığı belirtilerek, bazı uçaklar ile destek personelinin bir sonraki müzakere turlarına hazırlık kapsamında geçici süreyle Pakistan'da kaldığı" aktarıldı.

Resmi müzakereler henüz yeniden başlamamış olsa da üst düzey diplomatik temasların devam ettiği kaydedilen açıklamada, "İran Dışişleri Bakanı Abbas Irakçi'nin İslamabad'da yaptığı ziyaretlerin, mevcut lojistik ve idari düzenlemeler sayesinde mümkün olduğu" belirtildi.

Açıklamada, şu anda Pakistan'da park halinde bulunan İran uçağının, ateşkes döneminde ülkeye vardığı ve herhangi bir askeri acil durum veya muhafaza amaçlı bir durumla ilgisinin bulunmadığına işaret edildi.

CBS News kanalının ismini açıklamayan ABD'li yetkililere dayandırdığı 11 Mayıs tarihli haberinde, 8 Nisan'da sağlanan 2 haftalık geçici ateşkesten birkaç gün sonra İran'ın, Pakistan'daki Nur Han Hava Üssü'ne çok sayıda askeri uçak sevk ettiği öne sürülmüştü.

08:42,

ABD'den İran petrolünün Çin'e satışındaki rolü nedeniyle 12 kişi ve kuruluşa yaptırım

ABD Hazine Bakanlığı, İran Devrim Muhafızları'nın Çin'e petrol satışı ve sevkiyatındaki rollerini gerekçe göstererek 12 kişi ve kuruluşu yaptırım listesine ekledi.

Devrim Muhafızları'nın, petrol satışlarındaki rolünü gizlemek ve elde edilen geliri İran'a aktarmak amacıyla, ekonomik açıdan esnek düzenlemelere sahip bölgelerdeki paravan şirketlere güvendiği öne sürülen açıklamada, bu gelirlerin "İran halkını desteklemek yerine, silah geliştirme, terörist güçleri destekleme ve güvenlik güçlerini finanse etmeye yönlendirildiği" iddia edildi.

Açıklamada değerlendirmelerine yer verilen ABD Hazine Bakanı Scott Bessent, "İran ordusu yeniden toparlanmaya çalışırken, 'Ekonomik Öfke', rejimin silah programları, terör vekilleri ve nükleer hedefleri için kullandığı finansmanı kesmeye devam edecek" ifadelerini kullandı.

soL YZ Beta, soL’un geliştirdiği ve soL arşiviyle çalışan bir yapay zeka robotudur. Kullanımı, soL abonelerine açıktır.