ABD destekli Körfez ülkeleri bile tarafsızlık ilan etti: AKP'nin kağıt üstündeki İsrail tepkisi

AKP, İran'ın son saldırısında fiilen İsrail tarafında durdu. ABD işbirlikçisi Körfez ülkeleriyse gerilimde tarafsız olduklarını bildirdi, ABD üslerini kullandırmayacaklarını duyurdu.

Dış Haberler

Türkiye, İsrail'e karşı işbirlikçi Körfez ülkelerinden beter bir pozisyona geldi.

İran'ın İsrail'in askeri noktalarını hedef aldığı geniş çaplı füze saldırısının ardından Körfez İşbirliği Konseyi (KİK) Bakanlar Konseyi dönem başkanlığına yapan Katar'ın başkenti Doha'da toplandı. Toplantı sonrası yapılan açıklamada, Lübnan ve Filistin topraklarındaki gerilim kınandı. 

Körfez ülkeleri dahi İran İsrail arasındaki gerilimde tarafsız olduklarını bildirdi. Tahran'a "Size karşı saldırıda ABD üslerinin kullanılmasına izin vermeyeceğiz" diye taahhütte bulundu. Tüm taraflar için itidalli olma, şiddeti durdurma çağrısı yapıldı.

Suudi Arabistan'la İran arasında çok köklü bir çatışma var. Buna rağmen önceki gün Asya İşbirliği Diyalog Zirvesi'ne katılmak üzere Katar'da bulunan İran Cumhurbaşkanı Pezeşkiyan, Suudi Arabistan Dışişleri Bakanı Bin Ferhan'la görüştü. Pezeşkiyan, Suudi Arabistan'ın İsrail'in saldırılarının durdurulması için önemli rol sahibi olabileceğine işaret etti. Bin Ferhan da, Tel Aviv yönetiminin savaşı tüm bölgeye yaymaya çalıştığına dikkat çekti.

Suudi Arabistan Dışişleri Bakanı Faysal Bin Ferhan, "İki ülke arasındaki anlaşmazlıklar sayfasını kapatma, sorunları çözme ve iki dost ve kardeş ülke gibi aramızdaki ilişkileri geliştirme niyetindeyiz" dedi.

Körfez ülkeleri köşeye sıkıştı, tarafsızlık ilan etti

Bu tablonun aksine İsrail'e karşı başlatılan 7 Ekim operasyonu öncesi Körfez ülkelerinin işbirlikçi konumlanışı nedeniyle Suudilerin, İsrail'le ilişkileri normalleştirmelerine ramak kalmıştı. 

7 Ekim için "Bakın İsrail'i ne hale getirdi" yorumları yapılsa da operasyon Filistinlilerin aynı zamanda kendilerini umursamayan uluslararası topluma "Biz varız" mesajıydı. Üstelik bu adım bugün sonuçlarına bakılacak olursa Körfez Arap ülkelerinin ABD işbirlikçiliğini de köşeye sıkıştırdı.

İran’a karşı saldırı için geçmesi gereken hava sahalarının kapatılması İsrail'in işini zorlaştırıyor. İsrail'in vereceği yanıt için ABD'yle koordineli şekilde yaptığı hesaplarda ve "uygun zamanı ve koşulları bekleyeceğiz" açıklamalarında, Körfez ülkelerinin aldığı konumun da etkili olduğu düşünülüyor.

AKP'den göstermelik tepki

Türkiye ise gelişmeler sonrası, beklenen kadar bile tepki gösteremedi. Hatta İran'ın son saldırısında fiilen İsrail'in tarafında duruldu.

2012'de NATO tarafından balistik füze saldırılarına karşı erken uyarı radarı olarak kullanılmak üzere kurulan Malatya Kürecik Radar Üssü, İran-İsrail arasında en önemli radar üssü. Kürecik radar sisteminden elde edilen verilerin İran’ın İsrail’e karşı fırlattığı füzelerin erken tespit edilip durdurulmasında kullanıldığı düşünülüyor. 

İsrail ordusunun yakıt ihtiyacını karşılayan Azeri petrolü İsrail’e Bakü-Tiflis-Ceyhan boru hattı üzerinden taşınıyor. Türkiye, Azeri yakıtının İsrail'e gidişini engelleme kararı alarak, İsrail'e İran füzelerinden çok daha ağır darbe indirebilir.

Arka kapıdan sürdürülen ticaret de İsrail'e destek sağlayan bir diğer adım.

Türkiye'nin bu konuda onurlu ve bağımsız bir pozisyon alma şansı da yok, çünkü NATO üyesi. NATO üyeliği kapsamında yapılan istihbarat paylaşımı, İsrail'le de paylaşılıyor.

Tüm bu konumlanışa içerideki tartışmalar da eklendiğinde Türkiye'nin İsrail saldırganlığına tepkisinin kağıt üstünde kaldığı görülüyor.