4. gün | Rusya'nın Ukrayna harekatındaki tüm gelişmeler

Rusya'nın Ukrayna'ya yönelik başlattığı askeri harekat bugün dördüncü gününe girdi. Gün içinde yaşanan tüm gelişmeler haberimizde yer alıyor.

Haber Merkezi

Rusya'nın Ukrayna'ya askeri harekatında dördüncü güne girildi.

Ukrayna'daki Donetsk ve Luhansk Cumhuriyetlerini tanıdıklarını belirten bir açıklama yapan Putin, buradan gelen "davetle" Ukrayna'ya asker gönderme kararı aldıklarını açıklamıştı.

Ukrayna'nın birçok bölgesine yayılan çatışmalar ve gün içindeki tüm gelişmeler haberimizde...

GÜNCELLEME 00.11

Fransa ve ABD Rusya'daki vatandaşlarına ülkeyi terk etmeleri çağrısı yaptı

Fransa ve ABD, Rusya'da bulunan vatandaşlarının ülkeyi terk etmelerini istedi. 

Fransa Dışişleri Bakanlığı, Rusya’da bulunan vatandaşlarına ülkeyi "derhal" terk etmeleri çağrısında bulundu. Fransa, birçok ülkenin hava sahasını kapatması nedeniyle vatandaşlarının Rusya'yı terk etmesi gerektiğini açıkladı. ABD'nin Rusya Büyükelçiliği, Rusya'ya uçuşların iptal edilmesi ve birçok ülkenin hava sahalarını Rusya'ya kapatmasından ötürü ABD vatandaşlarının ülkeden "derhal ayrılmaları gerektiğini" belirtti.

GÜNCELLEME 00.11

Ukrayna'nın Çerkassi bölgesinde büyük bir patlamanın gerçekleştiği iddia edildi. Sosyal medyadan olaya ilişkin olduğu iddia edilen görüntüler paylaşıldı. Çerkassi, Ukrayna'nın merkezinde Dinyeper Nehri'ne komşu bir bölge. Çerkassi, Kiev'in güneydoğusunda bulunurken, Kiev'e yaklaşık 160 km uzaklıkta.

GÜNCELLEME 23.48

BM Güvenlik Konseyi, 193 üye ülkenin katılacağı BM Genel Kurulu’nda Ukrayna konusunda yarın olağanüstü oturum yapılması karar tasarısını onayladı.

GÜNCELLEME 23.10

AB yaptırımlarını açıkladı

Avrupa Birliği Yüksek Temsilcisi Josep Borrell, AB'nin birçok Rusya bankasının SWIFT bağlantısını kesmeyi kabul ettiğini açıkladı. Borrell hangi bankaların yaptırım listesinde olduğunun yarın duyurulacağını söyledi.

Borrell ayrıca AB'nin Rusya'ya hava sahasını tamamen kapattığını ve RT ve Sputnik yayınlarının Avrupa'da yasaklanmasını da onayladıklarını belirtti.

GÜNCELLEME 22.45

FIFA'dan Rusya ulusal marşına yasak

FIFA, maçlarda Rusya ulusal marşı ve bayrağının kullanılmayacağını, Rusya'da uluslararası müsabakalar oynanmayacağını açıkladı. FIFA'nın kararına göre Rusya, bundan sonra turnuvalara ve maçlara "Rusya Futbol Birliği" adıyla katılacak.

GÜNCELLEME 22.30

Kiev Belediye Başkanı: Kuşatıldık

Kiev Belediye Başkanı Vitaliy Kliçko, Rusya birliklerinin Kiev'i kuşattıklarını, şehrin giriş-çıkış noktalarının Rusya kuvvetleri tarafından tutulduğunu söyledi. Associated Press'e konuşan Kliçko, sivilleri tahliye planlarının olup olmadığının sorulması üzerine böyle bir planları olmadığını çünkü Rusya birliklerinin şehri tamamen kuşattıklarını söyledi.

GÜNCELLEME 22.00

Müzakereler henüz başlamadı

Kiev'e göre müzakerelerin başlamasına henüz saatler var ancak Moskova bunu doğrulamadı. CNN International da Kiev'den yetkilere dayandırdığı haberinde görüşmenin Pazartesi sabahı yapılacağını duyurdu. 

Ukrayna medyasında Zelenskiy'in basın sekreterine dayandırılan habere göreyse Ukrayna heyeti için "çok zorlu lojistik ve güvenlik tedbirleri" nedeniyle görüşmeler birkaç saat daha başlamayacak.

GÜNCELLEME 20.41

Macaristan Başbakanı Viktor Orban, Ukrayna’ya silah göndermeyeceklerini açıkladı. Orban Avrupa Birliği’nin onayladığı yaptırımlara ise destek verdiklerini belirtti.

GÜNCELLEME 20.41

Beyaz Saray ABD'nin Çin'e Rusya'nın Ukrayna'ya yönelik harekatını görüşme çağrısında bulunduğunu duyurdu.

GÜNCELLEME 20.41

Rusya Savunma Bakanlığı: 3 Bayraktar TB-2 İHA'sı düşürdük

Rusya Savunma Bakanlığı Sözcüsü İgor Konaşenkov, Rusya'nın Ukrayna'da sürdürdüğü askeri harekat sırasında Çernihov şehri yakınlarında Ukrayna'ya ait 3 adet Türkiye yapımı Bayraktar TB-2 insansız hava aracının düşürüldüğünü ve Kramatorsk kentindeki Ukrayna'ya ait S-300 hava savunma kompleksinin imha edildiğini söyledi.

Sputnik'in haberine göre, Konaşenkov, operasyonlar sırasında Buk-M1 ve Osa füze sistemleri de dahil olmak üzere altı hava savunma sisteminin yanı sıra 56 radar istasyonunun da imha edildiğini açıkladı.

Rusya Savunma Bakanlığı Sözcüsü Konaşenkov, bugüne kadar Ukrayna Ordusu'na ait 254 tank ve diğer zırhlı araçlar, 31 uçak, 46 çoklu roket topçu sistemi, 103 topçu silahı ve havan dahil olmak üzere Ukrayna askeri altyapısına ait 1067 askeri teçhizatın yok edildiğini sözlerine ekledi

GÜNCELLEME 20.40

Rusya: Ukrayna'da 1067 askeri tesisi vurduk

Rusya Savunma Bakanlığı'ndan yapılan açıklamada "Operasyonun başlamasından bu yana Ukrayna tarafına ait 1.067 askeri tesis vuruldu" denildi. Bakanlık Ukrayna'da öldürülen ve yaralanan Rus askerleri olduğunu açıklarken bu askerlerin sayısının "yok edilen milliyetçilerden misliyle az olduğu" ifadesini kullandı.

GÜNCELLEME 20.00

AB Rus basınını yasaklıyor, hava sahasını Rusya'ya kapatıyor

AB Komisyonu Başkanı Ursula von der Leyen, Rus RT televizyonu ve Sputnik haber ajansının AB'de yasaklanacağını, AB hava sahasını Rus uçaklarına kapatacaklarını, Belarus'a yeni ekonomik yaptırımlar uygulayacaklarını duyurdu.

GÜNCELLEME 19.50

Portekiz Dışişleri Bakanı ülkesinin Rusya uçaklarına havasahasını kapatma kararı aldığını duyurdu.

GÜNCELLEME 19.27

Ukrayna Devlet Başkanı Volodimir Zelenskiy, "Belarus'taki görüşmelerin sonuç vereceğine inanmıyorum ama şans verilmeli" dedi.

GÜNCELLEME 19.18

Beyaz Saray Sözcüsü Jen Psaki, Japonya'nın katılımıyla birlikte, artık tüm G7 ülkelerinin, finansal işlemlerde kısıtlamalar ve bir dizi Rus bankasının SWIFT sistemiyla bağlantısının kesilmesi de dahil olmak üzere Rusya'ya karşı en ağır yaptırımları desteklediğini söyledi.

GÜNCELLEME 18.30

Putin'in 'nükleer' talimatına ABD ve NATO'dan ilk tepkiler

NATO Genel Sekreteri Jens Stoltenberg, Putin'in nükleer açıklamasını "tehlikeli ve sorumsuzca" olarak nitelendirdi. Beyaz Saray'dan yapılan açıklamada, Putin'in nükleer güç uyarısıyla "tehdit ürettiği" savunuldu.

GÜNCELLEME 18.00

NATO Genel Sekreteri Stoltenberg "Ukrayna'ya uçaksavar ve tanksavar sistemleri ile mühimmat tedariğimizi arttırıyoruz" açıklamasını yaptı.

GÜNCELLEME 17.45

Ukrayna Dışişleri Bakanı Kuleba, Rusya'yla görüşmeler sonucunda barışın sağlanabileceğini, ama Kiev'in teslimi diye bir seçeneğin masada olmadığını savundu.

Çavuşoğlu: Bu bir savaşa döndü

GÜNCELLEME 17.36

Dışişleri Bakanı Çavuşoğlu 'Artık bu bir savaşa döndü. Bu bir askeri harekat değil, resmen savaş hali var' dedi, Montrö Antlaşması'nı uygulayacaklarını belirtti.

GÜNCELLEME 17.24

Almanya, Rusya gazına alternatifler aramaya devam ediyor. Almanya Şansölyesi Scholz, iki adet LNG tesisi inşa edeceklerini ve doğalgaz rezervlerini artıracaklarını açıkladı

GÜNCELLEME 17.16

İspanya ve Kanada, Rusya uçaklarına hava sahalarını kapattığını açıkladı.

GÜNCELLEME 17.12

Rusya Savunma Bakanlığı, "Rus saldırısını caydırmak için umutsuz olan Ukrayna Kuvvetleri, Kiev dışındaki Gostomel Havaalanı yakınlarında fosforla dolu mühimmat kullanmaya başladı" açıklamasını yaptı.

Müzakere başlıyor: Ukrayna-Belarus sınırındaki nehirde bir araya gelecekler

Rus basını Ukrayna'nın Belarus'un Gomel bölgesinde müzakereleri kabul ettiğini duyururken Ukrayna henüz bu gelişmeyi doğrulamamıştı. Ukrayna Devlet Başkanı Vladimir Zelenskiy, Rus heyetiyle Belarus sınırında, ön koşulsuz görüşme yapılacağını doğruladı. RT'nin haberine göre görüşme Pripyat Nehri yakınında yapılacak.

Rusya'nın müzakere heyetine başkanlık eden Vladimir Medinskiy Gomel'de Rus heyetin hazır olduğunu ve Ukrayna heyetini müzakereler için beklediklerini duyurmuştu.

GÜNCELLEME: 16.30

Ukrayna'nın Ankara Büyükelçisi Vasyl Bodnar yaptığı açıklamada "Rusya'nın can kaybı sayısı 4 bin 300. Ayrıca 26 helikopter, 27 uçak, 146 tank ve 50 topçu silahı ile 2 gemi de vuruldu" dedi.

GÜNCELLEME: 16.12

Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin, Rusya Savunma Bakanı Sergey Şoygu ve Rusya Silahlı Kuvvetleri Genelkurmay Başkanı Valeriy Gerasimov ile görüştü. Putin, NATO'nun "saldırgan açıklamaları" üzerine orduya ülkenin nükleer caydırıcı güçlerini yüksek alarma geçirme talimatı verdi.

GÜNCELLEME: 16.01

Fransa bu akşamdan itibaren Rus uçaklarına ve Rus havayollarına hava sahasını kapatacağını duyurdu.

GÜNCELLEME: 15.48

Harkov Valisi Oleg Sinegubov kentin tamamen Ukrayna güçlerinin kontrolünde olduğunu söyledi. Rus birliklerin sabah saatlerinde Harkov'a girdiği belirtilmişti.

GÜNCELLEME: 15.36

Interfax haber ajansı, Ukrayna delegasyonunun Rusya'yla müzakereler için Belarus'un Gomel kentine doğru yola çıktığını aktardı

GÜNCELLEME: 15.15

Rusya'nın müzakereler için verdiği süre sona erdi. Rusya Devlet Başkanı Putin Ukrayna'nın müzakereler için 'fırsatı' boşa harcadığını söyledi.

Geçtiğimiz saatlerde müzakereler için Belarus'ta bulunan Rus heyeti Ukrayna'dan TSİ 15.00'a kadar cevap beklediğini açıklamıştı.

GÜNCELLEME: 15.04

Kremlin, Ukrayna ile görüşmelerde İsrail'in arabulucu olmayı talep ettiğini duyurdu. Öte yandan açıklamada; Putin'in, İsrail Başbakanı Bennett'e Rusya'nın Belarus'ta görüşmeye hazır olduğunu ancak, Kiev'in bu fırsatı kullanmadığı belirtildi.

GÜNCELLEME: 14.49

Hollanda da hava sahasını Rusya'ya kapatma kararı aldı.

GÜNCELLEME: 14.41

İtalya, hava sahasını Rus uçaklarına kapattı.

GÜNCELLEME: 13.54

Almanya'dan sonra Danimarka da hava sahasını Rusya'ya kapattı

GÜNCELLEME: 12.06

Belarus Devlet Başkanı Lukaşenko, Rusya'yla masaya oturmaması durumunda Ukrayna'nın 'devlet' olma özelliğini kaybedebileceğini ifade etti.

GÜNCELLEME: 11.43

İletişim Başkanı Fahrettin Altun, ‘Çağrılarımız dikkate alınsaydı bu savaş önlenebilirdi. Diplomatik bir çözüm için defalarca çağrıda bulunduk’ ifadelerini kullandı.

GÜNCELLEME: 10.53

Ukrayna Devlet Başkanı Volodimir Zelenskiy, Rusya'yla müzakerelerin Belarus dışında gerçekleşmesi gerektiğini söyledi.

GÜNCELLEME: 10.35

Rusya Savunma Bakanlığı, harekatın başlangıcından bu yana  Lugansk Halk Cumhuriyeti güçlerinin 52 kilometre, Donetsk Halk Cumhuriyeti güçlerininse 12 kilometre ilerlediğini açıkladı.

GÜNCELLEME: 10.23

Kremlin, bir Rus delegasyonunun Ukrayna'yla görüşmeleri başlatmak üzere Belarus'a vardığını açıkladı.

Görüşmelerin Gomel kentinde başlayacağı kaydedildi.

GÜNCELLEME: 9.54

Yunanistan Başbakanı Miçotakis, Rusya’nın Ukrayna’nın Mariupol kentine düzenlediği hava saldırısında 10 Yunanistan vatandaşının öldürüldüğünü duyurdu.

GÜNCELLEME: 9.48

Rusya Savunma Bakanlığı, Ukrayna harekatında toplam 471 Ukraynalı asker gözaltına alındığını açıkladı.

GÜNCELLEME: 9.35

Rusya Savunma Bakanlığı, Genichevsk ve Kherson yakınlarındaki Chernobaevka hava üssünün kontrol altına alındığını bildirdi.

GÜNCELLEME: 8.58

Ukrayna İçişleri Bakanlığı, Rusya güçlerinin Harkov kentine girdiğini duyurdu.

GÜNCELLEME: 8.43

Ukrayna başkenti Kiev'in vali yardımcısı Mikol Povoroznik, kentteki son durumuna ilişkin açıklama yaptı.

Kentte durumun sakin olduğunu söyleyen Povoroznik, "Başkent tamamen Ukrayna ordusunun kontrolünde. Gece saatlerinde sabotaj gruplarıyla bazı çatışmalar yaşandı" dedi

GÜNCELLEME: 8.06

Lugansk yetkilileri, Rovenki kentindeki bir petrol deposunda gerçekleşen patlamanın Ukrayna'nın füze saldırısı nedeniyle gerçekleştiğini açıkladı

AFP: Fransa, gelecek haftaya kadar 9 bin 500 askerini seferber edecek

Fransa'nın, Ukrayna’daki durum nedeniyle gelecek hafta sonuna dek 9 bin 500’den fazla askeri seferber edeceği belirtildi.

AFP’nin Genelkurmay Başkanlığı’nı kaynak gösterdiği habere göre, bu askerlerin 1500’ü NATO'nun doğu sınırına takviye olarak gönderilecek.

Rus bankalarının SWIFT'ten çıkarılmasına ilişkin Batı ülkelerinden ortak açıklama

Avrupa Birliği (AB), ABD, İngiltere, Almanya, Fransa, İtalya ve Kanada, Rusya'ya karşı uygulanacak ilave ekonomik yatırımlar konusunda ortak açıklama yayımladı.

Açıklamada, 'Bu savaşın Putin için stratejik bir başarısızlık olmasını sağlayacağız' denildi.

Avustralya, Ukrayna'ya silah gönderecek

Avustralya Başbakanı Scott Morrison, ülkesinin Ukrayna'ya silah göndereceğini açıkladı.

NATO kanallarının, askeri desteği genişletmenin en etkili yolu olduğunu söyleyen Morrison, "Bu alanlarda zaten destek sağlıyorlar ve biz de onlara yaptıklarında yardımcı olacağız" dedi.

BMGK, Ukrayna üzerine olağanüstü oturum için toplanacak

BMGK’de Ukrayna konusunda BM Genel Kurulu’nda acil olağanüstü bir oturum yapılması çağrısında bulunan karar taslağı oylanacak.