1. Gün | Rusya, Ukrayna harekatını başlattı: İşte yaşanan tüm gelişmeler

Rusya Devlet Başkanı Putin, ulusa sesleniş konuşmasında Donbass'a yönelik askeri operasyon başlattıklarını açıkladı.

Haber Merkezi

Rusya Devlet Başkanı Putin, askeri operasyon kararı aldıklarını duyurdu.

Putin konuşmasında, "Sovyetler Birliği'nin çökmesinden sonra kurulan modern Rusya, dünyanın en büyük gücüdür. Bunun, saldırganların yenilgisine yol açacağından kimsenin şüphesi olmasın. Silahlarını bırakan tüm Ukrayna askerleri, hiçbir engel olmaksızın ailelerine kavuşabilecek. Dökülen kanın tüm sorumluluğu ise Kiev rejiminin vicdanına ait olacak" diye konuştu.

Bölgede askeri operasyonun başladığı saatten itibaren yaşanan gelişmeler şöyle:

GÜNCELLEME: 22.32

Pentagon, ABD Başkanı Biden'ın talimatı üzerine 7 bin ek askeri Avrupa'ya konuşlandıracaklarını açıkladı.

GÜNCELLEME: 21.46

ABD Başkanı Joe Biden, Rusya'ya karşı uygulayacakları yeni yaptırımları ve ihracat kısıtlamalarını açıkladı.

GÜNCELLEME: 21.17

Ukrayna Devlet Başkanlığı Ofisi, Rusya ordusunun Çernobil'i ele geçirdiğini duyurdu.

GÜNCELLEME: 21.04

Rusya Savunma Bakanlığı'ndan yapılan açıklamada, Rus birliklerinin Herson şehrine girmesinin Kuzey Kırım Kanalı'nın tekrar açılıp yarımadaya su tedarikini yeniden sağlamayı mümkün kıldığı kaydedildi.

GÜNCELLEME: 20.40

İngiltere, Rusya'ya yönelik yeni yaptırımları açıkladı. İngiltere Başbakanı Boris Johnson, İngiltere'nin Rusya'yı dünya ekonomisinden dışlayacağını belirtti.

GÜNCELLEME: 19.53

Donetsk Halk Cumhuriyeti yetkilileri, Ukrayna ordusunun bir saat içinde çok sayıda yerleşim yerine 10'dan fazla ateş açtığını duyurdu

GÜNCELLEME: 19.18

Ukrayna Devlet Başkanı Zelenskiy, yaptığı açıklamada Ukrayna’nın barış yoluna dönmeyi teklif ettiğini duyurdu

GÜNCELLEME: 19.04

Ukraynalı milletvekilleri Ukrayna Devlet Başkanı Zelenskiy'e 'Rusya Devlet Başkanı Putin'le müzakereleri hemen başlatma' çağrısında bulundu

GÜNCELLEME: 18.41

Rusya Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Mariya Zaharova, Rusya'nın Ukrayna operasyonu hakkında açıklamalarda bulundu.

ABD'nin Rusya ile diyaloğu kestiğini belirten Zaharova, Ukrayna'daki savaşın sekiz yıldır devam ettiğini belirterek, Rusya'nın şu anki eylemlerinin savaşın bitirilmesi için bir girişim olduğunu ifade etti.

GÜNCELLEME: 18.19

Ukrayna başkenti Kiev'de belediye başkanı, kentte sokağa çıkma yasağı ilan edildiğini açıkladı

GÜNCELLEME: 17.45

Ukrayna Kiev'in yaklaşık 40 km yakınlarındaki Antonov Havalimanı'nın kontrolünün Rusya Hava İndirme Birlikleri tarafından ele geçirildiği kaydedildi.

GÜNCELLEME: 17.40

İran Dışişleri Bakanı Hüseyin Emir Abdullahiyan, Ukrayna'daki durumun NATO’nun provokasyonlarından kaynaklandığını belirterek, sorunun siyasi ve demokratik yollardan çözümüne odaklanma çağrısında bulundu.

GÜNCELLEME: 17.25

Karadeniz'de Marshall Adaları bayraklı bir Türk gemisine bomba isabet etti.

Denizcilik Genel Müdürlüğü, Ukrayna'nın Odessa şehri açıklarında vurulan geminin Odessa'dan hareket eden ve Romanya'ya doğru giden YA-SA Denizcilik'e ait Jüpiter isimli geminin ambarında hasar meydana geldiğini duyurdu.

GÜNCELLEME: 17.13

Rusya, Ukrayna'ya dönük askeri harekatın başlamasından bu yana içinde 11 havaalanının bulunduğu 70 askeri hedefin vurulduğunu açıkladı. 

GÜNCELLEME: 16.50

Rusya Savunma Bakanı Sergey Şoygu, Rus ordusuna "Ukraynalı askerlere saygılı davranın" uyarısında bulundu. Rusya Savunma Bakanlığı tarafından yapılan açıklamada, Rusya Silahlı Kuvvetleri’nin Donbass’ta Ukrayna ordusuna ait bir askeri helikopter ve 4 Bayraktar TB-2 tipi insansız hava aracı düşürdüğünü duyurdu.

Bakanlık, Donbass'ta Su-25 savaş uçaklarının da teknik arıza nedeniyle düştüğünü, pilotun kurtulduğunu belirtti.

GÜNCELLEME: 16.20

Rusya Dışişleri Bakanlığı, 'Ukrayna'daki özel harekat, bir savaş başlatmak değil, küresel bir savaşı önlemek amacıyla yürütülüyor' açıklamasında bulundu. Rusya Hükümeti de Batı'nın yaptırımlarına karşı hazırlıklı olduklarını belirterek, "Rusya, yaptırımlar ve dış tehditler karşısında finansal sistemin istikrarını sağlamak için yeterli finansal kaynağa sahiptir" dedi.

Bayraktar tek başına bir işe yaramıyor!

SİHA Bayraktarların en son Rusya - Ukrayna krizinde oynadığı role dair veriler henüz mevcut değil. Ancak Ukrayna Hava Kuvvetlerine operasyonel şekilde tedarik edilen TB2'lerin daha önce kriz halindeki doğu bölgelerinde kullanıldığı biliniyor. Daha önce Suriye, Libya ve Karabağ Savaşlarında TB2'lerle karşılaşmış ve beklenmedik şekilde olumsuz etkilenmiş olan Rus Silahlı Kuvvetlerinin Ukrayna harekâtında bu meseleye doğrudan müdahale ettiği anlaşılıyor. Faaliyeti için yer komuta-kontrol ve radar sistemine bağımlı olan TB2 SİHA'ların daha önce dahil oldukları görece düşük seviyeli çarpışmaların aksine modern bir ordu tarafından yapılan bütünlüklü bir saldırıya karşı tek başlarına karşı çıkabilecek bir güç olmadığı da -aksi bilgiler gelene kadar- doğrulanıyor.

GÜNCELLEME: 16.16

Rusya'nın Melitopol'daki hava üssüne saldırısı sonucu büyük bir patlama meydana geldi.

NATO uçakları Ukrayna semalarında uçamıyor

Ukrayna'ya karşı askerî harekât başlatmasıyla beraber Rusya bu ülkenin hava sahasının her türlü uçuşa kapatıldığını ilan etti. Teyit edilemeyen bilgilere göre Ukrayna hava savunma sistemlerine büyük çaplı zayiat verdiren Rus Hava Kuvvetleri, Ukrayna semalarının hakimi olarak görülüyor. Bu ortamda daha birkaç gün öncesine kadar özellikle doğu bölgelerinde havadan keşif görevleri yapmakta olan NATO istihbarat uçakları da Ukrayna hava sahasını kullanamıyor.

Ambargo Rus savunma sanayisini kısa vadede etkilemez

Rusya'nın Ukrayna'ya karşı askerî harekâtıyla tırmanın krizde gündemde olan ambargonun Rus savunma sanayiine etkileri de değerlendiriliyor. Yetkililere göre 2014 yılında patlak veren Kırım Krizinden bu yana zaten belirli ölçüde ambargo altında faaliyet gösteren bu sanayii kolunun yeni duruma hazırlıklı olduğu ve kısa vadede herhangi bir olumsuz etkilenmenin söz konusu olmadığı belirtiliyor.

GÜNCELLEME: 15.40

Ukrayna Acil Durumlar Bakanlığı, Ukrayna Silahlı Kuvvetleri’ne ait bir uçağın Kiev bölgesinde düştüğünü, uçaktaki 14 kişiden 10'unun hayatını kaybettiğini duyurdu.

Uçağın düşüş nedenine ilişkin henüz açıklama yapılmadı

GÜNCELLEME: 15.10

Kiev'e bağlı Hostomel kasabasına Rus helikopteri tarafından saldırı ve operasyon düzenlendiği belirtiliyor.

Operasyon sırasında bir helikopterin hasar aldığı belirtilirken, Ukrayna sınır muhafızları "Rus helikopterleri Kiev yakınlarındaki askeri havaalanına saldırdı" bilgisini geçti. Öte yandan Kiev'den patlama sesleri geldiği öne sürülüyor.

GÜNCELLEME: 14.20

NATO Genel Sekreteri Jens Stoltenberg, Rusya'nın operasyonunun ardından açıklamalarda bulundu. Bu büyüklükte savaşın tarihe gömüldüğünü düşünmüştük. NATO kararlar aldı. Stoltenberg, "Müttefiklerimizle Rusya'ya ekonomik yaptırımlar uyguluyoruz. Böylece Rusya'ya ağır yaptırımlar uygulayacağız. NATO, halihazırda Ukrayna'ya destek vermekte. Birlikte durmaya devam edeceğiz. Rusya'nın işgalini kınıyoruz. Müttefiklerimiz birlikte duracak" diye konuştu.

GÜNCELLEME: 13.10

Reuters'ın haberine göre Ukrayna Devlet Başkanlığı danışmanı tarafından yapılan açıklamada 40'ın üzerinde Ukrayna askerinin yaşamını yitirdiği, onlarca yaralının olduğu belirtildi.

GÜNCELLEME: 12.40

Ukrayna Devlet Başkanı Zelenskiy, 'Eli silah tutan herkese silah dağıtıyoruz. Askere girebilecek herkesin gelmesini istiyoruz' dedi. "Ukrayna havadan, kuzeyden güneyden saldırıya uğruyor" diyen Zelenskiy, "Ukrayna artık kendisini savunuyor. Moskova'da ne düşünüyorsanız düşünün özgür yaşamak bizim hakkımızdır. Rusya ülkemize saldırdı. II. Dünya Savaşı'nda Almanlar gibi yaptılar" diye konuştu. Zelenskiy ayrıca Ukrayna'nın Rusya'yla tüm diplomatik ilişkilerini kestiğini belirtti.

GÜNCELLEME: 12.25

Donetsk Halk Cumhuriyeti. Ukrayna Silahlı Kuvvetleri tarafından üç yerleşim yerinin bombalandığını duyurdu.

GÜNCELLEME: 12.00

Ukrayna'ya ait bir savaş uçağı Romanya hava sahasına girdi. Romanya'daki NATO gücü kapsamındaki F-16 uçakları havalanarak uçağı acil inişe zorladı. Pilot gözaltına alındı.

GÜNCELLEME: 11.46

Kılıçdaroğlu, 'Nükleer güce sahip bir ülke, nükleer güce sahip olmayan bir ülkeye askeri kuvvetlerini sokuyor  ve bütün dünya seyrediyor. Türkiye ne yapacak? Güvenlik Zirvesi toplanıyor. TBMM'yi acilen toplayın' dedi.

GÜNCELLEME: 11.42

Moldova Cumhurbaşkanı Maia Sandu, Moldova hükümetinin parlamentodan Ukrayna'daki durum nedeniyle ülkede olağanüstü hal ilan etmesini isteyeceğini açıkladı. Litvanya Cumhurbaşkanı Nauseda'ysa, ülkede OHAL ilan eden kararnameyi imzaladığını, onaylanması için parlamentoya gönderdiğini duyurdu.

GÜNCELLEME: 11.32

Lukaşenko: Belarus birlikleri, Ukrayna'daki Rus özel operasyonunda yer almıyor

GÜNCELLEME: 11.30

Ukrayna'nın Ankara Büyükelçisi Vaysl Bodnar, 'Rus ordusunda ciddi kayıplar söz konusu' iddiasında bulundu. Türkiye'den de destek beklediklerini kaydeden Bodnar, “Hava sahasının ve Rus gemileri için Çanakkale ve İstanbul Boğaz’ının kapatılmasıyla ilgili resmi talebimizi Türk tarafına ilettik" diye konuştu.

GÜNCELLEME: 10.48

AB Dış İlişkiler ve Güvenlik Politikası Yüksek Temsilcisi Borell, 'Avrupa için 2. Dünya Savaşı’ndan bu yana en karanlık saatler. Tarihin gördüğü en katı yaptırımlar söz konusu olacak' dedi.

GÜNCELLEME: 10.40

Ukrayna İçişleri Bakanlığı danışmanı Rusya'nın operasyonlarında 8 kişinin öldüğünü 9 kişinin yaralandığını söyledi.

'Rus kara kuvvetleri Ukrayna'ya girdi'

GÜNCELLEME: 10.33

AFP, Ukrayna sınır muhafızlarına dayandırdığı iddiasında Rus kara kuvvetlerinin Ukrayna'ya girdiğini öne sürdü.

GÜNCELLEME: 10.16

Lugansk Halk Cumhuriyeti, Smeloye ve Stepovoye yerleşimleri yakınlarında, Ukrayna ordusuna ait iki Su-24 savaş uçağının düşürüldüğünü açıkladı.

GÜNCELLEME: 10.11

Ukrayna Devlet Başkanı Volodimir Zelenskiy Batı ülkelerine hava sahasını kapatma çağrısı yaptı.

Öte yandan başkent Kiev'de, halkın şehri tahliye etmeye başladığı kaydedildi. Kiev'de trafik tıkandı.

GÜNCELLEME: 09.55

Almanya Başbakanı Scholz Rusya'ya askeri harekata derhal son verme çağrısı yaptı.

'Bayraktar İHA'larının üsleri vuruldu' iddiası

GÜNCELLEME: 09.50

Rusya'nın operasyon başlattığı Donbass'ta Bayraktar İHA'larının üslerinin vurulduğu iddia edildi.

GÜNCELLEME: 09.37

Ukrayna Acil Durumlar Bakanlığı Lugansk bölgesindeki iki köyün Ukrayna silahlı güçlerinin kontrolünden çıktığını duyurdu.

GÜNCELLEME: 09.28

İngiltere Başbakanı Boris Johnson, Rusya'nın askeri harekatı üzerine Ukrayna Devlet Başkanı Volodimir Zelenskiy ile telefon görüşmesi gerçekleştirdi. Johnson, "Başkan Putin, Ukrayna'ya yönelik bu sebepsiz saldırıyı başlatarak kan dökme ve yıkım yolunu seçti. Britanya ve müttefiklerimiz kararlı bir şekilde yanıt verecek" dedi. 

GÜNCELLEME: 09.15

Ukrayna ordusu hava unsurlarının Lugansk bölgesinde Rusya'ya ait 5 uçak ve 1 helikopteri vurduğunu iddia etti. Ukrayna ordusu daha önceki açıklamasında da bir Rus savaş uçağını düşürdüğünü iddia etmişti. Rusya Savunma Bakanlığı ise bu iddiayı yalanladı.

GÜNCELLEME: 09.10

Ukrayna Ordusu, Rusya'nın operasyonuna ilişkin açıklamada bulundu. "24 Şubat saat 5.00'te Rusya Federasyonu Silahlı Kuvvetleri doğuda bulunan birimlerimizi yoğun top atışına tutmaya başladı. Ayrıca Boryspil, Ozernomu, Kulbakinomu, Chuguev, Kramatorsk, Chornobayivtsi bölgesindeki havalimanlarına roket-bomba saldırısı başlattı" denilen açıklamada, sınır boyunca saldırıların sürdüğü ifade edildi. Rus birliklerinin Odessa'da çıkarma yaptığı bilgisinin ise doğru olmadığı duyuruldu.

Sputnik'te yer alan habere göre, Putin'in yaptığı ulusa sesleniş konuşmasından başlıklar şöyle:

  • Rusya, Ukrayna'yı silahsızlandırmaya çalışacak.
  • Ukrayna'nın işgali, Rusya'nın planları dahilinde değil.
  • (Ukrayna vatandaşlarına hitaben) Kırımlılar seçimini yaptı. Adımlarımız tehditlere karşı öz savunmadır.
  • Dış güçlere seslenmek istiyorum. Kim Rusya'ya tehdit oluşturmaya çalışırsa, derhal karşılık verilecek.
  • Rus halkının desteğine güveniyorum.
  • Rusya son 30 yıldır NATO’nun doğuya doğru yayılmaması konusunda uzlaşmaya çalışıyor ancak hep aldatma, baskı ve şantaj girişimleriyle karşı karşıya kaldı. NATO’nun savaş makinesi Rusya'nın sınırlarına yaklaşıyor.
  • Sovyetler Birliği 1980'lerin sonunda zayıfladı ve çöktü. Bu hepimiz için, iradenin felç olmasının yok olmaya yol açacağı konusunda bir ders oldu.
  • (ABD'nin adımları hakkında) Dünyada hegemona uymayan her şey gereksiz ilan edildi. Ve eğer birisi buna katılmazsa onu dizlerinin üzerine çöktürdüler.
  • Rusya'nın Ukrayna'dan gelen sürekli bir tehdit karşısında kendisini güvende hissetmesi, gelişmesi ve var olması mümkün değil.
  • Sovyetler Birliği'nin çökmesinden sonra kurulan modern Rusya, dünyanın en büyük gücüdür. Bunun, saldırganların yenilgisine yol açacağından kimsenin şüphesi olmasın.
  • Rusya'nın NATO'nun genişletilmemesi konusunda bir uzlaşmaya varma girişimleri boşa çıkarıldı. İttifakın genişlemesiyle birlikte durum daha tehlikeli hale geliyor. Artık buna sessiz kalamayız.
  • ABD ve müttefikleri 'Rusya'yı çevreleme' yönünde bir politikaya sahip. Ancak bizim için bu, Rusya'nın varlığına yönelik ciddi bir tehdit.
  • (Ukrayna vatandaşlarına hitaben) İlişkilerimize kimsenin müdahale etmesine izin vermeyelim. 
  • (Ukrayna silahlı güçlerine hitaben) Yoldaşlar! Babalarınız ve dedeleriniz ortak anavatanımızı savunarak Nazilere karşı savaştı. Bu nedenle Neo-Nazilerin gücü ele geçirmesinden memnun olduğunuzu düşünmüyorum. Lütfen silahlarınızı bırakın ve evlerinize dönün. Silahlarını bırakan tüm Ukrayna askerleri, hiçbir engel olmaksızın ailelerine kavuşabilecek. Dökülen kanın tüm sorumluluğu ise Kiev rejiminin vicdanına ait olacak.
  • Mevcut koşullar bizi kararlı ve acil önlemler almaya zorluyor. Donbass halkı Rusya'dan yardım talep etti. Bu bağlamda, Birleşmiş Milletler anlaşmasının 7. kısım 51. maddesi ve Federasyon Konseyi'nin onayı ile Federal Meclis tarafından onaylanan Donetsk Halk Cumhuriyeti ve Lugans Halk Cumhuriyeti ile varılan karşılıklı yardım ve dostluk anlaşmaları uyarınca özel askeri operasyon düzenlemeye karar verdim.

Kiev ve Donbass'ta patlama sesleri

Rusya Devlet Başkanı Putin'in açıklamaları sırasında Ukrayna'nın başkenti Kiev'de ve Donbass bölgesinde yer alan Kramatorsk, Harkov ve Berdyansk kentlerinde patlama sesleri duyuldu.

Öte yandan Kiev'in merkezinde hava saldırısı sirenleri duyuluyor.

Odessa kentinde de patlamalar meydana geldiği söylendi.

Rusya Savunma Bakanlığı, operasyonun başlaması sonrası hedeflerinin Ukrayna'nın askeri altyapısı, hava savunma sistemleri ve askeri limanları olduğunu duyurdu. Açıklamada, "Yüksek hassasiyetli silahlar, Ukrayna ordusunun askeri altyapısını, hava savunma tesislerini, askeri hava limanlarını ve havacılığını etkisiz hale getiriyor" denildi.

Bakanlık, askeri operasyonun sivil nüfusu tehdit etmediğini söyledi.

Donetsk Halk Cumhuriyeti’nin milis gücü sözcüsü Eduard Basurin, Donbass'ta tüm cephe boyunca şiddetli çatışmaların yaşandığını dile getirdi.

Sputnik'in haberine göre, Basurin, Ukraynalı askerlere silah bırakma çağrısında bulundu.

Biden'dan ilk açıklama

ABD Başkanı Joe Biden, Rusya'nın operasyon kararı sonrası "Rusya'nın karşılaşacağı sonuçları perşembe günü açıklayacağım" dedi.

Biden, "Bu saldırının getireceği ölüm ve yıkımın tek sorumlusu Rusya'dır. ABD ve müttefikleri birlik ve kararlılıkla karşılık verecektir" diye konuştu.

Rusya hava sahasını sivil uçuşlara kapattı

Rusya'nın Donbass'a yönelik askeri operasyon kararı sonrası Rusya, Ukrayna ve Belarus ile olan batı sınırında hava sahasının sivil uçuşlara kapatıldığını duyurdu.

Ukrayna'da tüm uçuşlarsa durduruldu.

THY Genel Müdürü Bilal Ekşi de, 'Ukrayna hava sahasının kapatılması sebebi ile bugünkü tüm Ukrayna seferlerimiz iptal edilmiştir' açıklaması yaptı.

Zelenskiy: Sakin olun, evde kalın, ordu işini yapıyor

Rusya'nın operasyonu sonrası Ukrayna'da sıkıyönetim ilan edilirken Ukrayna BaşkanıVolodimir Zelenskiy, "Sakin olun, evde kalın, ordu işini yapıyor" dedi. 

Operasyonun ardından "Ben buradayım, ordu çalışıyor. Ukrayna kazanacak!" diyen Zelenskiy, itidalli davranma çağrısında bulundu.

Kremlin: Putin, Erdoğan'la görüştü

Kremlin, Rusya Devlet Başkanı Putin'in, AKP'li Cumhurbaşkanı Erdoğan ile telefonda görüştüğünü duyurdu.

Ursula Von Der Leyen: Kremlin hesap verecek

AB Komisyonu Başkanı Ursula Von Der Leyen, Rusya'nın Donbass operasyonu sonrası açıklamada bulundu.

Leyen, “Kremlin hesap verecek. Bu karanlık zamanlarda kalbimiz Ukrayna ve bu sebepsiz saldırıyla karşı karşıya kalan ve can güvenliklerinden endişe eden masum kadın, erkek ve çocuklarla" dedi.