14 yaşındaki Arda iş cinayetinde hayatını kaybetti: Sıra arkadaşları 'Yusuf Tekin yargılanmalı' dedi

Meslek liseli 14 yaşındaki Arda Tonbul, MESEM kapsamında çalıştırıldığı işyerinde geçirdiği kaza sonucu hayatını kaybetti. Solcu Liseliler, Milli Eğitim Müdürlüğü önünden Bakan Tekin'e seslendi.

Haber Merkezi

Geçtiğimiz hafta, Mesleki Eğitim Merkezi (MESEM) kapsamında çalıştırılan 14 yaşındaki Arda Tonbul, İstanbul Büyükçekme'deki bir işyerinde kafasının sac büküm makinesine sıkışması sonucu ağır yaralanmıştı.

Sıkıştığı yerde 16 dakika boyunca kurtarılmayı bekleyen ve sonra hastaneye kaldırılan lise öğrencisi, tüm müdahalelere rağmen hayatını kaybetti.

İşyeri sahibi ile iş güvenliği uzmanı tutuklanarak cezaevine gönderildi. 

'Sorumlusu patronlar ve suç ortağı Milli Eğitim Bakanı'

Solcu Liseliler, sıra arkadaşları Arda Tonbul’un hayatını kaybetmesini Fatih'teki İstanbul İl Milli Eğitim Müdürlüğü önünde protesto etti.

''Meslek liseli cinayetlerinin sorumlusu patronlar ve suç ortağı Milli Eğitim Bakanıdır'' diyen liseler, okudukları açıklamasında Bakan Yusuf Tekin'in yargılanmasını istedi.

Bu eğitimin yılının ilk yarısında 16 yaşındaki Zekai Dikici, 17 yaşındaki Ulaş Dumlu, 15 yaşındaki Ömer Girgin ve 17 yaşındaki Ömer Çakar’ın da çalışırken yaşamını yitirdiğini hatırlatan Solcu Liseliler, ''Arda’nın yaşadıkları tüm liselilerin ve emekçi halkın meselesidir'' dedi.

MESEM uygulamasının Milli Eğitim Bakanlığı'nın patronların kârını artırmayı hedefleyen eğitim politikalarının önemli bir parçası olduğu belirtildi. 

'Yusuf Tekin yargılanmalıdır'

Solcu Liseliler’in yaptığı açıklamanın devamında şu ifadelere yer verildi:

“Liseliler haftanın yalnızca 1 gününü okulda, geri kalan günleri ise iş yerlerinde çalışarak geçiriyor. Türkiye genelinde yaklaşık 1.5 milyon arkadaşımız bu kapsamda çalıştırılıyor. Bu çalışmanın karşılığında kamu bütçesinden karşılanan oldukça düşük bir ücret ödeniyor. Hatta kimi zamanlarda devletten parayı alan patronlar öğrencilere daha düşük ücretler ödüyor veya hiç ödeme yapmıyor.

MEB liselileri ÇEDES projesiyle okulda tarikatlara, MESEM uygulamasıyla da ölüm riski altında çalışmaya mahkum ediyor. 
Her gün daha fazla emekçi çocuğu gittikçe ağırlaşan yoksullaşma nedeniyle MESEM’lere başvuruyor. Tablonun bundan ibaret olmadığını, sayısız liselinin okul dışındaki vakitlerini çalışarak geçirdiğini ya da açık öğretime geçiş yaparak tam zamanlı işlerde çalıştığını görüyoruz.

MEB ve patronların el ele verip ülkemizi bizler için cehenneme dönüştürmesine sessiz kalmayacağız. Okullarda, iş yerlerinde, mahallelerde yan yana gelecek, haklarımızı ve yaşamımızı savunmak için örgütleneceğiz.

Mesleki eğitim hiçbir güvencenin bulunmadığı iş yerlerinde sürdürülemez ve liselilerin hayatı patronların kâr hırsına teslim edilemez!

Meslek liseli cinayetlerinden sorumlu patronlar ve onların suç ortağı Milli Eğitim Bakanı Yusuf Tekin yargılanmalıdır!”