Türkiye Komünist Partisi işini yapıyor

Türkiye Komünist Partisi, hafta başında İngiltere'de başlayan McDonald's grevini Türkiye'deki McDonald's çalışanlarına duyurmak için çalışma yapıyor.

Haber Merkezi

İngiltere'de McDonald's işçilerinin grevi sürerken şirketin Türkiye'deki işçilerinin de konuyla ilgili bilgilendirilmesi için Türkiye Komünist Partisi (TKP) bir bildiri hazırladı.

Grev haberinden bir gün sonra hazırlanan bildiri, günlerdir Türkiye'nin çeşitli yerlerindeki McDonald's restoranlarında dağıtılıyor.

“Haberin var mı? McDonald's işçileri grevde!” başlığını taşıyan bildiride İngiltere'deki grevden bahsediliyor ve bu işçilerin talepleri aktarılıyor. McDonald's ve diğer tüm fast-food işçilerinin durumu ve sömürü koşulları mercek altına alınırken bu koşulları değiştirmenin yolunun örgütlenmekten geçtiği vurgulanıyor.

Bildirinin içeriği şu şekilde:

“McDonald's'ın dünya genelinde 1 milyondan fazla çallışanı var. İngiltere'deyse 85 bin. Şu an bu 85 bin işçi grevde. Saatlik ücretlerinin yükseltilmesi, sendika üyeliği hakkının tanınması ve patronun canı istediği zaman köle gibi çalıştırıp istemediği zaman “sen yarın gelme” diyebilmesinin önüne geçebilmek için.

Ülkemizdeyse 200 bini aşkın fast food işçisi güvencesiz, korumasız, uzun saatler ayakta kalarak, düşük ücretlerle çalıştırılıyor. Saatlik ücretler ortalama 7 liradan başlıyor, fazla mesailer günlük 9 saati buluyor, hafta sonu izin yok.

Ancak bu koşullarda onlardan daima hızlı ve güler yüzlü olmaları ve hiç yorulmamaları isteniyor.

Dinlenmek için beş dakika oturmak ya da dolaptan bir bardak kola içmek işten atılma nedeni olabiliyor. Çünkü her yer kamerayla izleniyor.

Mutfağın önünde “güler yüzlü hizmet”, arkasında acımasız sömürü…

Çalışanlar cephesinde bunlar olurken patronlar ortalama 6 milyar dolar ciro yapıyor. Hızlanan dünyada yemek kültürü ve işçiler hızlanırken para kazanma da hızlanıyor elbette, ama yalnızca patronların dünyasında!

TEK ÇARE: ÖRGÜTLENMEK

İngiltere'de, Almanya'da, Türkiye'de ya da dünyanın başka bir yerinde… McDonald's ya da diğerleri, fark eden bir şey yok. Sömürü aynı sömürü, patron aynı patron!

Bu gidişata dur demenin yolu her ülkede aynı yerden, örgütlenmekten, birlikte hareket etmekten geçiyor.

Türkiye Komünist Partisi bugün, 97. Yıldönümünde, bunun için uğraşıyor. Bu düzen değişmeli, yeni bir düzen kurulmalı diyor. Fast-food işçisi için de, temizlik işçisi için de, metal işçisi için de, tekstil işçisi için de…

Gelin sevgili ülkemizi bu kahrolası düzenden kurtaralım. Haksızlıkların, eşitsizliklerin, adaletsizliğin, sömürünün ortadan kalktığı bir Türkiye yaratalım.

Birleşince başarabiliriz.”

'İŞİMİZ BU'

Konuyla ilgili değerlendirmelerini aldığımız TKP Merkez Komite üyesi Gülçin Uz, şunları söyledi:

“Dünyanın hangi ülkesinde ve neresinde olursa olsun sömürü çarkı en acımasız haliyle her örnekte karşımıza çıkıyor. McDonald's meselesi bunlardan yalnızca biri. Türkiye Komünist Partisi dünyanın bir köşesindeki bir kımıldanışın ülkemizde de karşılığı olduğunu bilerek hareket ediyor.

Çalışmayı yürüttüğümüz yerlerde temasa geçtiğimiz McDonald's emekçileri aynı koşullarda, hatta İngiltere’dekinden daha ağır koşullarda çalışıp, yaşam mücadelesi verdiklerini anlatıyorlar. İngiltere’deki saatlik 10 sterlin ücretin karşılığı ülkemizde saati 7 liraya çalışmak...

Bu türden çalışmalar nerede olursa olsun emekçilerin yalnız olmadıklarını, dünyanın her köşesinde aynı koşullara tabi olduklarını ve dolayısıyla aynı çıkarlara sahip olduklarını en çıplak haliyle göstermek gibi bir anlam taşıdığı için bir kat daha değerli.

TKP tüm dünyadaki emekçi sınıflar mücadelesinin ortaklaştırılması, deneyimlerin paylaşılması için çalışma yürütüyor. Partimiz ‘İmkansızı değil, gerekeni ve mümkün olanı istiyoruz’ sloganıyla bu yıl 97. yıldönümünü kutlarken tam da bunu kastediyor. Çünkü McDonald's emekçileri için de, bu sömürü mekanizmasının içinde her geçen gün daha fazla yok olmaya mahkum bırakılan başka sektör ve alanlardaki işçiler için de biricik çıkış yolu bu düzeni değiştirmekten, örgütlenmekten geçiyor.

TKP’nin işi bu. İşimizi hakkıyla yapıyoruz, yapmaya da devam edeceğiz"

'İMKANSIZI DEĞİL, GEREKENİ VE MÜMKÜN OLANI'

TKP bugünlerde 97. yıldönümü etkinlikleri gerçekleştiriyor. “İmkansızı değil, gerekeni ve mümkün olanı istiyoruz” sloganıyla duyurulan etkinlikler İzmir, Ankara, İstanbul, Bursa ve Eskişehir'deki buluşmalar şeklinde gerçekleşecek.

soL Haber takipte

Bilindiği gibi hafta başında İngiltere'de 85 bin McDonald's işçisi greve başlamıştı. soL Haber, konuyla ilgili ayrıntılı bir habere yer vermişti.

Yine bir McDonald's işçisiyle yapılan bir röportaj da aynı günlerde soL Haber'de yayımlanmıştı.