İşte Tüpraş'taki patlamanın nedeni!

Koç Holding'in sahibi olduğu Tüpraş'ta yaşanan patlamanın ardından şirketten ilk açıklama geldi. Ancak şirketin açıklaması, asıl gerçeği örtmek için atılan ilk adımdan ibaret...

Haber Merkezi

Tüpraş'ın İzmir Aliağa'daki rafinerisinde depolama tankında meydana gelen patlamadan ilk bilgilere göre dört işçi hayatını kaybetti, birçok işçi de yaralandı.

Patlama sonrası şirketten gelen ilk açıklamada, "Bugün saat 09.25 'te Tüpraş İzmir rafinerisi ürün tankında bakım çalışmaları sırasında patlama meydana gelmiştir" şeklinde oldu.

Patlamanın nedenine ilişkin kısa süre sonra "teknik bir nedenle" açıklaması gelmesi mümkün, ancak gerçek oldukça farklı.

soL'un Ağustos ayı başında Tüpraş'a ilişkin yaptığı bir haberde, Tüpraş'ın OHAL'i nasıl bir fırsata çevirdiği ve kâr rekorlarını nasıl kırdığı gözler önüne serilmişti.

Şirket, Haziran 2016 sonunda 409.429 milyon olan dönem kârını, Haziran 2017 sonunda 2.325.983 küsur milyar TL'ye çıkararak, 6'ya katlamıştı.

"İŞİ HIZLANDIRMAK İÇİN İZOLASYONDAN ÖDÜN VERİLDİ..."

Patlamanın gerçek nedenini ise bir Tüpraş işçisi soL'a şöyle anlattı:

"Patlama olan yer depolama tankı. Tank o esnada devrede değil, çalışmıyor. Patlama tank bakım gördüğü esnada oluyor. Tankı bakıma alınca, ürün olan yerlerle bağının kesilmesi gerekir. Çalışma alanı izole olmalı. Yoksa ürün en ufak bir kıvılcımla karşılaşırsa patlar. Normalde izolasyon yapılmış. Ama işin sonuna gelinmiş ve işi hızlandırmak için dün izolasyonu sökmüşler. İzolasyon olmamasına rağmen, içinde çalışma izni verilmiş. Muhtemelen bir yerden ufak da olsa ürün sızmış, birikmiş ve patlamış. Kıvılcım metallerin birbirine sürtmesinden bile meydana gelebilir bu patlama. 

Büyük ihmal var. Şimdi 'Taşeron firmanın dikkatsizliği' filan diyecekler ya da dikkatsizce izin veren Tüpraş personeline yıkacaklar olayı. Ama işin esası şirket yönetimi, yani Koç ailesi, işler daha hızlı bitsin diye sürekli baskı yapıyor. Ve işlerin daha çabuk bitmesi için güvenlik önlemlerinden ödün veriliyor. Patlamadan hemen sonra izolasyona başladılar. Açıklarını ve ihmallerini kapatıyorlar alttan alta."