Tüpraş'ta patlama: Ölü ve yaralılar var

Koç Holding'e ait Tüpraş'ın İzmir Aliağa'daki rafinerisinde patlama meydana geldi. Ölü ve yaralılar var.

soL-İzmir

Koç Holding'e ait Tüpraş'ın İzmir Aliağa'daki rafinerisinde depolama tankında patlama meydana geldi. 

Edinilen bilgiye göre patlamada dört işçi yaşamını yitirdi, bazı işçiler yaralandı. . 

Tüpraş patlamaya ilişkin açıklama yaptı. Açıklamada, "Bugün saat 09.25 'te Tüpraş İzmir rafinerisi ürün tankında bakım çalışmaları sırasında patlama meydana gelmiştir. Rafineri Teknik ekiplerince olaya müdahale edilmiştir. Gerekli açıklama kamuoyuyla paylaşılacaktır" denildi.

ÖLENLER TAŞERON İŞÇİ 

Tüpraş'tan yapılan açıklamada "taşeron işçi" yerine aynı anlama gelen "yüklenici firma" ifadesi kullanılıyor. Tüpraş'ta bugün meydana gelen iş cinayetinde yaşamını yitiren işçiler taşeron işçi. Ülkenin en büyük holdinglerinden biri olan Koç Holding, büyüklüğünü bu "taşeron" sistemiyle sömürüye borçlu. 

HAYATINI KAYBEDEN İŞÇİLERİN İSİMLERİ BELLİ OLDU

Tüpraş'tan yapılan yeni açıklamada şu ifadelere yer verildi: 

"Kemal Şaşmazer, Yusuf Kepenek, Mehmet Karademir ve Mehmet Dere hayatını kaybetmiş, yaralı Halil İbrahim Kavlak'ın ise tedavisine devam edilmektedir."

PATLAMADAN NOTLAR

Patlamanın gerçekleştiği Aliağa rafinerisinde çalışan bir işçi, soL'a yaptığı açıklamada şu notları paylaştı: 

  • Olayda dört kişi hayatını kaybetti ve yaralılar var. 
  • Hayatını kaybedenler Tüpraş personeli değil, hepsi taşeron işçi. Bu da daha büyük bir kesim demek. Aliağa'da başka firmalarda, Star rafineride, Petkim'de çalışanlar da bir ara burada yani Tüpraş'ta taşeronda çalışmıştır.
  • Patlama olan yer depolama tankı. Tank o esnada devrede değil, çalışmıyor. 
  • Patlama tank bakım gördüğü esnada oluyor. Tankı bakıma alınca, ürün olan yerlerle bağının kesilmesi gerekir. Çalışma alanı izole olmalı. Yoksa ürün en ufak bir kıvılcımla karşılaşırsa patlar.
  • Normalde izolasyon yapılmış. Ama işin sonuna gelinmiş ve işi hızlandırmak için dün izolasyonu sökmüşler. İzolasyon olmamasına rağmen, içinde çalışma izni verilmiş. Muhtemelen bir yerden ufak da olsa ürün sızmış, birikmiş ve patlamış. Kıvılcım metallerin birbirine sürtmesinden bile meydana gelebilir bu patlama. 
  • Büyük ihmal var. Şimdi "Taşeron firmanın dikkatsizliği" filan diyecekler ya da dikkatsizce izin veren Tüpraş personeline yıkacaklar olayı. Ama işin esası şirket yönetimi, yani Koç ailesi, işler daha hızlı bitsin diye sürekli baskı yapıyor. Ve işlerin daha çabuk bitmesi için güvenlik önlemlerinden ödün veriliyor.
  • Patlamadan hemen sonra izolasyona başladılar. Açıklarını ve ihmallerini kapatıyorlar alttan alta.,

SORUŞTURMA BAŞLATILDI

Çalışma ve Sosyal Politikalar Bakanlığı, Tüpraş'taki patlamayla ilgili olarak soruşturma başlattı.