Birleşik Metal İş Başkanı: Milli güvenliği bozan işçiler değil, hükümet ve patronlar!

Bursa Orhangazi'deki Asil Çelik fabrikasında bu sabah başlaması planlanan grev, AKP tarafından "milli güvenliği bozacağı" gerekçesiyle yasaklandı. Birleşik Metal İş Genel Başkanı Adnan Serdaroğlu, "Grevler değil, işçilerin taleplerini karşılamayan, anlaşmaya yanaşmayan işverenler ve hükümet hem işçi sağlığını hem milli güvenliği bozuyor" dedi.

Haber Merkezi

Bursa Orhangazi'deki Asil Çelik fabrikasında bu sabah başlaması planlanan grev, AKP hükümeti tarafından, Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın imzasıyla ve Resmi Gazete'de yayınlanan kararla yasaklandı. "Milli güvenliği bozacağı" iddiasıyla grevin yasaklanmasının ardından işçiler işbaşı yaptı. Birleşik Metal İş Genel Başkanı Adnan Serdaroğlu, grev yasağına tepki gösterdi. 

Birleşik Metal İş Sendikası Genel Başkanı Adnan Serdaroğlu, gelinen noktayı ve grev yasağıyla ilgili görüşlerini soL'a anlattı. 

Grev yasağını daha önce, 2015'te de yaşadıklarını hatırlatan Serdaroğlu, "O zaman da 42 fabrikada grev yasaklandı. O zaman da hükümet patronların yanında yer aldı. Anayasal bir hak olan grevimizi engellediler. Danıştay'a gittik, bir şey çıkmadı. Süreç halen Anayasa Mahkemesi'nde. Oradan da bir sonuç çıkmazsa AİHM'e götüreceğiz konuyu" dedi.  

"HÜKÜMET PATRONLARIN YANINDA YER ALDI"

Asil Çelik'te yaşananları da anlatan Serdaroğlu şunları söyledi: 

"Asil Çelik'te de işverenlerle görüşmelerimizde, sürecin masada bitirilmesi için çaba harcadık. Ancak hükümet erteleme mesajlarını vermeye başladı. İşverenler de hükümetten aldıkları cesaretle, taleplerimizi karşılamaktan geri durdular. Dün itibariyle işverenle yaptığımız görüşmelerden de sonuç çıkmadı. Dün gece İçişleri Bakanı ve Çalışma Bakanı devreye girdi. İşverenle görüşmeler yapıldı, adım atılması için. Ama dün gece Resmi Gazete'de de yayınlanacak şekilde grev erteleme kararını hayata geçirdiler. Biz de sabah öğrendik durumu. Gereken girişimlerde bulunduk. Bu kararı şu an değiştirme şansımız yok. İşçi arkadaşlarla süreci paylaştık. İşverenle de görüştük. Bir-iki gün içinde anlaşmanın sağlanması önerimizi götürdük. İşçi arkadaşlarımız, grev erteleme kararına karşı tepkililer. Ama şu anda fabrika işbaşı yaptı. Biz de görüşmeleri sürdürüyoruz. Anlaşma sağlanamazsa huzursuzluk devam edecek. İşverenle masaya oturup anlaşmaya çalışacağız. Anlaşamazsak da, işçi arkadaşlarımızla oturup ne yapacağımıza karar vereceğiz."

"MİLLİ GÜVENLİĞİ BOZAN İŞÇİLER DEĞİL, İŞÇİLERİN TALEBİNİ KARŞILAMAYAN PATRONLAR"

Grevlerin "milli güvenliği" bozup bozmayacağına ilişki değerlendirmelerde de bulunan Serdaroğlu şöyle konuştu: 

"Grevler milli güvenliği ve sağlığı bozmaz. Onların gerekçesi şu: Bu fabrika kaliteli çelik üretiyor ve bu çelikler savunma sanayisinde kullanılıyor. Muhtemelen oraya dayandırıyorlar. Ertelenmeyebilirdi. Asıl milli güvenliği ve işçi sağlığını bozanlar, işçilerin taleplerini karşılamayan ve anlaşmaya yanaşmayan işverenlerdir ve hükümettir. Anlaşmanın sağlanamaması, iş yerinde huzuru bozucu bir durum."