İsrail’i soruşturacak adama bak!

İsrail, aylar sonra Mavi Marmara gemisine kanlı baskını BM’nin soruşturmasını kabul etti. Ancak ABD’nin baskısı sonucu İsrail’in kabul ettiği komisyonun tepesinde, Kolombiya’nın kirli lideri Alvaro Uribe var!

İsrail, Gazze’ye yardım götüren konvoydaki Mavi Marmara gemisine yaptığı ve 9 kişinin ölümüyle sonuçlanan baskını Birleşmiş Milletler’in kuracağı bir komisyonun soruşturmasını kabul etti. Bu adım, ABD yönetiminin İsrail hükümetien uzun süredir sürdürdüğü telkinlerin ardından geldi.

Türk basını, komisyonda bir Türk üyenin de yer alacak olmasına odaklandı. Ancak ortada çok daha büyük bir ayrıntı var. BM komisyonunun başında Yeni Zelanda Başbakanı Geoffrey Palmer’ın yanı sıra, Kolombiya Devlet Başkanı Alvaro Uribe yer alacak.

Kolombiya’yı “Latin Amerika’nın İsrail”i olarak anılan bir ülke haline getiren Alvaro Uribe, dünyada İsrail’in ya da bir başka ülkenin katliamlarını soruşturabilecek belki de son isim. Uribe, Kolombiya’da hem gerilla hareketlerine, hem de işçi hareketine karşı faşizan taktiklerle amansız bir mücadele verirken, ülkeyi bir paramiliter kuvvetler ve faili meçhul cinayetler cenneti haline getirdi.

Son olarak Uribe’nin desteklediği bu paramiliter güçlerin yaptığı katliamlarda öldürdükleri 2 bin kişiyi gömdükleri toplu mezarlar ortaya çıkmıştı. (İlgili haber: Özel ordu yanlıları bu resimlere iyi baksın)

Ancak daha beteri, Uribe’nin, soruşturmanın konusu olan İsrail’in uluslararası sularda yaptığı katliamın çok daha beterini yapmış olması: 2008 yılında Kolombiya ordusu, ABD’den aldığı istihbarat ve destekle Ekvador topraklarına hava ve kara operasyonu düzenlemiş, rehinelerin serbest bırakılması işlerini ayarlamak üzere bazı yetkililerle görüşmek üzere bu ülkeye geçmiş olan FARC lideri Raúl Reyes ve yanındaki çok sayıda kişiyi öldürmüştü. Olay, Kolombiya’yı komşuları Ekvador ve Venezuela’yla savaş noktasına getirmişti.

ABD’nin derdi daha mı büyük?
Uribe’nin komisyonun başına getirilmesinin zamanlaması ise, çok daha önemli bir soruyu gündeme getiriyor. Kolombiya, geçtiğimiz haftalarda Venezuela’yı hiçbir kanıt göstermeksizin FARC ve ELN gerillalarını desteklemekle suçlamıştı. Bu suçlamadan beri iki ülke savaşın eşiğinde. Venezuela, sınıra çok sayıda birlik yığmış durumda. Kolombiya’nın hava sınırını ihlal ederek ülke içine operasyonlar düzenlediğini iddia ediyor.

Venezuela’ya göre, ABD ve Kolombiya gerçek bir savaşı kışkırtmayı planlıyor. ABD’nin Kolombiya’yla bu ülkede 7 askeri üs kurmak üzere anlaştığının açığa çıkması tüm Latin ülkelerinin tepkisini toplamış, daha sonra ABD Hava Kuvvetleri’ne ait gizli bir belgede bu üslerin başka ülkelere operasyonlarda da kullanılabileceğinin belirtildiğinin ortaya çıkarılması ise durumu iyice gerginleştirmişti.

ABD’nin, İsrail’i soruşturacak komisyonun başına Uribe’yi getirerek Kolombiyalı lidere böyle bir dönemeçte prestij ve meşruiyet sağlamak istediği düşünülüyor.

(soL - Dış Haberler)