İşte özel ordunun eseri!

ABD’nin desteğiyle gerillalara karşı savaşında özel ordu ve paramiliter kuvvetler kullanan Kolombiya’da 2 bin kişilik bir toplu mezar ortaya çıkarıldı.

Türkiye’de bir süredir ordunun profesyonelleştirilmesi ve özel birliklerin kurulması tartışması yaşanıyor. Medyada geniş bir kesimin, PKK’ye karşı mücadelede etkinlik sağlanacağını düşünerek profesyonel ordu ve özel birliklere sıcak yaklaştığı görülüyor.

Ancak Kolombiya’da gerçekleşenler, özel ordu yanlılarına ders niteliğinde gelişmeler ortaya çıkardı. Kolombiya’da içinde tam 2 bin ceset bulunan bir toplu mezar açığa çıkarıldı. Ülkede orduya bağlı olarak sol güçlere, sendikacılara, köylülere ve FARC ve ELN gerillalarına karşı savaşan paramiliter güçlerin eseri olan toplu mezar, Latin Amerika kıtasında bulunan en büyük toplu mezar olarak tarihe geçti.

Gerillalarla ordu arasındaki çatışmaların sık yaşandığı Meta bölgesindeki La Macarena’da bulunan toplu mezardaki cesetler, kimlikleri tespit edilememesi için yakılarak üst üste atılmış. Bu cesetler 2005 yılından bu yana Kolombiya ordusunun elit birliklerine bağlı askerler tarafından bu mezara atılıyordu.

Ölenler gerillalar mı?
Latin Amerika kıtasında ABD’nin en başta gelen müttefiki olan ve yakın zamanda Venezuela’yla savaşın eşiğine gelen Kolombiya’da ordu uzun süredir ABD’nin de tavsiyesiyle “teröre karşı savaş”ta özel birlikler kullanıyor. Ülke, sendikacıların suikaste uğrama oranının dünyanın en yüksek olduğu yer olmak gibi, her türlü baskı ve faşizm göstergelerinde önde gelen bir rejime sahip. 2009 yılında Kolombiya’da 41 sendikacı öldürülmüştü.

Ancak La Macarena’da bulunan toplu mezar, faşizmin kol gezdiği bu ülkede dahi insanların tüylerini diken diken edecek, Nazi dönemini anımsatan görüntüleri gözler önüne serdi.

Mezarın boyutunu yaptığı araştırmalar sırasında açığa çıkardıkça işin ne kadar vahim olduğunun farkına varan Kolombiya İnsan Hakları Savunma Sürekli Komitesi sekreteri Avukat Jairo Ramirez, bölgedeki ordu komutanının kendisine mezardaki cesetlerin savaşta öldürülen gerillalar olduğunu söylediğini belirtiyor.

Ancak bölgedeki köylülerin tanıklığı, bunun doğru olmadığını ortaya koyuyor. Köylüler, askerlerin sadece gerillaları değil, solcu olduğunu düşündükleri çok kişiyi öldürerek mezarlara attıklarını belirtiyor.

Son olarak San Onofre bölgesindeki köylüler sessizliklerini bozarak Kolombiya ordusunun vahşetini ifşa ettiler. Basına konuşan köylüler, bölgeye paramiliterlerin gelişinden itibaren nasıl cinayetler işlendiğini birebir tanıklıklarıyla anlattılar. Köylülerden Jairo Aranda, “Onları buraya getiriyorlardı, ufak bir çukur yapıyorlardı, insanları süngülerle param parça ediyorlardı” dedi.

Kolombiya'da benzeri katliamlar, özel ordu ve paramiliter kuvvetlerin kurulmasından önce de yaşanıyordu. Ancak bu özel kuvvetlerin kurulması, ülkede işleri çığrından çıkardı. Devletin bir süre paramiliterlere öldürdükleri gerilla başına para verecek kadar ileri gitmesi sonucunda çok sayıda kişi sokak ortasında öldürülerek gerilla süsü verilmişti.

(soL - Dış Haberler)