ABD ve İngiltere, El Kaide bağlantılı 'sivil' kuruluşu besliyor

Amerikan ve İngiliz hükümetleri, Suriye'de El Kaide ile birlikte çalışan "sivil" kuruluşa milyonlarca dolar yarım yaptı.

Dış Haberler

Batılı hükümetlerin Suriye'de cihatçı unsurlara verdiği destek hâlâ devam ediyor.

Suriye'de El Kaide ile yakın işbirliği yaptığı bilinen "White Helmets (Beyaz Miğferler)" isimli "yardım kuruluşu"nun ABD ve İngiltere'den milyonlarca dolar para aldığı ortaya çıktı.

ABD Dışişleri Bakanı Mark Toner, 27 Nisan'da yaptığı basın toplantısında, Washington'un USAID aracılığıyla örgüte 23 milyon dolar aktardığını kabul etti.

Twitter'daki "@leelum" isimli bir kullanıcı ise, İngiliz hükümetinden White Helmets ile ilgili bilgi almak için bir e posta gönderdi. 

Gelen cevapta, İngiltere'nin 2013 yılından bu yana örgütü desteklediği ve 31 Mart 2016 tarihine kadar 18.7 milyon sterlinlik yardımda bulunduğu yazıyordu.

ABD ve İngiltere'nin para musluklarını açtığı White Helmets'in başındaki isim olan Raed Saleh, ABD'de kendine verilen bir "ödülü" almak için Türkiye'den Washington'a gitmiş, buradaki ABD'li görevliler tarafından "geldiğin yere dön" denilerek geri gönderilmişti.

Saleh'e göre, USAID görevlileri, İstanbul'a geldiğinde kendisinden özür dilemişti.

Kendisini yardım kuruluşu olarak tanıtan White Helmets, İdlib'de Nusra Cephesi'ne verdiği destekle biliniyor. 

Geçen sene çıkan görüntülerde, bir kişinin Nusra Cephesi tarafından infaz edildiği, infazdan hemen sonra öldürülen kişinin cesedinin White Helmets üyeleri tarafından kaldırıldığı görülüyordu.

"Silahsız" olduğu iddia edilen örgüt mensuplarının elinde silah görülürken, Nusra Cephesi ile birlikte "kutlama" da yapıyorlar: