İngiltere, Suriye'deki çeteleri nasıl besledi?

İngiliz hükümetinin, Suriye'deki savaşın kanlı örgütlerinin medya ve propaganda işlerini fonladığı ortaya çıktı. Birleşik Krallık, Harekat el-Hazm, Ceyş'ül İslam gibi kanlı örgütleri desteklemiş.

İngiltere hükümeti, Suriye'deki savaşta bir dizi muhalif grubun medya operasyonlarını yürütmesi için kaynak sağlıyor. David Cameron'un "IŞİD'e karşı propaganda savaşı" olarak kodladığı operasyon, hükümetin "ılımlı silahlı muhalefet"in itibarını artırmayı hedefliyor.

Hükümetin hangi gruplara destek vereceği konusunda karar vermesinin riskli olduğu belirtilirken, buna sebep olarak Suriye'deki savaşta beş yıl boyunca çok sayıda "muhalif" grubun "aşırıcı" çizgisini geçmiş oluşu gösteriliyor.

İNGİLİZ HÜKÜMETİ KONUYLA İLGİSİZ GÖSTERİLİYOR

Dışişleri Bakanlığı tarafından kiralanan ancak Savunma Bakanlığı tarafından denetlenen ekipler, video, fotoğraf, askeri raporlar, radyo yayınları, basılı materyaller ve muhalif grupların logolarını, öne çıkan sosyal medya mesajlarını üretmekle mükellef ve bir medya ofisi olarak çalışıyor.

"Ürünler" Arap medyasında dolaşıma sokuluyor ve ortaya çıkan malzeme ile İngiliz hükümetinin hiçbir ilişkisi yokmuş gibi gösteriliyor. İddiaya göre buna paralel bir başka çalışma ise, İngiltere'deki Müslüman nüfusun IŞİD karşıtı hatta tutunması için yürütülüyor.

Ancak içeride ve dışarıda yürütülen kampanyalarda hükümetin rolü gizli tutuluyor. 

Birleşik Krallık'ın Suriye'de hükümet karşıtı güçleri destekleyen propaganda ekipleri çalışmasının ortaya çıkışı, 2013'te İngiliz parlamentosundan geçirilemeyen Suriye'ye dönük müdahale planının ertesine rastlıyor. 2013 sonbaharından bu yana İngiliz hükümeti, bir algı yönetimi operasyonuyla savaşın seyrini değiştirmeyi deniyor.

FONLAR ÖZELLİKLE ÖSO'NUN İŞİNE YARAMIŞ

Guardian'ın ortaya çıkardığı belgeler, ilgili kampanyanın İngiltere'nin Suriye'de daha doğrudan ve geniş çaplı bir müdahale alanı bulmasına dek sürecek bir plana denk düştüğünü gösteriyor. 

Hükümet, "Çatışma ve İstikrar Fonu" aracılığıyla "ılımlı silahlı muhalifler"e medya ve stratejik destek için İstanbul üzerinden çalışan gruplara, bugüne dek 2,4 milyon sterlin harcamış. İngiliz bir kaynak, özellikle Özgür Suriye Ordusu (ÖSO) için bu fonların kullanıldığını belirtiyor.

Hükümetin projesini yürüten ekibe başkanlık eden kişi ise, eski bir yarbay olan Regester Larkin. Larkin, stratejik iletişim uzmanı olarak biliniyor ve bunun için kurduğu InCoStrat isimli bir şirketi mevcut. InCoStrat sözcüsü; "Şirket Suriyelilere daha iyi bir yaşam sunmak için ülkedeki ılımlı muhalefeti destekleyen bir medya ve iletişim desteği sunuyor" diyor.

CİĞER YİYENLER VE ALEVİ KADINLARI KAFESE KAPATANLAR DA DESTEKLENİYOR

Desteklenen gruplar arasında Harekat el-Hazm da var. Grup, ABD'nin "gözdelerinden" olarak hatırlanıyordu ve ABD yapımı TOW füzelerine sahipti. "Ilımlı" sayılan Hazm, öldürdüğü bir askerin ciğerini yiyen Ebu Sakkar'ın dahil olduğu Faruk Tugayı'nın devamcısı olarak biliniyor.

Yine ılımlı grup olarak bilinen Ceyş'ül İslam da, İngiliz hükümetinin propaganda desteğini almış. Grup, Doğu Guta'da Alevi kadınları kafese kapatmıştı. Kaçırdığı 4 insan hakları aktivistini de işkence ederek öldüren grup, savaş esirlerini canlı kalkan olarak da kullanıyordu.

Öte yandan İngiliz hükümeti Ceyş'ül İslam'a destek olduğunu reddetti. İlk belgelerde adı geçen grubun, daha sonra liste dışı bırakıldığı iddia edilse de, Guardian'ın eline geçen listede grubun adı yer alıyor.