ABD İran'ı Irak'ta vurdu: Kasım Süleymani hayatını kaybetti

İran Devrim Muhafızları Kudüs Gücü Komutanı Kasım Süleymani, ABD saldırısında hayatını kaybetti.

Irak devlet televizyonu, İran Devrim Muhafızları'na bağlı Kudüs Gücü Komuntanı Kasım Süleymani ve Haşdi Şabi Genel Komutan Yardımcısı Ebu Mehdi el-Mühendis'in ABD saldırısında öldürüldüğünü duyurdu.

Yapılan açıklamada, "Kasım Süleymani ile Haşd Şabi Heyeti Başkanı Ebu Mehdi el-Mühendis, Bağdat Uluslararası Havaalanı yolunda araçlarını hedef alan bir füze saldırısı sonucu öldü" ifadesi kullanıldı.

ABD ÜSTLENDİ

Pentagon'dan yapılan yazılı açıklamada saldırı doğrulanırken, "ABD ordusu, Başkan'ın talimatı ile, ABD tarafından yabancı terör örgütü olarak tanınan İran Devrim Muhafızları Ordusu Kudüs Gücü'nün Komutanı Kasım Süleymani'yi öldürerek (bölgedeki) ABD personelini korumak için kararlı ve savunma amaçlı bir adım atmıştır" denildi.

İRAN YAS İLAN ETTİ, 'İNTİKAM ALINACAK' DEDİ

ABD'nin saldırısı sonrası İran'dan "intikam alınacak" açıklaması gelirken, Süleymani'nin ölümü nedeniyle 3 günlük yas ilan edildi.

İran Dışişleri Bakanı Cevad Zarif, Kudüs Gücü Komuntanı Kasım Süleymani'nin öldürülmesinin ardından yaptığı açıklamada 'ABD, haydutluğunun ve maceracılığının bütün sonuçlarından sorumludur' dedi. 

TRUMP'A TEPKİLER DE VAR
ABD'nin İran Devrim Muhafızları Kudüs Gücü Komutanı Kasım Süleymani'yi öldürmesi sonrası Demokrat Partili bazı isimler Trump'a tepki gösterdi. Trump'ın saldırı öncesi hiçbir bilgi vermediğini belirten senatörler, bunun yeni bir savaş felaketine yol açabileceğini söyledi.

POMPEO'DAN 'DANS' PAYLAŞIMI

ABD Dışişleri Bakanı Mike Pompeo, Kasım Süleymani’nin öldürülmesinin ardından “Iraklılar özgürlükleri için dans ediyor. General Süleymani’nin artık yaşamıyor olmasından dolayı müteşekkirler” mesajıyla Irak'ta çekildiği iddiasıyla bir görüntü paylaştı.

TRUMP'TAN BAYRAK PAYLAŞIMI

ABD Başkanı Donald Trump, Kasım Süleymani'nin öldürülmesinin ardından sosyal medyadan ABD bayrağı görseli paylaştı.

ÇİN'DEN ABD'YE GERİLİMİ TIRMANDIRMAKTAN KAÇINMA ÇAĞRISI

Çin Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Gıng Şueng bugünkü basın toplantısında yaptığı açıklamada "Çin her zaman uluslararası ilişkilerde güç kullanmanın karşısında olmuştur. İlgili tarafları, özellikle ABD'yi gerilimi daha da tırmandırmaktan kaçınmaya çağırırız" dedi.

Çin Dışişleri Sözcüsü Irak'ın egemenlik, bağımsızlık ve toprak bütünlüğüne saygı duyulması gerektiğini belirttiği açıklamasında, Pekin'in tüm taraflara BM Sözleşmesinin ilkelerine ve "uluslararası ilişkilerin temel kurallarına" bağlı kalma çağrısında bulunduğunu belirtti.

FİLİSTİN HALK KURTULUŞ CEPHESİ: ABD CEHENNEMİN KAPILARINI AÇTI

Filistin Halk Kurtuluş Cephesi (FHKC) genel sekreter yardımcısıysa saldırının ardından yaptığı açıklamada şöyle dedi:

"ABD bu suikast ile cehennem kapılarını açtı. ABD'ye yanıt, tüm direniş güçlerini ilgilendirir. Kasım Süleymani 2006'da İsrail'e karşı savaşta Hizbullah'ın yanındaydı. Filistinlilerin ve Gazze'nin yanında oldu."

FHCK'den gelen resmi açıklamadaysa da "Tümgeneral Kasım Süleymani'nin Filistin halkının haklarını desteklemekte önemli rolü oldu. Siyonist düşmana karşı mücadeledeki ve direniş güçlerini desteklemekteki rolünü unutmayacağız." denildi.

HAMAS'TAN KINAMA

Hamas yaptığı açıklamada "ABD'nin hava saldırısında öldürülen Süleymani'nin ve diğer İranlı komutanların ölümünün yasını tutuyoruz. Hamas aynı zamanda kardeş Irak halkına başsağlığı dileklerini iletiyor" dedi.

SURİYE: EN SERT ŞEKİLDE KINIYORUZ

Suriye devlet haber ajansı SANA'da yer alan habere göre, Suriye Dışişleri ve Gurbetçiler Bakanlığı'ndaki resmi kaynak, Süleymani ve el Mühendis’in ölümünün en sert şekilde kınandığını belirterek  bölgede durumlara yönelik tehlikeli bir tırmandırma teşkil ettiğini söyledi.

Kaynak, "Bu hain saldırganlık, suçlu çetelerin yöntemleri düzeyine erişmekte olup, bölgeyi hegemonyaları altına almak ve gaspçı Siyonist varlığın bölgede hakimiyetini sürmesi hedefiyle, bölge ülkelerinde gerginlikler ve çatışmalar yaratmaya varan politikaları bağlamında ABD’nin kardeş Irak’ın tanık olduğu istikrarsızlık konusundaki sorumluluğunu yeniden teyit ediyor” dedi.

NASRALLAH: İNTİKAM DÜNYA ÇAĞINDA DİRENİŞÇİLERİN SORUMLULUĞU

Lübnan Hizbullahı Lideri Hasan Nasrallah, ABD’nin İran Kudüs Gücü Komutanı Kasım Süleymani’ye yönelik suikasti üzerine “General Kasım Süleymanı şehit edenlerden intikam almak dünya çapında direnişçilerin ve mücahidlerin sorumluluğudur” dedi. Nasrallah, ABD'nin “büyük suç” işlediğini ve hedeflerine ulaşamayacağını söyledi.

RUSYA: MİLYONLARCA İNSANI ETKİLEYECEK

Rusya Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Mariya Zaharova, Facebook hesabından yaptığı açıklamada ABD'nin Bağdat'ta yaptığı saldırının bölgedeki gerginliğin tırmanmasına yol açacağını ve bunun milyonlarca insanı etkileyeceğini söyledi. Zaharova ABD'nin Bağdat'taki büyükelçiliğine saldırıyla ilgili Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi'ne başvurmadığını hatırlatarak "Yani dünyanın tepkisi onu ilgilendirmiyordu” dedi. Zaharova ABD'nin isteğinin bölgedeki durumun değişmesi olduğunu söyledi. Irak'ın açıklamasının kilit önem taşıdığını belirten Zaharova, Irak Başbakanı Abdülmehdi'nin ABD'nin hava saldırısını bir saldırganlık eylemi olarak gördüğünü açıkladığını dile getirdi.

ALMANYA'DAN İTİDAL ÇAĞRISI

Almanya Irak'taki tansiyonun düşürülmesi ve itidal çağrısında bulundu.

FRANSA'DAN VATANDAŞLARINA IRAK'A SEYAHAT UYARISI

Fransa vatandaşlarını Irak'a seyahat etmeme çağrısında bulundu. Fransa Avrupa Bakanı Amelie de Montchalin RTL radyosuna verdiği demeçte ABD'nin Kasım Süleymani'ye suikast düzenlemesinin "dünyayı daha tehlikeli bir yer haline getirdiğini" söyledi. Fransız bakan "Bizim rolümüz taraf tutmak değil, ama herkesle görüşüp konuşmak" dedi.

İNGİLTERE DIŞİŞLERİ: DAHA FAZLA ÇATIŞMA ÇIKARLARIMIZA UYGUN DEĞİL

İngiltere Dışişleri Bakanı Dominic Raab, yaptığı yazılı açıklamada Kasım Süleymani'nin yönetimindeki Kudüs Güçlerini "her zaman bir tehdit olarak gördüklerini" söyledi. Raab "Onun ölümünün ardından tüm tarafları gerilimi düşürmeye çağırıyoruz. Daha fazla çatışma çıkarlarımızın hiçbirine uygun değil" dedi.

NETANYAHU EKSİK KALMADI: ABD KENDİSİNİ VE BARIŞI SAVUNUYOR

Saldırı sırasında Atina'da bulunan Binyamin Netanyahu, saldırı haberinin ardından programını iptal edip apar topar İsrail'e geri döndü. İsrail'de uçaktan iner inmez konuşan Netanyahu, "Tıpkı İsrail'in kendini savunma hakkına sahip olması gibi ABD'nin de aynı hakka sahip olduğunu" söyledi.
İsrail Başbakan'ı, "Kasım Süleymani, Amerikan vatandaşlarının ve diğer birçok masum insanın ölümünden sorumlu. Daha fazla saldırı planlıyordu." dedi ve şöyle devam etti:

"Başkan Trump, hızlı, güçlü ve kararlı bir şekilde hareket etmenin tüm tebriğini hak ediyor. İsrail, barış, güvenlik ve kendini savunma için verdiği mücadelede ABD ile birlikte duruyor."

IRAK CUMHURBAŞKANI SALİH'TEN BİRLİK ÇAĞRISI

Irak Cumhurbaşkanı Berhem Salih yaptığı yazılı açıklamada “Üzülerek İran Devrim Muhafızları Ordusu'na bağlı Kudüs Gücü Komutanı Kasım Süleymani ve Haşdi Şabi Başkan Yardımcısı Ebu Mehdi Mühendis'in şehit edilme haberini aldık. Her iki komutan IŞİD teröristleri ile mücadelede önemli rol üstlenmişlerdi" dedi. Saldırıyı kınayan Salih "Görevimiz ulusal çıkarlarımızı, Irak'ın egemenliği ve güvenliğini korumak için birlik olmaktır" dedi. Salih taraflara itidal çağrısında bulundu.

LÜBNAN DIŞİŞLERİ'NDEN KINAMA

Lübnan Dışişleri Bakanlığı da bir açıklama yaparak General Kasım Süleymani'nin ve Ebu Mehdi el-Mühendis'in katledilmesini kınadı. Bakanlık, ABD'nin işlediği bu suçla Irak'ın egemenliğini ihlal ettiğini ve İran'a karşı tehlikeli bir biçimde gerilimi tırmandırdığını kaydetti.

TÜRKİYE DIŞİŞLERİ: DERİN ENDİŞE DUYUYORUZ

Dışişleri Bakanlığı yaptığı açıklamada "Bölgede tırmanan ABD-İran gerginliğinden derin endişe duyuyoruz" dedi. Açıklamada "ABD hava operasyonunun bölgedeki güvensizlik ve istikrarsızlığı artıracağı aşikardır" ifadesine yer verildi. Bakanlık "Irak'ın çatışma alanı haline getirilmesinin barış ve istikrara zarar vereceği uyarısını kuvvetle tekrar vurguluyoruz" açıklaması yaptı.

MACRON'DAN İRAN'A 'PROVOKASYONDAN KAÇINMA' ÇAĞRISI

Fransa Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron yaptığı açıklamada İran'ı "provokasyondan kaçınmaya" çağırdı. Macron ayrıca Irak'taki durumla ilgili Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin ile görüştüğünü söyledi. 

BM: DÜNYA KÖRFEZ'DE BİR SAVAŞI DAHA KALDIRAMAZ

Birleşmiş Milletler Genel Sekreterliği Sözcü Yardımcısı Farhan Haq, Genel Sekreter Antonio Guterres'in Kasım Süleymani suikastının ardından ABD ve İran'a itidal çağrısında bulunduğunu açıkladı.

Haq "BM Genel Sekreteri, son gelişmeden derin kaygı duyuyor. Liderlerin azami itidal göstermesi gereken vakit geldi. Dünya, Körfez'de bir savaş daha yaşanmasını kaldıramaz. Bu yüzden buna müsaade etmeyecek" dedi.

BEŞAR ESAD: SURİYE HALKININ BİLİNCİNDE ÖLÜMSÜZ

Suriye Devlet Başkanı Beşar Esad "Şehit Süleymani'nin anısı Suriye halkının bilincinde ölümsüz olarak kalacak" dedi.