Kamu yönetimini bitirecek plan: Devlet memuru yerine 3 yıllık sözleşmeli personel!

Kamu yönetimini ve devlet memurluğunu sona erdirecek planın ana hatları belli olmaya başladı. Hükümetin hazırladığı taşeron düzenlemesine göre, kritik görevler dışında yeni devlet memuru alınmayacak. Kamunun ihtiyaç duyduğu personel, 3 yıl geçici sözleşmeli statüsüyle alınacak. Böylece kamuda çalışanların iş güvencesi ortadan kalkmış olacak.

AKP hükümetinin kamu yönetimini ve devlet memurluğunu bitirecek yeni planının ana hatları belirgenleşmeye başladı. Taşeron işçiler için hükümetin getireceği "özel sözleşmeli personel" sistemiyle, kritik görevler dışında bundan böyle devlete yeni memur alımına da son verileceği netleşti. Kamunun ihtiyaç duyduğu personel, memur kadrosu yerine 3 yıl geçici sözleşmeli statüsüyle alınacak

Sözcü'den Erdoğan Süzer'in haberine göre, AKP Ekonomi İşleri Başkanlığı’nın hazırladığı taslağa göre, halen kamuda asli işi yapanlar da dahil olmak üzere tüm taşeron işçiler sınavla 3 yıl süreli özel sözleşmeli personel statüsüne alınacak. Bu işçiler çalışırken, devletin ihtiyaç duyacağı ilave personel için sınav açılmayacak, bunun yerine özel sözleşmeli personel kadrolarına atamalar yapılacak.

Taslakta, halen taşerona bağlı olarak kamu kurumlarında çalışan 720 bin işçinin 10 aylık bir sürenin sonunda özel sözleşmeli personel statü sistemine geçebileceği belirtildi. Taslakta, ileride bu kapsama giren personel sayısında artış ihtiyacı olduğunda ihale yoluyla hizmet alımı yapılmayacağı, personel ihtiyacının özel sözleşmeli personel pozisyonundan karşılanacağı belirtilirken, “Çalışmak isteyen kişiler de bu düzenlemeden sonra doğrudan doğruya kamu idarelerine müracaat ederek bu sözleşmeli statüde çalışabilecekler” ifadesine yer verildi.

3'ER YILLIK SÖZLEŞMELERLE GÜVENCESİZLİK DAYATILACAK

Böylece, sadece mevcut taşeron işçilerin sorununa çare olmak üzere çıkarılması beklenen yeni sistemin, kamuda kalıcı hale geleceği ve memur alımının yerine geçeceği de resmen ilan edilmiş oldu.

Yasalaşması planlanan düzenlemeye göre, örneğin sağlık okullarını bitirdikten sonra kamu hastanelerinde hemşire ya da sağlık memuru olmak isteyen işsizler artık KPSS sınavına girip memur olamayacak. Bunun yerine işsizler, çalışmak istediği ya da eleman açığı olan hastaneye bizzat gidip başvuru yapacak. Hastanenin yazılı ve sözlü sınavını kazananlar, özel sözleşmeli statüyle 3 yıllık geçici süre için işe alınacak. 3 yılın sonunda performansı olumlu bulunan hemşire ya da diğer sağlık personelinin sözleşmesi 3 yıl daha uzatılacak. Performansı ya da siyasi düşünceleri beğenilmeyen personelin sözleşmesi yenilenmeyecek. Yeni sistemle örneğin hemşirelerin memur olma hayali tümden bitecek.