IŞİD ‘Rakka’dan gelen Kürtler’ olarak Kobanê’ye girdi!

IŞİD'in dün "Rakka'dan gelen Kürtler" olarak araç konvoyuyla Kobanê'ye girdiği, bombalı araçların Halep Yolu'ndan geldiği aktarıldı. IŞİD'in Türkiye sınırından da sızdığı, dün gece askerlerin Kobanê'ye giden araçları farklı güzergaha yönlendirdiği ortaya çıktı.

Selin Asker

IŞİD'in Kobanê'ye bugünkü saldırısına nasıl hazırlandığıyla ilgili kimi detaylar ortaya çıkıyor. Bombalı araçların Türkiye’den gelebileceği ihtimali üzerinde durulsa da yerel kaynaklar, araçların Halep yolundan geldiğini bildiriyor.

Kobanê’de bulunan kaynakların aktarımına göre, dün 8 araçla Kobanê’ye gelen 150 kişinin Halep yolu üzerinde bulunan mezarlıkta YPG’lilerce yolları kesildi. Araçları YPG bayrakları ve flamalarıyla donatılmış sivil görünümlü şahıslar, Rakka’dan gelen Kürtler olduklarını bildirdi. Kontrol noktasında, IŞİD’in “Kürtler Rakka’dan 72 saat içinde ayrılsın” kararı hatırlatıldı.

KÖYDE KİMSE SAĞ KALMADI

Bunun üzerine “Rakka’dan gelen Kürtler” görünümlü IŞİD’cilerin kente girişine izin verildi. Bir kısmı ise sabah yapılacak katliam için yol üzerinde bulunan Berxa Botan’da bırakıldı. Kent merkezine 25-30 kilometre uzaklıkta olan köye gelen “Rakka’da gelen Kürt” görünümlü IŞİD’çiler, sabah saatlerinde operasyonun başlamasıyla köyü kana buladı. YPG gücünün az, kadın ve çocukların ağırlıklı oluşuyla “zayıf” bulunan bir köy olması nedeniyle tercih edilen köyde neredeyse sağ kimse kalmadı. Şu ana kadar köyden kent merkezindeki hastaneye 30’dan fazla ölü kadın ve çocuk getirildi.

HALEP YOLU'NDAN GELDİLER

IŞİD’çilerin bombalı araçlarla geldiği yol ise şöyle tarif edilebilir: Halep'ten Menbic'e, oradan da Rakka'ya uzanan ana yol, Sarrin'in kuzeyinde, Kobanê-Halep yoluna bağlanıyor. IŞİD'lilerin, Kobanê'nin güneyine ve Berxa Botan'a bu yol üzerinden geçmiş olması gerekiyor.

Menbic ve Rakka, IŞİD'in kontrolünde. Bazı kaynaklar, son birkaç günde, Cerablus'tan çok sayıda konvoyun güneye, yani Menbic tarafına doğru indiğini ileri sürüyorlardı.

EVLERE GİRİP SİVİLLERİ VURDULAR

Operasyonun en büyük ayağı, kent merkezinin içindeki Mürşitpınar Sınır Kapısı oldu. Sınır kapısında bombalı araçlar patlatılmadan IŞİD’çiler çatışmaya başladı. Sabaha karşı çıkan çatışmalarda birçok IŞİD’çi öldürüldü. Ancak en büyük sivil kayıplar ise bombalı araçların patlatılmasıyla yaşandı. Çatışmadan birkaç saat sonra sınır kapısında 6, kent merkezinde 2 bombalı araç patlatıldı. Bu patlamaların ardından sivil kayıplar 100’ün üzerine çıktı. Kayıpların fazla olma nedeni ise iki nedenle açıklandı.  

Birincisi, IŞİD’çilerin Mürşitpınar’da yaptıkları bombalı saldırının ardından çıkan çatışmada yakınlardaki evlere kaçması. Birçok sivil evlerine giren IŞİD’çilerden kaçmak isterken öldürüldü. İkincisi, bugün sivillerin Kobanê’den Türkiye’ye geçiş günü olması nedeniyle sabah erken saatlerde halkın sınır kapısına gelmiş olması. 

‘CERABLUS’ YALANLANDI

Yerel kaynaklar, Şanlıurfa Valiliği’nin “Cerablus yolundan geldiler” yönündeki açıklamalarını ve IŞİD’çilerin YPG noktalarını “Burkan El Fırat’tanız” şeklinde atlattığı yönündeki yorumlara ise ihtimal vermiyor.

SINIR KAPISINDA KİMSE YOKTU

Dikkat çeken bir diğer gelişmeyse, saldırının yapıldığı saatlerde Türkiye tarafındaki güvenlik görevlilerinin nöbette bulunmaması. soL’un ulaştığı bir kaynak, sınır kapısında bekleyen polislerin her gün öğle saatlerine doğru geldiğini, gece saatlerinde sınır kapısını koruyan hiçbir görevlinin kapıda olmadığını aktardı. Gece saatlerinde sınırın “güvenliğini” tek sağlayanlar Mürşitpınar’a giden askeri noktalar.

ARAÇLARA FARKLI GÜZERGAH

Ancak dün gece geç saatlerde Kobanê’ye gidenler, askeri noktaların bulunduğu normal güzergah yerine köylerin bulunduğu güzergahlara yönlendirildiklerini, kontrol noktaları olmadan sınıra vardıklarını aktardı. Bu detay, bombalı araçlar Türkiye’den getirilmemiş olsa bile operasyon yapacak olan IŞİD’çilerin gece asker kontrolünde Kobanê’ye geçiş yaptığını, bu nedenle Kobanê’ye giden sivil araçların farklı güzergaha yönlendirildiği görüşünü güçlendirmekte.

ÇATIŞMALAR SÜRÜYOR

Kentte çatışmalar şu an yalnızca IŞİD’çilerin saklandığı okulda sürüyor. İçeride 5-6 IŞİD’çi olduğu ancak ağır silahlarla saldırdığı beyan ediliyor. Halka evlerden çıkılmaması yönünde çağrı yapılıyor. IŞİD’çilerin bir kısmının Türkiye tarafına kaçtığı, kaçan bir kısım IŞİD’çinin de Kobanê’nin güneyinde dikkat dağıtmak için ateş yaktığı ulaşılan bilgiler arasında.