AKP kendi El Ezher’ini kuruyor

İstanbul’da İslam, Bilim ve Teknoloji Üniversitesi kurulmasını öngören kanun bugün Resmi Gazete’de yayımlanarak yürürlüğe girdi. Kanun TÜRGEV tarafından İstanbul’da İbni Haldun Üniversitesi adıyla bir üniversite daha kurulmasını öngörüyor.

Haber Merkezi

Bugün Resmi Gazete’de yayımlanarak yürürlüğe giren “Yükseköğretim Kurumları Teşkilatı Kanununda Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun”, İstanbul’da “Türkiye Uluslararası İslam, Bilim ve Teknoloji Üniversitesi” adıyla bir üniversite kurulmasını öngörüyor.

Kanunda üniversitenin Sosyal ve Beşeri Bilimler Fakültesi, Hukuk Fakültesi gibi sosyal bilim dalları ve Mühendislik ve Mimarlık Fakültesi, Tıp Fakültesi, Bilgisayar ve Bilişim Fakültesi gibi fen bilimleri dallarının yanı sıra İslami İlimler Fakültesi’nin de olacağı belirtildi.

DİYANET DE DANIŞMA KURULU’NDA

Kanunda üniversite yönetiminde, üniversitenin stratejik faaliyet alanları ve stratejik planına ilişkin görüş vermek üzere Milli Eğitim Bakanlığı, Dışişleri Bakanlığı, YÖK, Yurtdışı Türkler ve Akraba Topluluklar Başkanlığı, Türk İşbirliği ve Koordinasyon Ajans Bakanlığı, Avrupa Birliği Eğitim ve Gençlik Programları Merkezi Başkanlığı  Yüksek Öğrenim Kredi ve Yurtlar Kurumu Genel Müdürlüğü’nün yanı sıra Diyanet İşleri Başkanlığı’ndan da üst yöneticilerin bulunacağı belirtildi.

MALİYE BAKANLIĞI 10 MİLYON TL VERECEK

Amacı kurulacak üniversiteyi desteklemek olan Türkiye Uluslararası İslam, Bilim ve Teknoloji Üniversitesi Güçlendirme Vakfı adıyla bir vakfın da kurulacağını belirten kanun, Vakfın kurucularını “Maliye Bakanı, Dışişleri Bakanı ve Millî Eğitim Bakanı ile orta, lise ve yükseköğretim öğrencilerini burs ve yurt temini ile desteklemek üzere kurulan kamu yararına faaliyet gösteren dernekler ile vergi muafiyeti tanınan vakıflardan Bakanlar Kurulu tarafından belirlenen beş dernek veya vakfın” oluşturacağını kaydetti.

Kanunda “Vakfın talebi üzerine Maliye Bakanlığı tarafından Hazinenin özel mülkiyetinde veya Devletin  hüküm  ve tasarrufu  altındaki  taşınmazlar  üzerinde, gelir getirici kullanımlar dâhil kuruluş amaçlarını desteklemek üzere Vakıf lehine 49 yıla kadar bağımsız ve sürekli nitelikli bedelsiz irtifak hakkı tesis edilebilir veya kullanım izni verilebilir” denildi.

Ayrıca Maliye Bakanlığı bütçesinin yedek ödenek tertibinden 10 milyon TL’nin, vakfın kuruluş işlemlerinde kullanılmak üzere vakıflar Genel Müdürlüğü’ne aktarılacağı belirtildi.

İLKOKUL, ORTAOKUL VE LİSE DE AÇABİLECEK

Kanun, kurulacak vakfın ilk, orta ve lise düzeyinde de özel eğitim okulları açabileceğini belirtti. Kanunda, “Söz konusu okulların açılması, eğitim faaliyetlerinin yürütülmesi, denetimi ve diğer hususlar Millî Eğitim Bakanlığı ile Türkiye Uluslararası İslam, Bilim ve Teknoloji Üniversitesini Güçlendirme Vakfı tarafından müştereken belirlenir” denildi.

TÜRGEV DE ÜNİVERSİTE KURUYOR

İsmi kamuoyunda 17-25 Aralık yolsuzluk soruşturmalarıyla duyulan TÜRGEV de İstanbul’da İbni Haldun Üniversitesi adıyla bir üniversite kuracak. Aynı kanunla hükme bağlanan İbni Haldun Üniversitesi’nin yanı sıra 21. Yüzyıl Anadolu Vakfı tarafından da İstinye Üniversitesi adıyla bir üniversite kurulacak.