100 Günlük 'Oldu Bitti' Programı: Madenler özelleşecek, Akdeniz'de sondaj yapılacak

Hükümetin '100 Günlük İcraat Programı' kapsamında, Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı'nın gerçekleştireceği hedefler arasında, Akdeniz'de tartışma konusu olan son sondaja başlanması, kıymetli maden sahalarının ihale edilmesi, yurtdışı maden arama ve işletme faaliyetlerinin hızlandırılması, Eskişehir'e termik santral yapılması yer alıyor.

Haber Merkezi

Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın açıkladığı "100 Günlük İcraat Programı" kapsamında, Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı'nın gerçekleştireceği hedefler arasında, Akdeniz'de sondaja başlanması, kıymetli maden sahalarının ihale edilmesi, yurtdışı maden arama ve işletme faaliyetlerinin hızlandırılması, Danıştay kararına aykırı olarak Eskişehir'e termik santral yapılması yer alıyor.

Her biri uluslararası tartışmaların, bölgesel gerilimlerin, büyük yatırımların konusu olan enerji ve doğal kaynaklar alanındaki hedefleri, bir "oldu bitti"yle hükümet programı olarak ilan etmek mümkün olsa da, gerçekleştirmenin olanaksız olduğu düşünülüyor.

AKDENİZ'DE SONDAJ YAPILACAK

Hükümetin 100 gün içerisinde gerçekleştirmeyi planladığı "icraatlar"in en çarpıcılarından biri, "Akdeniz'de 1 derin deniz ve 1 sığ deniz sondajına başlanması" oldu.
Kıbrıs açıklarındaki doğalgaz rezervlerinin çıkarılması konusunda, zaman zaman İsrail, Yunanistan, İtalya ve ABD'nin de parçası olduğu gerilimler yaşandığı biliniyor. 

Daha önce Türkiye'nin sismik arama gemisi Barbaros, Kıbrıs Cumhuriyeti'nin munhasır alanını ihlal etmiş, yapılan uyarıya mehter marşıyla yanıt vermişti. 

Hükümet programında yer alan bir diğer maddede, "Denizlerde hidrokarbon aranması kapsamında ikinci derin deniz sondaj gemisi alımı için sözleşme imzalanması" denmesi de Akdeniz'de 100 gün içerisinde, Türkiye'nin dahil olduğu ciddi bir çatışma yaşanabileceği endişesini güçlendiriyor. 

Türkiye'nin Akdeniz'de tam olarak nerede ve nasıl sondaj yapacağının bilgisi ise programda yer almıyor.

DANIŞTAY KARARINA RAĞMEN ESKİŞEHİR'E TERMİK SANTRAL

Eskişehir'in toprak verimliliği en yüksek bölgelerinden biri olan Alpu Ovası'na yapılması planlanan termik santral için Danıştay ret kararı vermişti. Hükümetin icraat programının açıklanmasıyla birlikte, Eskişehir halkının elde ettiği bu kazanım da gasp edilmiş oldu.

Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan'ın açıkladığı programa göre, "Yerli kömür kaynaklarımızın ekonomiye kazandırılması kapsamında", 100 gün içerisinde, "Eskişehir Alpu’da yaklaşık 1.000 MW kurulu gücünde termik santral kurulması için ihaleye çıkılacak."

DOĞALGAZ TİCARET PLATFORMU UYGULAMAYA GEÇECEK

Hükümet programında açıklanan ve bir süredir üzerinde çalışılan hedeflerden biri de doğalgaz piyasasının özelleştirilmesiyle ilgili.

Buna göre, Türkiye'nin bir "doğalgaz ticaret merkezi olması hedefi kapsamında", doğalgaz piyasasında BOTAŞ'ın payı azalacak, özel şirketlerin payı ise büyüyecek. Yüz gün içerisinde, "EPİAŞ bünyesinde testleri yapılan doğalgaz ticaret platformunun sanal uygulamasının sonlandırılarak gerçek uygulamaya geçilmesi" sağlanacak. Doğalgazda fiyat artışlarının maliyetlere yansıması BOTAŞ'ın zaman zaman uyguladığı sübvansiyonlarla engelleme, enflasyonu baskılama, genel fiyat düzeyinin kontrol etme gibi kamu "fiyat kontrolü" mekanizması da bu şekilde tarihe karışmış olacak. 

100 günlük programda Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı'nın sorumlu olduğu hedeflerin tamamı şunlar:

  • 1- Doğal gaz erişim imkânı sunulan vatandaş sayısının 63 milyondan 66 milyona yükseltilmesi
     
  • 2- Akdeniz’de 1 derin deniz ve 1 sığ deniz sondajına başlanması
     
  • 3- Ülkemizin yer altı kaynakları potansiyelinin tespit edilerek ekonomiye kazandırılması
     
  • 4- Yenilenebilir enerji kaynaklı elektrik üretim kurulu gücünün artırılması
     
  • 5- Madenlerimizin ülke sınırlarımız içinde işlenecek şekilde tesis kurulması kaydıyla kıymetli maden sahalarının ihale edilmesi
     
  • 6- Üretim yapılmayan kömür sahalarının özel sektör tarafından işletilmesinin sağlanması
     
  • 7- Denizlerde hidrokarbon aranması kapsamında; ikinci derin deniz sondaj gemisi alımı için sözleşme imzalanması
     
  • 8- Ülkemizin elektrik enerjisi alanındaki ilk milli "Yüksek Gerilim Yüksek Güç Test Laboratuvarı"nın kurulması için sözleşme yapılması
     
  • 9- Sürdürülebilir bir doğal gaz arz güvenliğinin sağlanması
     
  • 10- Madencilik işlemlerinin elektronik ortamda hızlı ve etkin şekilde yürütülmesi için e-Maden uygulaması tamamlanma oranının %90’a çıkarılması
     
  • 11- Borlu Temizlik Ürünü Tesisinin üretim kapasitesinin yıllık 30.000 ton’a çıkarılması
     
  • 12- Yerli kömür kaynaklarımızın ekonomiye kazandırılması kapsamında; Eskişehir Alpu’da yaklaşık 1.000 MW kurulu gücünde termik santral kurulması için ihaleye çıkılması
     
  • 13- Yurt dışı maden arama ve işletme faaliyetlerinin hızlandırılması
     
  • 14- Ülkemizin kaya gazı ve kömür kaynaklı metan gazı üretim potansiyelinin belirlenmesi
     
  • 15- Ülkemizin doğal gaz ticaret merkezi olması hedefi kapsamında; EPİAŞ bünyesinde testleri yapılan doğal gaz ticaret platformunun sanal uygulamasının sonlandırılarak gerçek uygulamaya geçilmesi 
     
  • 16- Geçiş sürecinin temel aşamalarının 100 gün içinde tamamlanması
     
  • 17- 2019–2023 dönemine ilişkin Stratejik Plan çalışmalarının Kasım ayı sonunda tamamlanacak şekilde başlatılması