Zorunlu din dersi zorbalığına karşı Aydınlanma Hareketi'nden dava çağrısı

Gericiliğe Karşı Aydınlanma Hareketi, zorunlu din dersi zorbalığına ve devlet eliyle çocuklara inanç dayatılmasına karşı, bilimsel temelli bir eğitim isteyen tüm velileri dava açmaya çağırdı. "Üşenmeyelim, sakınmayalım ve çocuklarımız için dava açalım" diyen Aydınlanma Hareketi, dava açmak isteyenler için de kolaylaştırıcı bir rehber hazırladı.

Haber Merkezi

Gericiliğe Karşı Aydınlanma Hareketi, zorunlu din dersi zorbalığına ve devlet eliyle çocuklara inanç dayatılmasına karşı, bilimsel temelli bir eğitim isteyen tüm velileri dava açmaya çağırdı.

"Üşenmeyelim, sakınmayalım ve çocuklarımız için dava açalım" diyen Aydınlanma Hareketi, dava açmak isteyenler için de kolaylaştırıcı bir rehber hazırladı. 

Aydınlanma Hareketi Hukuk Komisyonu tarafından hazırlanan belgelere hareketin sitesinden ulaşılabiliyor.

Zorunlu Din Dersi'nden muafiyet talebi için İlçe Milli Eğitim Müdürlüğü'ne dilekçe örneği

Zorunlu Din Dersi'nden muafiyet talebi için İdare Mahkemesi'ne dilekçe örneği

 

"Çocuklarımızın aydınlık yüzlerini soldurmayalım, haklarımızı takipçisi olalım" diyen Aydınlanma Hareketi'nin yayınladığı çağrı metni şöyle: 

Zorunlu   din   dersleri  kaldırılmalı, çocuklarımıza devlet eliyle inanç dayatılmasına son verilmelidir!

Bizler eşit ve bilimsel temelli bir eğitim sistemine inanıyoruz.

12 Eylül askeri darbesinden bu yana süregelen din dersinin zorunlu kılınması uygulaması, bugün AKP tarafından 4+4+4 eğitim sistemi ile gelen yeni düzenlemelerle ilköğretim çağına kadar indirilmiştir.

Çocuklarımız, gençlerimiz düşüncelerini özgürce ve bilimsel yöntemlerle belirleme haklarına sahiptir. Bu nedenle, zorunlu din eğitimi ile İslamın bir mezhebinin çocuklarımıza dayatılması bu haklarının gaspı anlamına gelmektedir.

Tarikatların, cemaatlerin, her türden gerici vakıf ve teşkilatların asli unsur haline getirildiği eğitim sistemi, bir yandan çocuklarımızın akıllarını esir almakta, onları bilimsel ve özgür düşünce yönteminden uzaklaştırmakta, bir yandan da ülkemizin geleceğini karartmaktadır.

AKP döneminde başta eğitim sistemi olmak üzere, tüm kurum ve kamusal hizmetler dinsel kural ve referanslarla dönüştürülmeye çalışılmakta, toplumsal yaşam bu kurallarla tabi kılınmaktadır. 

Çocuklarımız özgür bir yaşamı hak etmektedir.

Üşenmeyelim, sakınmayalım ve çocuklarımız için dava açalım.

İlköğretim yaşında olan çocuklarımızın velilerini daha özgür, eşit ve bilimsel temelli eğitim için dava açma hakkını kullanmaya davet ediyoruz.

Bu zorbalığa mahkûm değiliz ve olmayacağız.

Çocuklarımızın aydınlık yüzlerini soldurmayalım, haklarımızın takipçisi olalım. 

ZORUNLU DİN DERSİNDEN MUAFİYET KAZANMAK İÇİN YAPILMASI GEREKENLER

Gericiliğe Karşı Aydınlanma Hareketi Hukuk Komisyonu, çocuklarını zorunlu din dersi dayatmasından kurtarmak isteyen veliler için de yol gösterici ve kolaylaştırıcı bir kılavuz hazırladı. 

Dava açmak isteyen velilerin adım adım hangi yolu takip edeceklerini anlatan kılavuz şöyle: 

Değerli Dostlarımız;

Laikliğe, temel özgürlüklere aykırı olan, bilime ve çocuk psikolojisi ile ilgili ulaşılmış bilimsel sonuçlara rağmen hayata geçirilen zorunlu din dersleri hepimizin geleceğini tehdit ediyor. Yapabileceğimiz şeyler var, ilki kendi çocuğumuz için “ders muafiyeti” kazanmak.

Bu konuda herkese yardımcı olacağını düşündüğümüz bir yol ve hareket planını paylaşmak istiyoruz.

1- İl/İlçe Milli Eğitim Müdürlükleri ile öğrencinin okuduğu okula verilecek bir dilekçe ile öğrencinin din dersinden muaf olması yönünde talepte bulunulmalıdır.
Hukukçular tarafından hazırlanmış örnek dilekçeye bu yönlendirme metninin ekinde ulaşabilirsiniz.

Bu dilekçe dört nüsha düzenlenmeli; bir nüsha kuruma (Milli Eğitim Müdürlüğü), bir nüsha okula verilmelidir. Sizde kalacak olan diğer iki nüshaya okula ve kuruma verildiği tarih şerh düşürülmelidir.

Yani, dilekçenin alındığı tarih, sizde kalacak bir nüshaya okul yönetimi tarafından, diğerine de kurum tarafından işlenmeli, mühür ve imza altına alınmalıdır. Alınma tarihlerinin şerh düşürüldüğü bu nüshalar sizde kalmalı ve saklanmalıdır.

2- Bu talebe, ilgili kurumca olumsuz cevap verilmesi durumunda, bu cevap dilekçesinin kurum ya da okul tarafından tebliğinden itibaren 60 gün içerisinde bulunulan yer İdare Mahkemesi’ne ekte örneği olan dava dilekçesi ile müracaat edilir.

Hiç cevap verilmediği durumda, yani dilekçenize başvuruyu yaptığınız tarihten itibaren geçen 60 günün sonunda olumlu ya da olumsuz bir resmi yanıt alamadığınız durumda, idare sessiz kalmak suretiyle dilekçenizi reddetmiş demektir, dava açma süreniz başlar ve süre yine 60 gündür.

Mahkeme başvurusunun maliyeti 2016 yılı için (Yürütme Durdurma harcı da dahil) 300,00.TL civarında olabilmektedir. Bu harcın dava açılırken yatırılması gerekmektedir.

3- Dava dilekçesine çocuğun okul belgeleri eklenmelidir. (Sözü geçen okulda okuduğuna dair belgeler.)

4- Dava dilekçesinde mutlaka idarenin cevap verme süresi beklenmeksizin yürütmeyi durdurma (YD) kararı verilmesi talep edilmelidir. (Ekte verdiğimiz örnek dilekçede olduğu gibi.)

5- Yürütmeyi Durdurma kararı çıkması durumunda idare 30 gün içinde bu kararı uygulamak zorundadır. Bu kararın uygulanması da çocuğun okulu/Milli Eğitim Müdürlüğü ile bağlantı kurularak takip edilmelidir.

Sorularınız için http://aydinlanmahareketi.org/iletisim.html adresine yazabilir, hukuki bilgi ve destek alabilirsiniz.