Samsun'da 'Sosyalizm için Bilim ve Sanat Atölyesi' başladı

Samsun Halk Komitesi'nin düzenlediği "Sosyalizm için Bilim ve Sanat Atölyesi" başladı. Geçtiğimiz hafta sonu başlayan atölye, iki hafta sonu daha devam edecek.

Samsun Halk Komitesi geçtiğimiz günlerde, edebiyat, bilim, tarih, dans, sinema, tiyatro üzerine söyleşilerin bulunduğu ''Sosyalizm için Bilim ve Sanat Atölyesi'' programını duyurmuştu. Üç hafta sürecek olan atölyenin, 8 Temmuz ve 9 Temmuz'da gerçekleştirilen ''Türkiye'ye Sosyalizmin Girişi'' ve ''Sınıf Mücadelesinin Dansa Yansıması: Tango Tarihi''/ Tango Pratiği katılımcılardan ilgi gördü. 

Cumartesi günü ''Türkiye'ye Sosyalizmin Girişi'' sunumu için Eğitim-İş Samsun Şubesi'nde bir araya gelindi. Türkiye'de sosyalizmin kaynakları üzerine yapılan söyleşide, 19. yüzyıl sonu ve 20. yüzyıl başında Avrupa'da yükselen işçi sınıfı hareketlerinin Osmanlı aydınlarını nasıl etkilediği üzerine konuşuldu. Sosyalizmin birikiminin henüz zayıf olmasına rağmen Anadolu'da kurtuluş mücadelesini işçi sınıfıyla örgütleme çabalarına değinildi. 

Pazar günü ise katılımcılar Atakum ilçesi sahilinde ''Sınıf Mücadelesinin Dansa Yanması: Tango Tarihi'' atölyesinde buluştular. Sunumda, Arjantin'in sömürge sonrası kalkınma döneminde göçün ve yoksulluğun damga vurduğu işçi sınıfı kesimleri içerisinde tangonun geliştiği fakat Avrupa'da burjuvazi tarafından benimsendikten sonra Arjantin için bir ulusal kimliğe dönüştüğü anlatıldı. Arjantin ve Türkiye arasında karşılaştırma yapılarak Batı'ya kendisini benimsetme yoluyla ulusal kimlik edinme güdüsü ve bunun karşısında kültüre sınıf temelli bir bakış üzerinde duruldu. Sunumdan sonra dinleyicilerin katılımıyla yapılan tango pratiği ilgi gördü.

Sosyalizm için Bilim ve Sanat Atölyesi önümüzdeki hafta sonu devam edecek. Başka kentlerde de düzenlenen Çürüme Edebiyatının Anatomisi etkinlikleri kapsamında Nevzat Evrim Önal'ın sunmuş olduğu ''Edebiyatta Lümpenleşme'' söyleşisi 15 Temmuz Cumartesi günü saat 16.00'da Eğitim-İş Samsun Şubesi'nde dinlenebilecek. Atölye, 16 Temmuz Pazar günü yine 16.00'da Engin Özkan'ın katılacağı ''Sovyet Sosyalizminde Bilim'' söyleşisiyle devam edecek.