ODTÜ'lüler akıl ve bilim düşmanlarını protesto için 'Evrim' yazdı...

Son 30 yılda ülkenin her alanına yayılan, AKP döneminde daha da hızlanan akıl ve bilim düşmanlığını protesto etmek isteyen ODTÜ'lüler, Devrim Stadı'nda toplanarak bedenleriyle "D" harfini kapatıp "Evrim" yazdılar. ODTÜ'lüler ayrıca 29 Mayıs Pazar günü, evrim vitrini kaldırılan MTA Tabiat Tarihi Müzesi'ne çağrıda bulundular.

soL-Ankara

Son 30 yılda ülkenin her alanına yayılan, AKP döneminde daha da hızlanan akıl ve bilim düşmanlığını protesto etmek isteyen ODTÜ'lüler, Devrim Stadı'nda toplanarak bedenleriyle "D" harfini kapatıp "Evrim" yazdılar. 

Yemekhane önünden başlayıp tüm öğrencileri "Devrimde evrim yazmaya" çağıran ODTÜ'lüler, Devrim Stadı'na "Gericilik dışarı bilim içeri", "Bilimsel düşünce engellenemez", "4 milyon yıldır ayaktayız" sloganlarıyla yürüdüler. 

Hava muhalafetine rağmen eylemi gerçekleştiren ODTÜ öğrencileri, herkesi 29 Mayıs Pazar günü, evrim vitrini kaldırılan MTA Tabiat Tarihi Müzesi'ne davet ettiler.  

Devrim Stadı'nda yapılan basın açıklamasında, "Devrim'de evrim yazma eyleminin" amacını açıklayan bir basın açıklaması okundu. 

Açıklamada şöyle denildi: 

"Bugün burada toplanma amacımız yalnızca MTA Müzesi'ndeki insan evriminin anlatıldığı primat evrimi kısmının kaldırılmasını protesto etmek değil, son 30 yılda ülkemizdeki her alanda yayılmış olan bilim ve akıl karşıtı düşüncenin geldiği boyuta dikkat çekmektir.

Çok zaman geçmedi, 2009 yılında yine burada 'D' harfi kapatılıp 'Bilim ve Teknik' dergisindeki evrim sansürüne dikkat çekilmişti ki, bugün burada başka bir sansür nedeniyle bir araya geldik.

Ülkemizde bilimin öncüsü olmasını beklediğimiz kurumlarda, maalesef bilimdışı söylem ve eylemler her geçen gün daha rahatsız edici seviyeye gelmiştir. Bu öylesine yaygınlaşmış ve toplumun tabanına doğru inmiştir ki, artık örnekleri TÜBİTAK'ta lise projelerinde bile gözlenir hale gelmiştir. Hatta sosyal medyada sürekli alay konusu edilmektedir.

Bir ülkenin en yüksek bilim kurumunun bu denli alay konusu haline gelecek uygulamalarda bulunması kabul edilemez. Her geçen gün bilime karşı artan sansür, baskı ve engellemeleri endişeyle takip ediyor ve de bilimin temel taşlarından olan evrimin ideolojik ve dini sebeplerle sansürlenmesine izin vermeyeceğimizi haykırıyoruz.

Bugün bir diğer sansürü MTA Doğa ve Tabiat Tarihi Müzesi'nde yaşıyoruz. Müzde insan evriminin anlatıldığı kısım kaldırılmış olup, yetkililer tarafından tadilatta olduğu iddia edilmiştir. Ancak örneğin Milli Gazete gibi gerici odakların müzedeki evrim vitrinleri nedeniyle burayı hedef haline getirdiğini biliyoruz.

Evrim vitrini iddia edildiği gibi gerçekten tadilatta ise, tadilat içeriğiye ilgili tatmin edici bir açıklama beklediğimizi ve de konunun takibi için bu konudaki uzman ve hocalarımızdan bir danışma kurulu kurulması gerektiğini MTA yönetimine hatırlatıyoruz.

Eylemlerimizi burada bitirmeyeceğimizi, bu konunun ve bilimle ilgili atılan her adımın takipçisi olacağımızı ilan ediyor ve bütün halkımızı pazar günü öğle saatinde yapacağımız Sansürsüz MTA Doğa ve Tabiat Tarihi Müzesi gezisine davet ediyoruz."