Tabiat Tarihi Müzesi'nden Evrim Vitrini kaldırıldı!

Ankara'da Maden Tetkik Arama Genel Müdürlüğü (MTA) Tabiat Tarihi Müzesi'nde sergilenen ve evrim teorisine dayanarak oluşturulan Primat (Evrim) Vitrini boşaltıldı. Konu, bir soru önergesiyle TBMM gündemine getirildi.

Ankara'da MTA Tabiat Tarihi Müzesi’nde, vitrin düzenlemesi yapıldığı iddia edilerek Primat (Evrim) Vitrini boşaltıldı.

Arkeofili.com'dan Erman Ertuğrul'un haberine göre, Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı’na bağlı Maden Tetkik ve Arama Genel Müdürlüğü’nün (MTA) Tabiat Tarihi Müzesi’nde bulunan ve evrim teorisine dayanarak şekillendirilen Primat (evrim) Vitrini, boşaltılarak, “Vitrin düzenlemesi yapılmaktadır” notu asıldı.

1968’de açılan MTA Tabiat Tarihi Müzesi’ndeki insan, hayvan ve bitki yaşamının tarihsel gelişimini gösteren bilgiler ve görsel malzemeler yer alıyor. Müzedeki Primat (Evrim) Vitrini’nde ise milyonlarca yıl boyunca insan türleri ve bu türlerin değişimleri kafatasları ile beraber sergileniyordu.

Türkiye’nin ilk ve tek Tabiat Tarihi Müzesi’ni her yıl çoğunluğu öğrenci olmak üzere 100 binin üzerinde kişi ziyaret ediyor. Müze görevlileri, vitrinin yaklaşık 1 hafta önce boşaltıldığını söyledi. MTA Genel Müdürü Yusuf Ziya Coşar, Primat (Evrim) Vitrini’nin boşaltılma nedenini açıklamadı ve “Görüşme için Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı’ndan izin alınmalı” dedi.

KONU TBMM'YE TAŞINDI

CHP Ankara Milletvekili Levent Gök, Başbakan Ahmet Davutoğlu’nun cevaplaması istemiyle konu hakkında TBMM’ye soru önergesi verdi. MTA Tabiat Tarihi Müzesi’nin, 1968 yılında MTA bünyesinde açıldığını ve Türkiye’nin ilk ve tek tabiat tarihi müzesi olduğunu ifade eden Levent Gök şunları söyledi:

“Müze, dünyadaki benzerleri gibi, oluşumundan itibaren dünyanın ve üzerinde yaşayan canlıların evrimini, topluma anlaşılır basit bir dille açıklamayı amaçlamıştır. Müze, bu amacına ulaşmak için, yine dünyadaki bütün örneklerde olduğu gibi, tüm ideolojik ön yargılardan arınmış bir duruşla ve tamamen evrensel bilimin verileri ışığında doğanın tarihini ziyaretçilerle paylaşmaktadır.”

İŞTE O SORULAR

Konuyla ilgili CHP Ankara Milletvekili Levent Gök’ün, Başbakan Ahmet Davutoğlu tarafından yazılı olarak cevaplandırılması talebiyle TBMM’ye verdiği soru önergesinde, şu sorular yer aldı:

1- MTA Tabiat Tarihi Müzesi’nde Primat Vitrini (Evrim Vitrini) ne için, hangi gerekçeyle kaldırılmıştır?

2- Müzenin en çok gezilen Primat Vitrini'nin kaldırılması talimatını kim vermiştir?