Kadınlar için adalet aranışının bir yüzeyi: Sosyal medya

Sosyal medya gün geçtikçe hayatımızda “adalet arayışı” için bir araç olmaya başladı. Bu aranışın bir parçası olarak kadınlar da, uygunsuz davranmakla suçladıkları erkekleri, sosyal medyada ifşa etmeyi tercih etmeye yönelebiliyorlar.

27 yaşındaki avukat Charlotte Proudman, geçtiğimiz günlerde profesyonel amaçla bir başka avukata gönderdiği LinkedIn isteğine adığı “muhteşem fotoğraf” yorumu üzerine ifşa yolunu seçti. 

57 yaşındaki iş arkadaşı Alexander Carter-Silk, Proudman’ın isteğini kabul ederek şu özel mesajları gönderdi:

“Charlotte, iletişime geçtiğimiz için memnun oldum. Bunun aşırı derecede patavatsızca olacağını biliyorum ama fotoğrafın muhteşem!!!”  

“Şimdiye kadar gördüğüm LinkedIn fotoğrafları içinde ödül alacak bir fotoğraf bu.”

Alexander, mesajının “patavatsızca” olacağını düşünürken haklıydı. LinkedIn profesyonel internet sitesi olarak aynı alanda çalışanların birbirleri ile iletişimlerinden öteye gidemezdi.

ALEXANDER ÇARK ETTİ

Proudman, öfkelendiğini yazdığı yanıtla dile getirdi. Alexander’ın davranışının “kabul edilemez ve kadın düşmanı” olduğunu belirttikten sonra “kendisinin yarı yaşında bir kadına bu tarz cinsiyetçi bir mesaj göndermeden önce iki kez düşünmesi gerektiği” uyarısını yaptı. Ancak bununla da kalmayıp, hikayesini sosyal medyaya taşıdı. Aralarında geçen konuşmanın ekran görütüntüsünü, Alexander’ın ismi ile birlikte Twitter’da #CallOutSexism (CinsiyetçiliğiİfşaEt) hashtagi ile paylaştı. Proudman sosyal medyada destek bulunca çalıştığı hukuk şirketi Alexander’ı özür dilemeye zorladı. Alexander, durumla ilgili bir açıklama yayınlayarak “Yorumum LinkedIn’deki simgenin profesyonel kalitesine yönelikti, maalesef yanlış anlaşıldı.” dedi.

Benzer şekilde, geçtiğimiz yıl ABD'li Laura Ramadei, kendisini taciz eden bir erkeği, kişisel bilgilerini ve bir fotoğrafını da eklediği bir mektupla Facebook’a şikayet etti.  Ramadei, iddiasına göre, cinsel tacize uğramış ve durumu polise ihbar etmek yerine dünyaya duyurmayı tecih etmişti. 

Bir başka örnek ise, 26 yaşındaki Lindsey Swift, evinin yakınlarında yürüyüşe çıkmışken bir kamyon sürücüsü tarafından kiloları sebebiyle eleştirildi. Bu tarz eleştirilerin yanlışlığı hakkında bilgi vermiş olsa da isim vermeyen Swift, durumla ilgili “Muhtemelen iyi bir işi ve ailesi olan normal bir insan, sadece yaptığı şey ahmakçaydı. İsminin ifşa edilmesini hak ettiğini düşünmüyorum, sonuçta laf atan tek erkek o değil. Ama bir yanım gizlice, mektubumu okuyup düşündüklerimi anlayarak böyle birşeyi bir daha yapmaması gerektiği sonucunu çıkarmış olmasını diliyor” dedi.

SOSYAL MEDYA ADALETİ SAĞLAYABİLİR Mİ?

Sosyal medya aracılığı ile ifşa yönteminin suçun cezalandırıldığı, mağdurun korunduğu, böylelikle adalet mekanizmasının işlediği hissini doğurabilir, fakat ne yazık ki bu tablo  gerçekçi değil. Yanı sıra, kadınların maruz kaldığı envai çeşit istismar modelleri ve mevcut adalet sisteminin bu suçlara getirdiği cezasızlık yaklaşımı, kadınları bu yöntemi bir "iç refahı" olarak tercih etmeye yöneltebiliyor.

Öte yandan internet aracılığı ile adaletin sağlanamayacağı gerçeğine, #CinsiyetçiliğiİfşaEt hashtaginde olduğu gibi kimi kampanyalar ile, bireylerin ötesinde, bir kültürü utandırma başarısının eşlik edebileceği de Proudman örneğinde olduğu gibi, görülebiliyor.