İzmir Barosu'nda işçi avukatların zaferi: İşçi Avukatlar Merkezi kuruluyor

İzmir Barosu Genel Kurulu ilk gün çalışmalarını sonlandırdı. Genel Kurul'a işçi avukatlar damgasını vurdu. İzmir Barosu çatısı altında "İşçi Avukatlar Merkezi" kurulması ve etkin bir şekilde faaliyetini sürdürmesi kararı alındı. Yeni yönetim yarın seçilecek.

soL-İzmir

Bugün başlayan ve yarında devam edecek olan İzmir Barosu 2016-2018 Olağan Genel Kurulu, Celal Atik Spor Salonu'nda gerçekleşti. 7 bin 208 avukatın kayıtlı olduğu İzmir Barosu’nun Genel Kuruluna avukatların katılımının düşük olduğu gözlendi. Yasal olarak yüzde 10'luk katılımın sağlanması için yaklaşık dört saat beklenildi. 

Baro yönetimine ise 5 liste aday oldu. Yönetimdeki iki grup, Cumhuriyetçi Avukatlar Grubu ismi ile seçime katılırken, bu grubun adayları mevcut Baro Başkanı Av. Aydın Özcan ve mevcut yönetim kurulu üyesi Av. Mehmet Kozan oldu. Geçen seçimde aday çıkarmayarak, Cumhuriyetçi Avukatlar Grubu'nun listesinden seçime giren Milliyetçi Avukatlar Grubu da mevcut Yönetim Kurulu Üyesi Av. Ergun Sakızlı başkanlığında liste çıkardı. Çağdaş Avukatlar Grubu Av. Cemal Nedret Erdem başkanlığında, Bağımsız Savunma Grubu da Av. Ahmet Dokucu başkanlığında seçimlere katıldı. 

Geçen genel kurulda alınan ancak uygulanmayan İşçi Avukatlar Merkezi'nin kurulması için önerge verildi. İşçi Avukatlar Merkezi lehine konuşma yapılmasına önce izin verilmek istenmedi. Tartışmalar sonucunda Av. Barış Özbay bir konuşma yaptı. Av. Barış Özbay'ın konuşmasının kesilmesinden sonra, lehte konuşmayı Av. İhsancan Akmarul tamamladı. İşçi Avukatlar Merkezi kurulması önergesine dair aleyhte konuşmada ise "İşçi avukat diyemeyiz, bu sınıfsal olur" denildi.

Divan heyeti ile önerge sahipleri arasında uzlaşmaya varıldıktan sonra İşçi Avukatlar Merkezi'nin kurulması konusu oylandı ve kabul edildi.

İşçi Avukatlar Grubu adına da konuşan Av. Esengül Kıran, bir önceki genel kurulda karar alındığı halde kurulmayan İşçi Avukatlar Merkezi'ni hatırlatarak, "Baro başkan ve yönetim kurulu adaylarına sesleniyoruz, işçi avukatların hak mücadelesi bugün avukatlık mesleğinin onurunun bir parçasıdır, kendi içinde sömürü çarkını işleten bir meslek ve meslek örgütünden toplumsal adaletin savunucusu olması beklenemez. Baro yönetimine talip olan tüm meslektaşlarımızı, seçimi kazanmaları ve göreve gelmeleri halinde, ivedilikle işçi avukatların haklarının tanınması için gerekli tüm adımları atmaya ve kazanımların takipçisi olmaya davet ediyoruz" dedi.