HES kuruldu, 23 bin zeytin ağacı kurudu

Antalya'da Düden ve Kurşunlu şelalelerinin kaynakları HES ve tarımsal sulama sebebiyle kesilmişti. Su kaynaklarındaki kesinti sonrası 23 bini zeytin, 25 bine yakın ağaç da kuruma tehdidi altında.

Antalya'nın en önemli su kaynaklarından Döşemealtı ilçesindeki Kırkgöz, bu yıl yağışların az olması, tarımsal sulama, kaçak sondajlar ve HES nedeniyle ciddi su kaybı yaşıyor.

CNN Türk'ün haberine göre, Kırkgöz'deki su miktarının yetersiz kalması nedeniyle yaklaşık 10 gündür dünyaca ünlü Düden Şelalesi'ne de su verilemediği için şelale kurudu. Bölgedeki bir hidroelektrik santraline de su alınan kaynaktan, DSİ Bölge Müdürlüğü'ne ait kanallarla Düden Şelalesi'ne olduğu gibi Vakıf Zeytinliği'ni de içine alan Kepez İlçesi'ndeki tarımsal arazilerin bulunduğu bölgeye verilen su da kesildi.

Antalya'nın akciğeri olarak nitelendirilen ve içinde 23 bini zeytin olmak üzere yaklaşık 25 bin ağacın bulunduğu 2 bin 630 dönümlük Vakıf Zeytinliği'ne yaklaşık 10 gündür su verilemiyor. Susuzluk ve aşırı sıcak ile poyraz nedeniyle zeytinlikteki söğüt, kavak, yeni dünya, çınar gibi ağaç türlerinin birçoğu ciddi ölçüde kuruyup yaprak döktü. Olgunlaşma dönemindeki zeytin meyveleri de buruşmaya başladı.