Cengiz Holding'in hukuk tanımaz küstahlığına karşı açıklama: Direnişimizden vazgeçmeyeceğiz!

AKP yandaşı Cengiz Holding'in, Cerattepe'de hukuki süreci beklemeden galerilerin ağzını açıp madencilik faaliyetine başlaması üzerine, İstanbul'daki Cerattepe mücadelesi destekçileri bir basın açıklaması yaptı. Açıklamada, "OHAL yasaklarını fırsat bilen Cengiz Holding bilmelidir ki, yaşamsal direnişimizden vazgeçmeyeceğiz" denildi.

Haber Merkezi

Artvin Cerattepe'de, Cengiz Holding'in Danıştay kararını ve hukuki süreci beklemeden galerilerin ağzını açıp madencilik faaliyetine başlamasına yönelik tepkiler büyüyor. 

İstanbul'daki Artvin savunucuları bir araya gelerek, Cengiz Holding'in bu hukuksuz tavrına karşı basın açıklaması yaptı. Açıklamada, "İstanbul’da yaşayan Artvinliler ve doğaseverler olarak Artvin’in yok edilmesine asla izin vermeyeceğiz" denildi. 

"HUKUKSUZLUĞU KABULLENMEYECEĞİZ"

İstanbul-Artvin Sivil Toplum Kuruluşları ve Platformları imzasıyla yapılan açıklamada şöyle denildi: 

"25 yıldır Artvin halkının doğası ve yaşam alanları için verdiği mücadele, hukuksuzluklarla engellenmeye çalışılmaktadır. Gerek duruşma olmadan sonucu belirlenmiş mahkemeler, gerek her ay düzenli olarak uzatılan OHAL uygulaması, gerek Çevre ve Şehircilik Müdürlüğünün izni olmadan açılan tüneller, hukuksuzluğa yeni bir boyut kazandırmıştır. 

Ayrıca hemen her gün Artvin Sümbüllü mevkiinde olduğu gibi merkez ve ilçelerinde maden arama, HES ve diğer faaliyet alanlarında ya “ÇED gerekli değildir” ya da “ÇED olumlu” kararları verilmektedir. Bizler çok iyi biliyoruz ki, Artvin’de ilan edilen OHAL, memleketine sahip çıkanlara karşı yapılmıştır. OHAL’i ilan edenler ve maden tünelinin önünde fotoğraf çektirenler şunu çok iyi bilmelidirler ki, Artvin savunucuları olarak bu yaşamsal direnişimizden asla vazgeçmeyeceğiz!

Dönemin Başbakanı Ahmet Davutoğlu, Artvin halkının görüşme talebini kabul ederek, dava sonuçlanana kadar şirketin çalışma yapmayacağına dair söz vermiştir. Şirket bu kararı yok sayarak ve tünel ağzını açarak Artvin halkını kışkırtmaya çalışmaktadır.

751 davacının katılımıyla Türkiye’nin en büyük çevre davalarından biri olan bu dava, itiraz yoluyla Danıştay’a taşınmıştır. Yargı yolu henüz bitmemiştir. Her şeye rağmen Artvin halkının yargıdan beklentisi devam etmektedir. Biliyoruz ki, bu hukuksuz karar Danıştay’dan bozularak dönecektir. Mahkeme süreci bitene kadar Cerattepe bölgesinde hiçbir faaliyetin olmayacağına dair devlet tarafından söz verilmiştir. Bütün bunlara rağmen madenci şirket kasıtlı olarak tünel ağzını açarak, çalışanlarıyla bölgede fotoğraf yayınlayarak her şeyin bittiği izlenimini yaratmaya çalışmakta, halkın sabrını zorlamaktadır.

Gelinen bu noktada, Yeşil Artvin Derneği ve Artvinli gençlerin yapmış oldukları açıklamalara katılarak biz de Artvin STK ve Platformları olarak, Artvin halkının sürdürmüş olduğu bu haklı mücadelesinin yanında olduğumuzu kararlılıkla belirtiyor, 'Artvin varsa biz de varız' diyoruz.

Artvinliler olarak, valiliğin her ay yinelediği OHAL yasaklamaları kabul etmiyor ve kaldırılmasını istiyoruz. Bu yasaklamalarla Artvin halkının mücadelesi engellenemeyecektir."