Cemaat talimatıyla Büyükanıt'ı hedef alan Savcı'dan Arınç açıklaması

Talimatla Büyükanıt'ı hedef alan Savcı Sarıkaya: Bülent Arınç, Meclis’te hukuk danışmanlığı teklif etmişti

Darbe girişimi soruşturması kapsamında tanık olarak ifade veren Savcı Ferhat Sarıkaya, Şemdinli olaylarına ilişkin hazırladığı iddianamenin bazı bölümlerini kendisinin yazmadığını itiraf etti. Şemdinli'de Umut Kitabevi'nin bombalanmasından sonra hazırladığı iddianamenin Genelkurmay Başkanı olmaya hazırlanan Yaşar Büyükanıt'ı Gülen Cemaati'nden gelen talimat üzerine özellikle hedef aldığını açıklayan Ankara Cumhuriyet Savcısı Ferhat Sarıkaya, "Bu olay yüzünden ihraç edildikten sonra dönemin TBMM Başkanı Bülent Arınç, Meclis’te hukuk danışmanı olmamı teklif etti, kabul etmedim" dedi.

HSYK’nın son kararnamesi ile Ankara Adliyesi’nden Sincan Adliyesi’ne atanan Sarıkaya, ifadesinin ayrıntıları ve cemaat ile ilişkileri hakkında Hürriyet’ten Mesut Hasan Benli'ye yaptığı açıklamalar şöyle:

"BASİRETİM BAĞLANDI"

“Van’da önce bir rektör soruşturması yaptım. Daha sonra Şemdinli olaylarına ilişkin dosya bana verildi. O dönemde Van 3. Ağır Ceza Mahkemesi Başkanı olan İlhan Kaya (açığa alınan tutuklu Yargıtay üyesi) konuyla ilgilenmeye başladı. Kaya ile ailecek görüşmeye başladık. Görüşmelerde dönemin Kara Kuvvetleri Komutanı Yaşar Büyükanıt ismini gündeme getirmeye başladı. İlhan Kaya, altımızdan girdi üstümüzden çıktı, "Büyükanıt’ın ifadelerini getir iyi olur, iyi olur, darbe yapma imkânı var gibi" söylemleri oluyordu. "Bir kitapevinin bombalanması olayı nasıl Büyükanıt’a bağlanır" diye kafamda soru işaretleri vardı. Ancak, TBMM’deki komisyona ifade veren Mehmet Ali Altındağ’ın ifadesinin getirilmesinde ısrarcı oldu. İlhan Kaya’nın yönlendirmeleri sırasında basiretim bağlandı. Ben de ifadeyi getirerek dosyaya koydum. İddianamenin bir kısmını kendim yazdım. İlhan Kaya da birkaç paragraf ekledi. Herkes, "Bu iddianameyi bir savcı yazamaz" diyordu, ben onurumu, gurumu ayaklarım altına alıp "ben yazmadım" diyemiyordum. Terör kısımlarını ben yazmadım.

"ARINÇ İŞ TEKLİF ETTİ"

"Bu olay yüzünden ihraç edildikten sonra dönemin TBMM Başkanı Bülent Arınç, Meclis’te hukuk danışmanı olmamı teklif etti, kabul etmedim. İlhan Kaya, yapılan iş tekliflerini kabul etmemi istedi; ‘Hoca Efendi Anadolu’dan böyle bir kahraman çıkmış, bunun ihtiyaçları ölünceye kadar karşılansın diye vasiyette bulundu’ dedi. Ben o zaman kullanıldığımı anladım. Daha önce İlhan Kaya’nın cemaatçi olduğunu bilmiyordum. Bilsem bu işe girmezdim. İş tekliflerini de reddedince ekonomik anlamda teslim oldum, muhtaç hale geldim.