'Almanya sokakları Türkiye menşeli etnik çatışmaya sahne olabilir'

Almanya'da Hannover Havalimanı'nda yaşanan Afrin kavgasının ardından tansiyon yükseliyor.

Tevfik Taş

AKP'nin Afrin operasyonu ile başlayan sürecin Almanya'da ciddi yansımaları oldu, olmaya devam ediyor.

Alman ana akım medyasında Afrin üzerine manşetler atılırken, Almanya'nın bu operasyondaki yerine değinen birçok yazı kaleme alındı.

Alman ana akım medyasının amiral gemisi Frankfurter Allgemeine Zeitung'dan Lorenz Heimicker, Almanya'dan satın alınan tankların ''savaşın kaderi hakkında ne oranda tayin edici'' olduğu üzerine ayrıntılı bir makale kaleme aldı. Sözü geçen makalede, iki bin 500 panzerlik Türk ordu envanteri içinde yaklaşık 700 Alman tankının kayıtlı olduğuna işaret edilirken, bu tankların Leopard 2A4, 1A4 ve 1A3 modelleri olduğu ve NATO üyelik anlaşması gereği kullanılabileceğine işaret ediliyor.

'YPG'NİN EN ÖNEMLİ DESTEKÇİSİ AMERİKA'DIR'

Afrin operasyonuyla gündeme gelen YPG konusunda ise, "YPG'nin en önemli destekçisi NATO üyesi Amerika'dır'' denilen makalde, Almanya'nın Leopard tanklarının kullanımı konusunda "endişe etmesinin yersiz olduğu" belirtilirken, savaşın kaderi hakkında "belirleyici olamayacağı" kaydediliyor.

Süddeutsche Zeitung'dan Christiane Schlötzer, ''Kürt Düğümü'' adlı makalesinde, İstanbul Ermeni Patrikliği'nin Zeytindalı Operasyonu'na destek açıklaması yapmasının, toplumsal hafıza içinde yer alan, yüz yıl önceki ''Ermeni katliamında Kürt aşiretlerinin etkisi'' olduğu iddiasına yer veriyor. 

Schlötzer, ''PKK, Kürt milliyetçiliğini Türk milliyetçiliğine karşı harekete geçirdi. Türkiye'de 40 yıldır sürmekte olan bu dram devam ediyor'' ifadesini tercih ederken, Afrin savaşının Türkiye'nin Kürt sorununun çözümsüzlüğünü daha da derinleştireceği kaydediyor.

'ALMANYA DOLAYLI SAVAŞ PARTİSİDİR'

Alman ana akım medyasının bir başka devi Spiegel'de iki vurgu dikkat çekiyor: Türkiye muhabiri Maximilian Popp, ''Almanya dolaylı savaş partisidir'' ifadesini tercih ederken, Hasnain Kazim, ''Batı Kürtlere ihanet etti'' değerlendirmesini köşesine taşıdı.

Her iki makalede de AKP'nin Afrin operasyonu ''Türkler ve Kürtlerin savaşı'' gibi etnik çatışma zemininde ele alınıyor.

ALMAN SOKAKLARI TÜRKİYE MENŞELİ ETNİK ÇATIŞMAYA SAHNE OLABİLİR

Medyada bu tartışmalar yaşanırken, Almanya sokakları savaş alanına dönme emareleri veriyor.

Pazartesi akşamı Hannover Havalimanı'nda patlak veren ve 180 kişinin birbirine girmesiyle sonuçlanan olaylara yenileri ekleniyor.

AKP'nin Almanya'daki lobiciliğini yapan Avrupa Türk Demokratlar Birliği (UETD) adındaki patron teşkilatı, yaptığı kamuoyu açıklamasında, ''Zeytindalı Operasyonu'nu selamladığı''nı açıkladı.

AKP'nin Almanya'da faaliyet yürüten bir başka kolu olan Diyanet İşleri Türk İslam Birliği (DİTİB), denetimi altında tuttuğu 900 camide savaş propagandası yaptı.

Spiegel Online, Bad Wurzach kentindeki DİTİB camisinde imamın, ''Allah kahraman askerlerimize, kahraman ordumuza zafer nasip eylesin'' diye vaaz verdiğini yazdı.

Neues Deutschland gazetesi, Berlin'deki T.C. Konsolosluk Din Ataşesi Ahmet Fuat Candır'ın savaş kışkırtıcılığı yaptığını yazdı.

''Bayrağını al gel. Vatanına, milletine sahip çık'' başlığı ile sosyal medyada duyuruda bulunan kimliği belirsiz bir başka çevre, bugün saat 14.00'te Hannover Türkiye Konsolosluğu önünde Afrin operasyonu lehinde miting yapılması için çağrı yaptı. 

Buraya dönük karşı miting çağrısı gelmekte gecikmedi. Alman polisinin olası çatışma riskini engellemek için ne yapacağı merak konusu olmaya devam ediyor.

Benzer bir çağrının Kürt medyası üzerinden de yapılmakta olduğu görüldü.

Neues Deutschland'ın haberine göre, Minden kentinde ''Afrin'in intikamı'' adı altında bir platform çağrısı yapıldı.

Almanya Kürt çatı örgütlenmesi NAVDEM, Cumartesi günü Köln'de büyük miting çağrısında bulundu. NAVDEM'in açıklamasında, ''Almanya, Afrin'de dolaylı savaş partisidir. Bundan dolayı Federal Hükümet üzerinde daha fazla baskı yükseltilmelidir'' ifadelerine yer veriliyor.

AKP'nin Afrin operasyonu ile Almanya'daki bu gerilimin artabileceği belirtiliyor.