“İşkence etmedik, taksiden düştü”

Sultançiftliği Karakolu’nda Tuncelili olduğu için suçlu muamelesi görerek işkenceye uğradığını savunan Hıdır Ataş’a mahkemeden “Duran bir taksiden düşerek ayak bileğini ve burnunu kırmıştır” kararı çıktı.

soL (HABER MERKEZİ) Hıdır Ataş isimli vatandaşın işkenceye uğradığı iddiasıyla polis hakkında açtığı davada, Ataş'ın ayak bileği ve burnunu duran bir taksiden inerken düşerek kırdığı kararına varıldı.

Ataş, beş yıl önce ücrette anlaşamadığı taksiciyle birlikte gittiği Sultançiftliği Şehit Mustafa Tercan Karakolu'nda bir komiser yardımcısı ve polis tarafından dövüldüğünü aktardı. Sanık beş polis ve taksiciyse Ataş'ın karakol önünde taksiden düşüp yaralandığını öne sürdü. Mahkeme, polis ve taksiciyi haklı bularak işkence zanlısı polisler hakkında "beraat" kararı verdi.

Radikal gazetesinden İsmail Saymaz'ın haberine göre Tuncelili Hıdır Ataş 29 Temmuz 2004'te bir taksiye binip Gaziosmanpaşa'daki evine doğru yola çıktı. Alkol almıştı. Evinin önüne geldiklerinde taksi şoförü Yusuf Karagöz, parasını istedi. Ataş, istenilen parayı fazla bulunca tartışmaya başladılar. Bunun üzerine Sultançiftliği Şehit Mustafa Tercan Polis Karakolu'na gittiler. Ataş, Gaziosmanpaşa 2. Asliye Ceza Mahkemesi'nde yinelediği ifadesinde, o geceyi şöyle anlattı:

"Komiser Mehmet Karameşe, 'Niye geldiniz' dedi. Taksici 'Paramı vermiyor' dedi. Karameşe, memleketimi sordu. Başka hiçbir şey sormadı. Yüzüme yumrukla, tekmeyle vurdu. Beni nezarethane odasına aldılar. Bir polis gelip copla vurdu. Hangi polis olduğunu çıkaramayacağım."

Adli Tıp Raporu'na göre Ataş'ın ayak bileği ve burun kemiğinde kırık saptandı. Rapora göre bu kırık, 'düşme veya düşürülme sonucu' meydana gelmiş olabilirdi. Burundaki kırıksa 'sert bir cismin vurmasıyla, düşme veya düşürülme ya da çarptırılma' ile meydana gelmişti. Bu muayenede Ataş'ın hayati fonksiyonlarının orta derecede etkilendiği belirtilerek 25 gün rapor verildi.

İşkence değil düşme
Ataş, Komiser Karameşe ve diğer dört polis hakkında işkence davası açtı. Tüm sanıklar ve taksici Karagöz, mahkemede Ataş'ın karakol önünde taksiden inerken düştüğünü, yerde ağzı burnu kan içinde bulup hastaneye gönderdiklerini, kötü muamele uygulanmadığını iddia ettiler. Ataş mahkemede Komiser Karameşe'nin adını verse de, kendini copla döven diğer polisi teşhis edemedi.

Mahkeme, "delil yetersizliği" gerekçesiyle tüm sanıkların beraatine karar verdi.