Bakan devreye girdi, 19 madencinin katilleri kan parası verip kurtuldu!

Bursa Mustafakemalpaşa’ya bağlı Bükköy’de 2009 yılında meydana gelen ve 19 madencinin ölümüyle sonuçlanan grizu patlamasında aileler kan parası alarak davadan çekildi. 2009 yılından bu yana süren hukuk mücadelesinde kan parası önerisi Bakan Çelik'in ailelerle görüşmesinin ardından kabul edildi.

Bükköy madenciliğe ait kömür ocağında meydana gelen grizu patlamasının ardından, ölen işçilerin aileleri tarafından açılan dava, firmanın sahibinin işçilerin ailelerine kan parası ödemesinin ardından kapandı. Olaya ilişkin kamu davası ise devam ediyor.

Aileler davadan vazgeçti
Bursa yerel basınından İlkadım gazetesinin haberine göre, her fırsatta Maden Ocağı sahibi Nurullah Ercan'ın ceza alarak hapis yatması yönünde beklentilerini kamuoyuna çeşitli protestolarla duyuran aileler, geçtiğimiz hafta avukatlar şirket avukatları aracılığı ile teklif edilen tazminatları almayı kabul ederek davadan vazgeçti.

Avukat gelişmeleri doğruladı
Ailelere verilen tazminat rakamları ise iki taraf arasında alınan gizlilik kararı nedeniyle açıklanmadı. Madenci ailelerinin davalarını takip eden hukuk bürosuna bağlı Avukat Mehmet Çetin yaşanan gelişmelere ilişkin şu açıklamayı yaptı:

“Maden Ocağı sahibi Nurullah Ercan 5 yıl ceza alması nedeniyle ailelerin maddi manevi tazminat taleplerini kabul etti. Paralarının ödenmesi ile tazminat davaları düşmüş oluyor fakat Ceza Davası Kamu Davası olduğu için devam ediyor. Anlaşma dolaylı görüşmelerin ardından, avukatların kanalıyla anlaşılarak ailelerin banka hesap numaralarına yatırıldı. Ailelere verilen paraların haricinde de maden ocağı sahibi Nurullah Ercan, çocukların eğitim giderlerine katkı vermeye devam edeceğini söyledi. Biz bir hukuk mücadelesi yaptık. Ailelerin maddi ve manevi talepleri karşılandı. Ailelerin kabul ettiği rakamlar. Ceza anlamında da Türkiye'de ilk bir dava olması nedeni ile tazminat davalarının çabuk bitmesine yol açtı. Ailelerin davadan vazgeçmiş olması davayı bitirmiyor.”

Bakan devreye girmişti
2009 yılından bu yana ailelerin açtığı dava devam ederken, geçtiğimiz hafta Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Faruk Çelik, Bükköy Madencilik Yönetim Kurulu Başkanı Nurullah Ercan ile Bükköy’de 2009’daki grizu patlamasında hayatını kaybeden 19 madencinin aileleri ve yakınları, Etibank Sosyal Tesisleri’nde bir araya gelerek aileleri davadan vazgeçirmişti.

(soL - Haber Merkezi)