Libya'ya saldırı Taksim'de protesto edildi

TKP'nin çağrısıyla Taksim'de bir araya gelen emperyalizm karşıtları, Fransa ve ABD öncülüğünde Libya'ya karşı yürütülen saldırıları protesto etti.

Türkiye Komünist Partisi'nin (TKP) dün günün erken saatlerinde "ABD'nin askeri olmayanlar Taksim'e" diyerek emperyalizm ve işgal karşıtlarını Taksim'e çağırdığı protesto coşkulu bir şekilde gerçekleştirildi.

soL Kadraj'da eylem fotoğrafları: "Amerikan askeri olmayacağız" diyenler Taksim'deydi

Galatasaray Lisesi önünde saat 20:00'de buluşan TKP üye ve dostları, Taksim meydanında bulunan Fransız Kültür Merkezi'ne kadar sloganlar ve alkışlar eşliğinde yürüdüler. "Kahrolsun NATO Kahrolsun Emperyalizm" pankartı taşınan yürüyüş sırasında üzerlerinde "AKP'ye boyun eğen ABD'ye boyun eğer Boyun Eğmeyeceğiz", "Yeni Başkan Yeni Doktrin Bildik Emperyalizm" ve Tayyip Erdoğan ile Kemal Kılıçdaroğlu'nun bulunduğu "İkisi de NATO'cu" yazan dövizler yer aldı.

"İşgalciler her zaman kaybeder", "Katil Fransa Libya'dan defol", "NATO'ya AB'ye ABD'ye geçit yok" sloganlarının atıldığı yürüyüş, Fransız Konsolosluğu önünde yapılan basın açıklamasıyla sona erdi. "Operasyonların durdurulması", "NATO'dan çıkılması ve ülkemizdeki NATO üslerinin kapatılması" çağrısıyla biten basın açıklaması şu şekilde:

Alçaklar bu kez de Libya’ya saldırıyor!
Emperyalizmi ve işbirlikçilerini lanetliyoruz!

Bir kez daha aynı senaryo gözümüzün önünde oynanıyor… Önce siyasi krizleri tetikliyor, ardından “insani gerekçeler” diyerek füzelerini, bombalarını yoksul halkların tepesine yağdırıyorlar. Dün Afganistan’da, Irak’ta bugün Libya’da… Hepsi emperyalizmin “üstün çıkarları” için…

Emperyalizmi, onun kolluk gücü NATO’yu, askeri operasyona “hukuki” kılıf hazırlayan Birleşmiş Milletleri lanetliyoruz. Libya halkının tepesine bomba olup yağan, utanmazca bu yaptıklarını “insani gerekçelerle müdahale ediyoruz” diye sunan ABD ve AB emperyalizmini kınıyoruz.
Bu aşağılık saldırı, bölgenin emperyalizmin çıkarlarına göre yeniden şekillendirilmesinin bir adımıdır. Bu adımın temel amacı Libya’daki enerji kaynaklarının emperyalist tekeller tarafından yağmalanmasının önünü bütünüyle açmaktır.
Ülkemiz emekçileri, gerçekleştirilen müdahaleye seyirci kalan, müdahaleyi onaylayan, insanların katledilmesini “biz demiştik” pişkinliğiyle karşılayan AKP hükümetinden ve Başbakan Erdoğan’dan hesap sormalıdır. Erdoğan ve partisi gelişmelere bir kez daha “buradan biz ne kazanırız” kafasıyla, yani alışılageldik tüccar zihniyetiyle baktığını kanıtlamıştır. “Askeri müdahale bir an önce sonuçlandırılmalı” diyen Başbakan, NATO’nun katliam düzenlediğine değil, operasyonu “meşru” bulduğuna işaret etmiş, olabildiğince çabuk “sonuç alınmasını” talep etmiştir. Katliamı meşrulaştırmak işbirlikçi AKP’den ve onun liderinden beklenen davranış olsa da, ülkemiz için yeni bir utanç kaynağıdır.
Libya’ya yapılan saldırıyı “meşru” olarak niteleyen, “Operasyon kan dökülmeden gerçekleştirilsin” buyuran CHP lideri Kemal Kılıçdaroğlu’nun da emperyalizmin suçlarına ortak olduğunu ilan ediyoruz. Kılıçdaroğlu daha bu açıklamayı yaptığı sırada 48 insan NATO bombalarıyla katledilmişti. Yeni Osmanlı’nın yeni CHP’si emperyalist alçaklarla kol koladır.
Operasyonun başlamasıyla “Kaddafi zorbası bombalanıyor” gibi pişkinlikle ve yalanla yüklü manşetler atmaya cüret eden Amerikancı basını kınıyoruz.
Operasyonlar derhal durdurulmalıdır!
Operasyona meşruiyet kazandıran siyasetçiler, halka yalan söyleyen Amerikancı basın hesap vermelidir!
Ülkemiz emperyalist terör makinesi NATO’dan derhal çıkmalı, ülkemizdeki NATO üsleri derhal kapatılmalıdır!
Türkiye Komünist Partisi
Merkez Komite

Basın açıklamasının ardından Fransız Konsolosluğu'nun önüne siyah çelenk bırakıldı.

İzmir'de eylem vardı
İzmir'de de Libya'ya yönelik saldırıya karşı çıkan TKP'liler, dostları ile birlikte Alsancakta'ydı.

Saat 20.00'de Kıbrıs Şehitleri caddesinde buluşan TKP'liler, sloganlar eşliğinde cadde boyunca ilerleyerek İzmir'i emperyalizme ve AKP'ye boğun eğmemeye çağırdı. İzmir halkının da katıldığı gözlemlenen yürüyüşün sonunda, basın açıklamısı okundu.

Basın açıklamasının okunmasının ardından eylem sona erdi.

(soL - Haber Merkezi)