2 milyon üniversitelinin oyu tehlikede!

12 Haziran'da yapılacak genel seçimler sırasında üniversitelerde eğitim devam edeceği için yine milyonlarca üniversitelinin oy kullanması tehlikede. TKP'li Öğrenciler, üniversitelilerin kendi üniversitelerinde oy kullanabilmesi için yarın YSK'ya başvuruda bulunacak.

Daha önce birçok seçimde olduğu gibi önümüzdeki seçimlerde de, seçmen kaydı üniversitesinin bulunduğu ilde olmayan milyonlarca üniversitelinin oy kullanamama tehlikesi bulunuyor.

12 Haziran'daki genel seçimler sırasında üniversitelerin büyük çoğunluğunda eğitim-öğretim dönemi devam ediyor olacak. Hem bu nedenle hem de üniversitelilerin seçmen kayıtlarının bulunduğu illere gitmesi ciddi bir maliyete neden olduğu için milyonlarca üniversitelinin oyunu kullanması tehlikede.

Bu nedenlerle TKP'li Öğrenciler bugün Ankara'da Yüksek Seçim Kurulu Başkanlığı'na başvuruda bulunarak, üniversitelilerin kendi üniversitelerinde oy kullanabilmesi için gerekli düzenlemelerin yapılmasını talep edecek.

Konuya ilişkin TKP tarafından yapılan açıklamada, "18 yaşını doldurmuş, seçme hakkına sahip öğrencilerin oy hakkının korunması için Yüksek Seçim Kurulu tarafından acil önlem alınmalıdır. Üniversite öğrencileri, genel seçimlerde kayıtlı oldukları il veya ilçe birimleri dışında yine kayıtlı oldukları üniversitelere kurulacak seçim sandıklarında oy kullanma hakkına sahip olmalıdır. Bunun için gerekli düzenlenmeler YSK tarafından derhal yapılmalıdır" denildi.

TKP'li Öğrenciler: Üniversiteliler oy kullanamayabilir!
TKP'li öğrenciler tarafından yapılan açıklamada üniversitelilerin oy kullanmasına mani olmayacak bir düzenlemenin derhal yapılsa istendi. Açıklamada şöyle denildi:

Türkiye genç bir ülkedir. Nüfusumuzun 3’te birini öğrenciler oluşturmaktadır, bu top- lamın yaklaşık 2 milyonu üniversite öğrencisidir. Seçmen sayısına bakılacak olursa üni- versite öğrencilerinin oyunun toplamı %5’lik bir oy oranını temsil etmektedir. Bu oran siyasi dengeleri değiştirmekte önemli bir rolü olan gençliğin seçimlerde de önemli bir etkisi olacağı anlamına gelmektedir.

Gençlikle arasında kan uyuşmazlığı bulunan AKP’nin seçim tarihini eğitim dönemine denk getirmesi manidardır. Piyasacı ve gerici uygulamalarıyla üniversitelerin dönü- şümünde önemli katkısı olan AKP’nin bu tercihi gençliği ülke gündeminin tamamen dışına itmek istemesi ile ilgilidir. Referandum sürecinde üniversitelilerin siyasi eğilimi ortaya çıkmıştır. AKP’nin gerici hamlelerine alışmayan, boyun eğmeyen gençlik apaçık bir şekilde AKP ile anlaşamamaktadır. Bu durum iktidar partisinin seçim hesapları yap- masını gerektirmiştir.

Üniversite öğrencileri, seçimler öncesinde nüfus müdürlüklerinin zorunlu tuttuğu ikametgâh değişim işlemleri ile boğuşmaya zorlanmamalıdır. Bundan önceki seçim- lerde olduğu gibi öğrenciler oy kullanmak için memleketlerine gitmek zorunda bıra- kılmamalıdır. 12 Haziran 2011 günü her üniversiteli kendi üniversitesinde kurulacak sandıklarda öğrenci kimliği ve nüfus cüzdanı ile oy kullanma hakkına sahip olmalıdır. Üniversite öğrencilerinin oy kullanmasını kolaylaştırıcı özel önlemler derhal alınmalıdır.
TKP’li Öğrenciler, üniversiteli seçmenlerin oy hakkının gasp edilmesine göz yumulma- ması için gerekli yasal başvuruyu 7 Mart Pazartesi günü Yüksek Seçim Kurulu’na yap- mış bulunmaktadır. AKP’nin seçimleri eğitim dönemine getirmesine inat, oy kullan- ma hakkımızı savunacağız.

(soL - Haber Merkezi)