Zaman Zonguldak’ta “kader”in izinde

Maden işçilerinin grizu patlaması sonucu hayatlarını kaybetmesini “kader” olarak gören Başbakan Erdoğan’a Zaman gazetesinden beklenen destek gecikmedi. Zaman, Zonguldak’ta görüştüğü işçilere de madende ölmenin “kader” olduğunu onaylattı.

Zaman gazetesi dün yayınladığı iki haberde, Erdoğan’ın madencilik ile ilgili “Bu mesleğin kaderinde bu var” açıklamasını destekler nitelikte ifadelere yer verdi. Zonguldak’taki izlenimlerin aktarıldığı haberlerde, maden işçilerinin ölümle koyun koyuna sürdürdükleri hayatları normal ve olağan gösterildi.

Zaman’a göre işçiler ölüme razı
Zaman’ın Zonguldak’ta temas kurup görüş aldığı maden işçilerinin tümünün madencilerin kaderinin ölmek olduğunu ifade etmesi dikkat çekici.

Zonguldak’taki her evde bir ya da iki kişinin maden işçisi olduğunun belirtildiği haberde, işe yeni başlayan maden işçilerine "Neden bu tehlikeli işi yapıyorsunuz?" diye sorulduğunda, “Dışarıda bir trafik kazasında da, evimde otururken de ölebilirim. Herkes kaderini yaşar” şeklinde yanıt verdikleri aktarıldı.

Zaman, haberinde kullandığı alıntılarla maden işçilerinin de Başabakan gibi düşündüğünü kanıtlamaya çalıştı. Karadon Maden Ocaklarında çalışan bir maden işçisinin " Madenci olmak isteyen herkes bu yazgıyı kabul ederek başlar işe. Biz madenciler her sabah kefen giyer akşam çıkarırız. Madencide, madencilik bilgisi olduğu kadar inanç da olmalı” ifadesi ile, başka bir işçinin "Ölüm her yerde gelir uçağın kazası düşmek, geminin batmak, treninki ise raydan çıkmak. Bu kazaların meydana gelmesinin doğal olması kadar madencinin kazası olan grizu patlamasının da yaşanması doğaldır. Biz madenciler kaderimize tevekkül edip yerin altına iniyoruz. O gün kazasız belasız yukarı çıktığımızda ‘Hala bu dünyada yiyecek ekmeğimiz var' diyerek şükrediyoruz. Kadere inancı olmayan, zaten o ocaklara inmeye cesaret edemez. Ben yer altında çalışmayı dışarıdaki fabrikalarda çalışmaya tercih ederim" şeklindeki sözlerini ön plana çıkardı.

Haber, başka bir madencinin "Allah, Zonguldak'ın üstünü yeşil, altını siyah yaratmış. Bizim kaderimiz taşkömürü ile yazılmış. Bu ocaklar bizim ekmek kapımız. Başka çaremiz yok" sözleri ile sonlanıyor.

(soL - Haber Merkezi)

soL'un Zonguldak Karadon'daki izlenimlerini aktardığı haber için : Faili belli cinayet