Star'dan insanlık dışı manşet: TOKİ göreve!

Diyarbakır ve Şırnak'ta sokağa çıkma yasağı, operasyonlar ve ölümler devam ederken kentlerin kültürel varlıkları da yerle bir oluyor. Bunun en can alıcı örneği Diyarbakır'ın tarihi Sur İlçesi'nde yaşanırken Star gazetesi attığı "TOKİ göreve" manşetiyle rant iştahının kabardığını ortaya koydu. Mimarlar Odası Başkanı Eyüp Muhcu, Star'ın manşetini soL'a…

Ali Ufuk Arikan

Diyarbakır'ın Sur İlçesi'nde Paşa Hamamı, Yoğurt Pazarı, Surp Giragos Ermeni Kilisesi, Şeyh Mutahhar Camii Dört Ayaklı Minaresi ayakları, Fatih Paşa Camisi (Kurşunlu Cami) ve kentin önemli pek çok kültürel varlığı devam eden sokağa çıkma yasakları ve çatışmalardan büyük zarar gördü. UNESCO tarafından Dünya Kültür Mirası Listesine alınan Diyarbakır Surları'nda yaşanan bu çatışmalar hem kentin tarihine büyük zarar verirken hem de binlerce yurttaşı evlerinden etti. Yaşanan bu tablonun ardından Star gazetesi bugün "TOKİ göreve" manşetiyle çıkarken yıkımdan AKP'ye rant sağlama derdine düştü.

'UTANÇ VERİCİ, İNSANLIK DIŞI'

Hem Sur'da yaşanan yıkıma hem de Star'ın çağrısına ilişkin soL'a değerlendirmelerde bulunan Mimarlar Odası Başkanı Eyüp Muhcu, "Bu utanç verici, insanlık dışı bir durudur. Tamamen sermayenin çıkarına yönelik insan hak ve özgürlüklerini karşısında bir tutumdur" dedi.

"1980'lerden sonra sermaye, kentleri ekonominin merkezine oturtan politikalar izlemeye başladı" diyen Muhcu, "Kentler kapitalizmin krizini aşmanın bir aracı olark görüldü. Bu kapsamda şehirlere, kültür varlıklarına, doğal değerlere yönelik kapsamlı operasyonlar gündeme geldi" ifadelerini kullandı. Bulunduğumuz coğrafyada bu politikaların en vahşi şekilde hükümet ve TOKİ eliyle gerçekleştirildiğini vurgulayan Muhcu, bu anlayış doğrultusunda kentlerin yıkıldığını ve yeniden yapıldığını dile getirdi.

'YANDAŞ MEDYA ÜZERİNDEN ANLIYORUZ...'

Bu konuda savaşın yıkıcı etkilerinden de yararlanılma yoluna gidildiğine dikkat çeken Mimarlar Odası Başkanı Muhcu, Irak, Libya ve son olarak Suriye'de rant elde etmek için sermaye gruplarının nasıl hareket ettiğini, TOKİ'nin Suriye'den nasıl beklentileri olduğunu görmenin zor olmadığını söyledi.

"Diyarbakır'da yaşanan yıkım ve can kayıpları hala sürüyor" diyen Muhcu, Star'ın manşeti ve çağrısına ilişkin şu ifadeleri kullandı:

Bu süreçte daha önce yaptığımız açıklamalarda da Sur'da kültür varlıklarının yok edildiğine dikkat çektik. Bu acıların durdurulması, kültür varlıklarının zarar görmemesi için tedbirlerin bir an önce alınması gerekirken bunun yerine yaşanan acı ve yıkım sürecinden nemalanmak, rant elde etmek için sermaye çevrelerinin harekete geçtiğini yandaş medya üzerinden anlıyoruz. Yandaşlar bir yandan savaş naraları atarken bir yandan da kültür varlıkları ve kentlerin yıkımlarından kendilerini finanse etmek istiyor. Bu utanç verici ve insanlık dışı bir durumdur."

İŞTE STAR'IN MANŞETİ

Star gazetesi bugünkü manşetinde TOKİ'yi göreve çağırmakla kalmayıp gerekli hazırlıkların dahi yapıldığını ortaya koydu.

Star'ın haberinden bir bölüm şöyle:

"Sur’un şimdi gerekirse Bakanlar Kurulu’nun ‘Afet bölgesi’ ya da ‘Acil kamulaştırma bölgesi’ ilanıyla dönüştürülmesi gündemde. Sur Kaymakamlığı’nın kayıtlarına göre, terör olaylarının yaşandığı ilçede beş mahallede yaşayan 24 bin kişiden, 22 bini göç etti. Tarihi ilçedeki 15 mahallede bini tescilli 9 bin konut bulunuyor. Tescilli yapıların devre dışı bırakıldığı ‘kentsel iyileştirme’ projesinde, teröre de yuva olan 8 bin konutluk çarpık yapılaşma alanı hızla temizlenecek. İlk etapta, 2006’da projelendirilen bin 600 konut tamamlanarak, bu sayı daha sonra sonra 4 bine çıkacak."