Nuray Mert'ten 'geri adım yok' açıklaması: Müftü nikahına destek, evrim düşmanlığına devam

AKP'nin müfredattan evrim teorisini çıkarmasına destek veren Nuray Mert, bununla yetinmeyerek müftü nikahına da destek yazısı kaleme almıştı. Dün AKP'nin "yeni devlet" açıklamalarına ilişkin bir yazı kaleme alan Mert, yazının sonuna "Sakın kimse bu yazıyı ‘evrim’ ve ‘müftü nikâhı’ konusunda söylediklerimden geri adım olarak yorumlamaya kalkmasın" notu düştü...

Cumhuriyet gazetesinde Evrim teorisinin müfredattan çıkarılmasını savunan, bununla da yetinmeyerek müftülere nikah yetkisi verilmesine destek veren Nuray Mert, AKP'yi "eleştirdiği" yazısına "sakın" notu düştü.

"İktidarın en büyük sorunu samimiyetsizliği. Partilerinin eski MKYK üyesi, 'kurucusu Erdoğan olan yeni bir devlet kuruyoruz' diyerek aslında halihazırda yaşanan süreci dosdoğru tanımlamış" diyen Mert, AKP'den bu konuda aksi yönde gelen açıklamaları eleştirdi ve şu ifadeleri kullandı:

Belli ki, hâlâ ciddi bir ‘meşruiyet’ sorunları var. Zira, konu eskiden beri iddia edildiği gibi ‘eski statükonun direnci’ olamaz, o direnç çoktan yıkıldı, madem, ‘millet düşmanı bazı çevreler’, dış güçler ile ittifak içinde olanlar dışında millete güven sonsuz, neden her şey açıkça konuşulmaz? Bunun bir nedeni, belli ki milletin AK Parti’yi destekleyen yarısına karşı, diğer yarısının gidişattan rahatsız olması, itiraz etmesi, buna karşın AK Parti’nin ısrarla tüm milleti temsil ettiğini iddia etmesi ve tüm ülkede yaşayanları ve onların geleceğini kökten etkileyecek tüm sistemi/rejimi değiştirme meşruiyetini sadece kendisine destek verenlere dayandırma çabası. Diğer bir nedeni ise, ima ettikleri daha ‘İslami’ bir cumhuriyet modelinin çerçevesini tam olarak kendilerinin de netleştirememiş olması ve dahası, bu yönde radikal değişimleri kendi partilerini destekleyenlere bile kabul ettirme konusunda endişeleri olması.  Baksanıza, laik düzene zoraki katlandıklarını defalarca ifade etmiş olan ilahiyatçı ideologlarının ‘sigara içen başörtülü’ye nasıl baktığını açıklaması bile sıkıntı yaratıyor. Bu işin bir de, ‘muamelatta şer’i hukukadönülecek mi, dönülürse iktidarı destekleyen hanımlar dört eşe, İslamiboşanma, veraset hukukuna katlanacak mı?’ gibi meseleler var. 

Mert, bu sözleri sonrası evrim ve müftü nikahı konusunda yazdığı yazılara ilişkin bir not düşerek, "Sakın kimse bu yazıyı ‘evrim’ ve ‘müftü nikâhı’ konusunda söylediklerimden geri adım olarak yorumlamaya kalkmasın, bunlar birbirinden farklı konular" dedi.