AA'nın habercilik anlayışını teşhir eden gazeteci Ali Örnek: 'AA mazlumların değil zalimlerin yanında'

Anadolu Ajansı’nın Suriye konusundaki habercilik anlayışını teşhir eden Hürriyet gazetesi eski dış haberler editörü Ali Örnek, yandaş basının hedefi haline geldi. Örnek, hakkındaki iddialara ilişkin soL Portal’a konuştu.

Anadolu Ajansı’nın Suriye'de yaşananlar hakkındaki "habercilik" anlayışını Hürriyet gazetesinde teşhir eden Ali Örnek, haberin ardından kendisini hedef alan saldırıları soL Portal aracılığıyla yanıtladı.

"Haber 'tutmadığı' için değil soL Gazetesi'ne geçeceğim için işten ayrıldım"
Haber 10, Timetürk gibi AKP yanlısı sitelerin ve Anadolu Ajansı yönetiminin hedefi olan Örnek, yapılan haberlerde ırkçı bir biçimde Nusayri kökenli olarak tanımlandı. Yandaş basın, Örnek'in “haberin tutmaması” nedeniyle Hürriyet'ten istifa etmek zorunda kaldığını iddia etti.

Konuya ilişkin soL Portal’a yaptığı açıklamada Hürriyet gazetesindeki işinden ayrılmasının nedeninin “haberin tutmaması” olmadığını belirten Örnek, Hürriyet gazetesi yetkililerine 1 ay önce işten çıkacağını açıkladığını ve 1 Ekim’de çıkacak soL Gazetesi’ne geçeceği için bu kararı aldığını söyledi.

"AA mazlumların değil zalimlerin yanında"
Anadolu Ajansı Genel Müdürü’nün, yaptığı habere ilişkin açıklamalarını okuduğunu belirten Örnek, bu açıklamaların “AA’dan sert cevap” şeklinde haberleştirilmesine bir anlam veremediğini, çünkü haberde ortaya koyduğu gerçeğin hiçbir biçimde çürütülemediğini ifade etti.

Bir dış haberci olarak Hürriyet’te çalıştığı süre boyunca AA’nın muhaliflerin haber ajansı gibi çalıştığını gördüğünü vurgulayan Örnek, AA Genel Müdürü Kemal Öztürk’ün “mazlumların yanındayız” açıklamasının ise haberde ortaya koyduğu somut olgulara yanıt veremediğini dile getirdi.

“AA eğer mazlumların yanındaysa Halep’te öldürülen 14 Filistinlinin ve ÖSO tarafından öldürülen diğer sivillerin neden yanında olmuyor” diye soran Örnek sözlerine şöyle devam etti:

"Bana göre AA mazlumların değil zalimlerin tarafında yer alıyor. Bunu da yaptığı haberlerle açık biçimde ortaya koyuyor. Benim 'haberleri Esad’dan alın' dediğim söyleniyor. Böyle bir şey yok. Eğer bir habere gözünüzle tanık olmadıysanız iki tarafın iddialarına da yer vermeniz gerekir. Buna karşın AA bunu yapmıyor. Fehim Taştekin’e katılıyorum, AA militan gazetecilik yapıyor.”

"Nusayri değilim, ama olsam ne fark eder?"
Hükümetin Suriye politikalarının, AA’nın açık biçimde yalan haberlere yer vermesine neden olduğunu belirten Örnek, kendisi hakkında ortaya atılan iddiaları ise şöyle yanıtladı:

“Benim hakkımda ‘Nusayri olduğu için böyle haber yapıyor’ diye yazmışlar. Öncelikle ben Nusayri değilim. Ama Nusayri olsam ne fark eder? Burada ben de 'AA Genel Müdürü Sünni, o yüzden böyle haberler yapıyor' mu demeliyim? Başbakanın Suriye konusundaki mezhepçi yaklaşımı AA’ya yansıyor. Kısacası balık baştan kokuyor.”

Yaptığı haberde ortaya koyduğu hiçbir gerçeğin yalanlanamadığının altını çizen Örnek, işten ayrılmadan 1 ay önce durumu Hürriyet gazetesindeki yetkililere ilettiğini ve "haber tutmadığı için işten ayrıldı" şeklindeki iddiaların yalan olduğunu dile getirdi. Haberin tam tersine oldukça fazla sayıda kişi tarafından okunduğunu ve paylaşıldığını vurgulayan Örnek, “1 ay önce, 1 Ekim’de çıkacak olan soL Gazetesi’ne geçeceğimi belirtmiştim. Dolayısıyla işten ayrılmamın bu olayla bir ilgisi yok” dedi.

(soL – Haber Merkezi)